Langrenn

Rett fra Tour-seier til barnefødsel: - En herlig kontrast

Martin Johnsrud Sundby vant Ski Tour Canada etter maktdemonstrasjon på siste etappe. Nå skal han hjem til familien.

GLAD MANN: Martin Johnsrud Sundby etter å ha sikret seieren i Ski Tour Canada.
  • Magnus Wikan
BEST: Martin Johnsrud Sundby tok raskt igjen Petter Northug. Røa-gutten vant Ski Tour Canada.

På den avsluttende jaktstarten i Ski Tour Canada, måtte Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby jakte på Sergej Ustjugov i kampen om sammenlagtseieren. De to nordmennene hadde henholdsvis 32 og 39 sekunder å hente inn på de 20 siste kilometerne av verdenscupsesongen.

Og med en liten "ferie" rett rundt hjørnet, sparte verken Sundby eller Northug på kruttet. Allerede på den første runden var forspranget spist inn, og det skulle ikke ta lang tid før russeren var distansert.

  • Johaug på gråten i seiersintervjuet: — Større enn å vinne Tour de Ski

Sundby fant frem kreftene han viste frem i Tour de Ski tidligere i vinter, og parkerte både Northug og Ustjugov i motbakkene.

Verdenscupvinneren fikk gå den siste runden i ensom majestet. Martin Johnsrud Sundby vant til slutt Ski Tour Canada med 57,7 sekunder.

- Det er knockout av Martin, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland i kommentatorboksen.

Selv var Sundby svært fornøyd etter triumfen.

— Det er en stor dag for meg. Det har vært en tøff avslutning på sesongen, som har tært på både løpere og støtteapparat., så dette var en fantastisk måte å avslutte på, sa Sundby til NRK etter målgang.

Hjem til fødsel

Til TV-kanalen innrømmet han også at han var langt nede etter de uvant svake resultatene innledningsvis i touren.

- Jeg var egentlig mest giret på å takke for meg etter en lang sesong. Men jeg gikk noen runder med meg selv, og fikk mye positiv energi fra gutta på laget. De har hatt en fantastisk moral gjennom hele touren, og det har vært viktig for meg også, sa Sundby, som kan se tilbake på en strålende sesong.

— Karrieren er et puslespill hvor man legger brikke for brikke, og i år har alle brikkene falt på plass. Det har vært en utrolig reise. Et eventyr fra start til mål, sa han.

Nå venter et nytt eventyr på hjemmebane. I Oslo venter kona Marieke Heggeland høygravid, så nå gjelder det bare å komme seg fortest mulig hjem for verdenscupvinneren.

— Det blir en herlig kontrast til det vi driver med nå, sa Sundby.

Utklassing

BEST: Martin Johnsrud Sundby tok raskt igjen Petter Northug. Røa-gutten vant Ski Tour Canada.

Som i kvinnenes renn, skulle det vise seg å være en ulempe å gå ut først. For det gikk ikke mange kilometere før Sundby og Northug hentet inn forspranget Ustjugov hadde. Og etter noen minutter i ryggen på russeren, dro Sundby fra i bakkene på den andre runden.Spurtkongene Ustjugov og Northug hadde lite å stille opp med, og måtte se den skjeggete mannen i den gule trøyen forsvinne foran dem.

Men Ustjogov ga ikke opp, og med fantastiske ski skulle han vise seg å bli vanskelig å riste av. Russeren gled fra Northug i nedoverbakkene og hentet inn mange sekunder på Sundby i front. Da de passerte 7,5 kilometersmerket på stadion, var Ustjugov kun 6,7 sekunder bak nordmannen.

Oppover var det dog ingen tvil om hvem som var best. I elegant diagonalgang dro Sundby fra russeren, som aldri klarte å tette luken til Sundby. Halvveis inn i løpet hadde nordmannen økt ledelsen sin til 20,9 sekunder, og løpet var på mange måter avgjort.

På overlegent vis vant Martin Johnsrud Sundby sin åttende strake skitour.

Petter Northug fikk det tungt på den avsluttende etappen. Han ble nummer tre.

Les også

  1. Johaug på gråten i seiersintervjuet: - Større enn å vinne Tour de Ski

  2. Northug og Sundby tok innpå i sammendraget

  3. Dagen Norge fikk enda en vinnerskalle

  4. Northug: - Jeg ble tvunget til å se western-filmer som ung

Les mer om

  1. Petter Northug
  2. Martin Johnsrud Sundby