Norge dominerte prologen: Klæbo slått av Valnes

PLANICA (VG) Johannes Høsflot Klæbo leverte en glitrende prolog på VM-sprinten, men Erik Valnes var best i åpningen. Sprintlandslagstrener Arild Monsen nekter å svare på hvor mange nordmenn han tror står i finalen.

VM-FORM: Johannes Høsflot Klæbo var god i sprintprologen.

Erik Valnes har ikke vært på pallen denne sesongen, men viste klasse under løse og vanskelige forhold i Slovenia.

– Det har vært litt stang ut i noen klassiske sprinter, men jeg har ikke blitt noen dårligere skiløper, sier Valnes til NRK.

Klæbo ville ikke snakke med NRK. Han peiset som vanlig gjennom intervjusonen med sekk og grep til telefonen. Antagelig for å snakke med sine rådgivere.

– Statistikken taler for Klæbo, men hvert løp lever sitt liv, sier trener Arild Monsen om styrkeforholdet Klæbo/Valnes. De møtes i den første kvartfinalen kl. 14.57.

Sølvvinneren fra VM i Oberstdorf for to år siden, suste inn sekundet foran Klæbo med Pål Golberg på 3. plass.

– Han var godt fornøyd, sier sprintlandslagstrener om Klæbo til VG.

– Hvor mange av de norske herrene tror du kommer til finalen?

– Det får du aldri svar på. Jeg håper vi har mange i finalen, men jeg har dårlig erfaring med tall. Det tør jeg ikke si, svarer Monsen.

Også Håvard Solås Taugbøl og Even Northug er trygt videre til kvartfinalen.

Mens de norske herrene valgte å gå i de tidlige kvartfinaleheatene, så var valgte de norske damene med unntak av Kristine Stavås Skistad sene kvartfinaleheat (det er fem kvartfinaler). Både Valnes og Klæbo skal gå i første kvartfinale. Northug i den andre.

– Det ønsker jeg ikke å si noe om, sier Monsen om damenes prioritering.

ENDELIG VM-MEDALJE? Pål Golberg mangler fortsatt individuell VM-medalje. Den kan komme i dag.

Pål Golberg (32) går for sin første individuelle VM-medalje. Den lett overtroiske hallingdølen møtte en svart katt på vei til starten.

– Det er godt å starte nå. Det var veldig dårlig natt og formiddag. Få timer søvn. Urolig i kroppen. Adrenalinkick når man skal sove er ikke smart, sier Pål Golberg til NRK

Tross Jouves dårlige prolog: Det kan likevel bli en stort drama i ettermiddag. Franskmannen havnet helt nede på 19. plass, mens tidligere verdensmester, Federico Pellegrino, ble nummer 16. Begge bak alle nordmenn.

– Presset er enormt, mener NRK-ekspert Torgeir Bjørn og sier at «alt annet enn gull er en skuffelse for kong Klæbo».

Klæbo (26) tapte den siste klassiske verdenscupsprinten for Richard Jouve (28). Franskmannen vant en prestisjeseier med ni hundredeler på hjemmebane i Les Rousses 28. januar. Klæbo har vunnet 28 av de 32 siste sprintene i verdenscupen.

Den norske VM-favoritten har også tapt en sprint for Federico Pellegrino denne sesongen, men desemberrennet i Davos gikk i fristil.

Klæbo har dominert enormt siden 2017 da han fikk sitt store gjennombrudd med VM-bronse i sprint. Han har vunnet både de to siste VM- og OL-gullene. Klæbo har 36 verdenscupseire i sprint – 17 av dem i klassisk. Det er fem år siden han havnet utenfor pallen i en klassisk-sprint i verdenscup eller mesterskap. Den gangen knakk han staven.

De to sprintøvelsene for kvinner og menn fortsetter i Planica kl. 14.30. Med kvartfinaler, semifinaler og finaler.

Du kan følge dagens sprint i vårt livestudio.

NRK1 og Viaplay sender direkte.