Langrenn

Overlegen Bjørgen tok sitt 21. NM-gull: Vant med over fire minutter

Nå har Marit Bjørgen totalt 35 NM-medaljer.

Marit Bjørgen var fullstendig overlegen på lørdagens tremil.

Marit Bjørgen gikk inn til et oppskriftsmessig NM-gull på tremila i klassisk stil på Gålå lørdag.

Langrennsdronningen fra Rognes var kjempefavoritt på forhånd og innfridde så det suste. 37-åringen kunne dermed juble for karrierens 21. NM-gull.

Totalt har Bjørgen nå 35 NM-medaljer i sin innholdsrike premiesamling – alle individuelle.

Bjørgen tok teten fra start og bare økte underveis. Vinnertiden ble 1.24.22. Seieren ga også betalt i form av årets kongepokal på kvinnesiden.

– Det betyr mye å ha den i premiesamlingen. Det var artig å gå i dag, samtidig som det var utfordrende føre. Det var mye motvind og sug i sporet. Det ble ei tøff tremil, sa Bjørgen til NTB etter målgang.

Les også

Astrid Uhrenholdt Jacobsen dukket opp i uvant TV-rolle: – Har klart seg kjempebra

OL neste

Langrennsdronningen rundet av en sesong der hun har vunnet nærmest alt hun har stilt opp i. Sammenlagtseieren i verdenscupen fikk hun ikke, fordi hun droppet å gå Tour de Ski.

På spørsmål fra NTB om hva som er det sterkeste øyeblikket fra sesongen, svarte Bjørgen:

– VM er det største, og den første fellesstarten med skibytte var veldig spesiell. Jeg hadde som mål å ta én gullmedalje, og klarte det allerede da.

Neste sesong handler alt om OL i Pyeongchang. Det kan bli Bjørgens farvel med internasjonalt langrenn. Da kan også Therese Johaug være tilbake på start. Bjørgen forventer nye tøffe dueller.

– Jeg vet at Therese er god. Hun hadde nok hamlet opp med meg i flere renn denne vinteren. Vi gikk mot hverandre under VM i Falun, og hun har neppe blitt dårligere, sa Bjørgen lørdag.

Les også

Klæbo om hvilket landslag han vil velge: – Jeg har ikke bestemt meg ennå

Nytt Slind-sølv

Akkurat som på fredagens fem kilometer ble det sølv til Oppdals Kari Øyre Slind. Hun var 4.13,9 minutter bak Bjørgen i mål. Seiersmarginen var én av de største på et NM-tremil noen gang.

I 2015 ble riktignok Heidi Weng norgesmester – fire minutter og 48 sekunder foran tremenning Martine Ek Hagen.

Kathrine Harsem fra Varden Meråker tok bronsen på Gålå lørdag, noen små sekunder bak Slind.

Som på femkilometeren ble det 4.-plass til Thea Krokan Murud fra Søre Ål.

Klare medaljekandidater som Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg stilte ikke til start på lørdagens tremil. Bjørgen fikk dermed enkelt spill på vei mot gullet.

Startet gullhøstingen i 2005

Seieren var VM-dronningens fjerde i NM-sammenheng denne sesongen. Veteranen vant både 10-kilometeren i klassisk stil og fellesstarten med skibytte på Lygna i januar, og fredag gikk hun til topps også på 5-kilometeren i fri teknikk på Gålå.

Bjørgen tok karrierens første NM-gull på den klassiske sprinten i Lillehammer i 2005. Siden er det blitt ytterligere 20.

Marit Bjørgen avslutter sesongen med Skarverennet 22. april.

(©NTB)

Les mer om

  1. Marit Bjørgen
  2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen
  3. NM
  4. Heidi Weng
  5. Ingvild Flugstad Østberg