Vinneren lot seg imponere av den tredje beste: – Han har råskap

TRONDHEIM: Sjur Røthe har stått øverst på en premiepall før. Han vant NM og lot seg imponere av en 22-åring som også tok medalje.

Harald Østberg Amundsen (bildet) gikk nok et gnistrende løp. Det ble tredjeplass og vinneren Sjur Røthe lot seg imponere.
  • Kurt B. M. Haugli

– Harald kan jeg stå lenge og prate om. Han er jeg blitt godt kjent med, en solid type og en kjernekar også utenfor løypa. I tillegg har han en råskap som har imponert meg kraftig, sier 32-åringen om Harald Østberg Amundsen.

Røthe har latt seg imponere av den nye generasjonen langrennsløpere som i hvert øyeblikk kan komme til å slå de med litt lenger fartstid.

Mye skryt

Harald Østberg Amundsen har vist seg frem denne vinteren. Han vant 15 kilometer fri teknikk i Norgescupen på Sjusjøen, han ble nummer fire på Lygna for en drøy uke siden og nå ble det bronsemedalje i NM på 15 kilometer. Han var bare 11 sekunder bak gullvinner Røthe og drøye syv sekunder bak sølvvinner Simen Hegstad Krüger.

– Han er en løper, sammen med Simen, som jeg ikke liker å få sekunderinger mot. Du vet aldri hvor du har disse løperne. De har noen fartsressurser i seg som jeg ikke har, sier Røthe.

Han mener at det er liten fare for rekrutteringen i norsk herrelangrenn. Jon Rolf Skamo Hope (22) ble nummer fire bare halvannet sekund bak Amundsen.

– Det er en solid gjeng på rekruttlaget og på regionlag som kommer til å bli ekstremt gode etter hvert. Harald og Jon Rolf har pekt seg ut allerede.

Sjur Røthe vant den siste NM-øvelsen i denne omgang.

VM-plass

Etter prestasjonene i vinter får Amundsen gå verdenscup i Falun neste helg. Da skal det gås VM-distansen 15 kilometer fri teknikk. 22-åringen fra Aksers beste øvelse, og distansen han kanskje kommer til å gå i VM.

– Nå må jeg først prestere i Falun, sier han beskjedent.

Før sesongen var ikke en plass på det norske VM-laget hans fremste mål. Primært handlet det om å gå god nok til en plass i verdenscupen.

Les også

Fikk tips fra Heidi Weng, og vips så var Ragnhild Haga tilbake i toppen

Tvillinger

22-åringen er på rekruttlandslaget. Det samme er tvillingsøsteren Hedda Østberg Amundsen. De to har denne vinteren vist at de er blant de beste i landet på langrennsski.

– Det blir mye langrennssnakk. Jeg må innrømme det. Nå trener vi ikke like mye sammen som før, men det går mye i langrenn når hele familien er involvert og interessert.