Langrenn

Nå kan det gå lang tid før avklaring i Northug-saken

Petter Northug møtte toppledelsen i skiforbundet i hemmelighet.

INGEN LØSNING: Etter lang tids konflikt møtte Petter Northug fredag ledelsen i Norges Skiforbund.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

TRONDHEIM (adressa.no): I all hemmelighet møttes toppledelsen i Norges Skiforbund og Petter Northug i dag. Adresseavisen får opplyst at skistjernen kom til møtet sammen med manager Are Sørum Langås og en av sine advokater.

Klokken 19.00 fredag kveld bekreftet skiforbundets kommunikasjonssjef at partene har vært i samtaler.

— Kan bekrefte at møtet har funnet sted. Mer info sendes ut senere i kveld. Ingen av partene vi si noe utover dette nå, skriver Espen Graff i en SMS til Adresseavisen.

Klokken 20.31 fredag kveld sendte skiforbundet ut en pressemelding, hvor det går frem at saken kan strekke ut i tid før det blir noen avklaring.

Sendte ut pressemelding

Hele pressemeldingen er slik:

«Norges Skiforbund og Petter Northug har i dag hatt et møte der begge parter fikk anledning til å komme med sine synspunkter.

Fra Skiforbundet stilte president Erik Røste, generalsekretær Stein Opsal og leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad. Petter Northug hadde med seg sin manager Are Sørum Langås og en advokat.

Det var et positivt møte der partene hadde en grundig gjennomgang av situasjonen.

I møtet ble det ikke konkludert med hva som skjer videre, men partene vil de neste dagene vurdere om det er grunnlag for videre samtaler.

Begge parter har et tett program fremover. Ledelsen i Skiforbundet skal neste uke i møter med Det internasjonale Skiforbundet i Zürich, og det kan derfor ta noe tid før det bli videre dialog.

Ingen av partene vil uttale seg mer om samtalene nå, men vil informere media når det er bestemt hva som skjer videre.»

Les også

  1. Derfor mener lillebror at Petter Northug vil lykkes på TV

  2. Tomas Northug: - Petter tar situasjonen med knusende ro

Fastlåst konflikt

Utgangspunktet for uenighetene med forbundet stammer fra da Northug brøt med landslaget for drøyt to år siden og fikk handelsgiganten Coop som hovedsponsor. Landslaget blir sponset av Spar, som er i direkte konkurranse med Coop. Som landslagsløper har Northug derfor ikke anledning til å profilere Coop, og nettopp dette bunner konflikten i.

Etter langvarige diskusjoner fattet skistyret et vedtak 16. juni i år. Da bestemte skitoppene at Northug skulle få tilbud om landslagsplass på samme vilkår som forrige sesong, som i praksis betyr at han må signere en representasjonsavtale som gjør ham til landslagsløper fra 24. november til 7. april neste år, uten mulighet til å profilere sin hovedsponsor Coop i denne perioden.

Med beslutningen 16. juni satte skistyret samtidig en strek over vedtaket fra året før, som ville gjøre det umulig for Northug å kombinere deltagelse i verdenscup og mesterskap med å ha Coop som hovedsponsor.

Northug har ikke takket ja til denne avtalen, og det er årsaken til at skiforbundet i forrige uke varslet at de planlegger årets verdenscupsesong uten VM-kongen fra Falun.

LES HISTORIEN OM NORTHUG: Ti år med skandaler, bråk og gullmedajer (krever innlogging)

Ønsker langsiktig avtale

De siste sesongene har det hvert år vært uenighet mellom skiledelsen og Northug-leiren. I fjor kom en avtale på plass først i november.

Skiforbundet opplyste torsdag at generalsekretær Stein Opsal, skipresident Erik Røste og langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad skulle delta på møtet med Northug.

Konflikten mellom partene toppet seg i forrige uke, da det ble klart at Northug vil bli nektet deltagelse i verdenscuprenn til vinteren, i og med at han ikke har signert landslagsavtalen som skiforbundet har tilbudt ham.

Til Oslo på TV-opptak

Etter å ha kommunisert via pressemeldinger i flere dager, ba Petter Northug om ny dialog i forrige uke. Skiforbundet svarte med å invitere Northug til et møte, og det er det som har funnet sted i dag. Forbundet gjorde det tidlig klart at det ikke var rom for forhandlinger under dette møtet.

Petter Northug reiste til Oslo torsdag i forbindelse med opptak til TV 2s fredagsshow Senkveld.

Samtidig ble det også kjent at skistjernen i dag vil lansere sin egen TV-kanal.

Adresseavisen har ikke lyktes med å komme i kontakt med Northugs manager Are Sørum Langås.

Les mer om

  1. Petter Northug