Testresultatene som får Johaug til å glise

Therese Johaug har vært utestengt i åtte måneder. Nå håper hun det kan komme noe godt ut av det.

Therese Johaug klarte å smile da hun satt seg inn i bilen etter CAS-høringen.

LAUSANNE: Tirsdagen var fylt av alvor for Johaug, som måtte forklare seg for dommerne i Idrettens Voldgiftsrett om sin positive dopingprøve.

Nå vil hun se fremover, men etter flere måneder uten konkurranse, skulle man kanskje tro at langrennsløperen Johaug var litt rusten i formen.

Målet med høringen i CAS var å få lov til å delta i neste vinters OL. Johaug har vært så innbitt og revansjelysten at hun har trent mye. Ekstremt mye.

Så mye at hun har slått sine tidligere testresultater på trening.

– Det er veldig positivt for meg at jeg har klart å ha så god utvikling selv om jeg har vært gjennom det jeg har vært gjennom. Om jeg er blitt bedre eller dårligere er vanskelig å si. En ting er tester, noe annet er å gå på ski og ha på seg startnummer og gå fort. De andre er ikke noe dårligere enn de har vært før, sier Johaug til Aftenposten.

Les også

Johaug ferdig med sin forklaring: – Hun er veldig, veldig fornøyd

Les også

FIS vil ha Johaug utestengt i 16–20 måneder – kan miste OL

Trent mye mer enn før

Med en sesong hvor hun ikke har måttet ta hensyn til topping av form, restitusjon etter konkurranse og konkurranseforberedelser, har hun fått tid til å fokusere på mengdetrening og endringer hun ikke tidligere har fått gjort.

– Therese har trent godt og lenge slik som hun alltid har gjort. Testene i våres viser at hun har hatt fremgang i forhold til i fjor. Resultatene er positive, slår Johaugs manager, Jørn Ernst, fast.

Johaug har brukt mye tid på å trene sammen med blant annet kjæresten, roeren Nils Jakob Hoff. I tillegg har broren, Karsten, blitt brukt som en sparringspartner i langrennsløypene.

– Jeg vet sikkert litt om de testresultatene. Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg kan si, men det er i hvert fall ikke dårlig, lover Hoff.

Hele tiden har Johaug prøvd å holde seg positiv til situasjonen hun har havnet i. Det har tydeligvis også smittet over på manager Ernst.

– Hvis du skal se noe positivt i dette her, så har hun jo ikke vært gjennom en tøff konkurransesesong. Hun har fått tid til å bygge opp kroppen. Hun har hatt en lang periode med basistrening og har trent mange flere timer enn hun har gjort før, men det er fordi hun ikke har gått konkurranser, sier manageren.

Han forklarer videre at den positive utviklingen har vært generell. Det har for eksempel ikke vært kun på styrketrening Johaug er blitt vesentlig bedre.

Hoff mener det først og fremst har vært god jobbing i det sportslige teamet rundt Johaug.

– Hun har hatt et bra team og fått god oppfølging, sier Hoff.

Mer motivert enn hun ville vært?

Motivasjonen har åpenbart vært en utfordring i løpet av de månedene Johaug har vært utestengt. Hun har tidligere fortalt VG at hun ikke skulle legge opp selv om hun eventuelt skulle miste OL.

Til Aftenposten forklarer Johaug at hun kanskje er mer motivert nå enn hva hun ville vært uten en utestengelse.

– Motivasjonen er større nå enn hva den kanskje ville vært om jeg ikke hadde vært ute. Jeg velger å tenke sånn positivt på det nå, sier Johaug og legger til:

– Jeg har trent mye rolig, fått kontinuitet i ting og jobbet med detaljer. Så kan jeg flyte på det utover sommeren og høsten, gliser Johaug fornøyd.

Hun innrømmer også at noen dager har vært tøffe. Til tider har det vært vanskelig å komme seg ut på trening og å holde motet oppe.

Det kjenner også Hoff seg igjen i.

– Det vanskeligste har til tider vært å holde oppe motivasjonen. Hun og vi har vært veldig flinke til å holde fokus på treningsglede og det å ha det gøy på trening. Det har vi klart bra, mener Hoff.

Hør Aftenpodden Sport: Hvor gikk det galt for landslaget? Skal vi gi opp fotball og heller gå på ski? Og hva kan vi lære av Sergio Ramos?