Langrenn

VM-sølv til Silje Theodorsen: - En opptur for nordnorsk langrenn

Silje Theodorsen (20) sikret sølv i U23-VM i Kasakhstan.

I SLAG: Silje Theodorsen i aksjon under helgens NM. I dag går hun U23-VM i Kasakhstan.
  • Tobias Stein Eilertsen
    iTromsø

Les også

  1. Her jubler Fredrik for norsk gull i junior-VM

  2. Jakter langrennssjef med nordnorsk bakgrunn

  3. Ekspert: - Doperne er for smarte til å bli avslørt i VM

Allerede tirsdag morgen begynte U23-VM for Silje Theodorsen (20) i kasakhstanske Almaty.

Theodorsen hadde få problemer med å kvalifisere seg og gikk inn til femte beste tid på prologen på den klassiske sprinten.

Med tiden 3.37,65 var hun 2,24 sekunder bak italienske Francesca Baudin, som var rasket i kvaliken. Etter Baudin fulgte de russiske jentene Polina Kovaleva og Tatiana Alleshina, mens norske Barbro Kvaale var best av de norske.

Raskest i kvart og semi

I kvartfinalen hadde Theodorsen få problemer og vant sitt heat på tiden 3.30,85. — Silje ser veldig bra ut og det var sterkt å vinne kvartfinaleheatet. Tiden var også veldig god i forhold til de andre heatene, sa Team Nord-Norge-trener Jostein Vinjerui til iTromsø like etter kvartfinalen.

Theodorsen fortsatte å imponere og vant også semifinalen på tiden 3.30,05 og var dermed klar for finale.

I finalen møtte hun russiske Alisa Zhambalova som ble nummer to i Theodorsens heat. Francesca Baudia fra Italia gikk også videre fra det heatet på tid som lucky loser.

I det andre heatet vant den italienske verdenscupløperen Greta Laurent foran landskvinne Giulia Stuerz, mens tyske Laura Gimmler sikret den siste plassen som lucky loser.

Dermed røk både Barbro Kvaale og Merethe Myrseth, som begge ble nummer fire i sine semifinaler. Ingen av de kom videre på tid og Silje Theodorsen var dermed den eneste norske løperen i finalen.

48 hundredeler fra gull

I finalen tapte Theodorsen spurten mot Francesca Baudin og var 48 hundredeler fra VM-gull. Vinnertiden var 3.27,66. Men den 20 år gamle Tromsø-jenta er nok meget fornøyd med VM-sølv i U23-VM. Italienske Giulia Stuerz tok bronsen.

— Det er fantastisk bra av Silje og over all forventning. Silje er førsteårs senior og går mot løpere som er opp til tre år eldre. Det var mange erfarne verdenscupløpere med her og løpere som har tatt verdenscuppoeng på sprint, så det sier noe om nivået og den prestasjonen SIlje har gjort, sier Vinjerui.

Barbro Kvaale som har tatt verdenscuppoeng i år var regnet som det største norske håpet.

— Silje slutter aldri å overraske og dro hit for å lære som utgangspunkt. Før sesongen sa vi det ville vært fantastisk om hun i det hele tatt kvalifiserte seg og ingen hadde forventet at hun skulle bli den beste norske løperen. Dette er en opptur for hele laget (Team Nord-Norge), for Troms skikrets og den nordnorske langrennssporten, at vi har løpere på et så høyt nivå på vei opp og frem, sier Vinjerui entusiastisk.

Overrasket landslagsledelsen

Theodorsen har ikke kun overrasket treneren hjemme i Tromsø, men også rekruttlandslagstrener Sjur Ole Svarstad innrømmer at han var meget overrasket over 20-åringen fra Tromsø etter å ha fulgt løpet fra Almaty.

— Silje leverte virkelig varene. Hun var offensiv og fokusert og har levert flere gode søknader om å komme med på rekruttlandslaget neste sesong, sier Svarstad.

Dermed kan Theodorsen være tapt for Team Nord-Norge. I starten av april vil uttaket for neste års langrennslandslag bli offentliggjort.

— Jeg kan ikke love noe, men Silje har levert mange gode skirenn i år til å være så ung. Det er utrolig moro å se hvordan hun har utviklet seg denne sesongen. Jeg må ærlig innrømmet at jeg er meget overrasket over at hun gikk helt opp til sølvplass, men desto gledeligere er det. Det var en helt perfekt og glimrende start for oss i dette mesterskapet og noe vi tar med oss inn i de neste konkurransene her nede, sier Svarstad.