Langrenn

Langrenn må kutte 8,3 millioner: – Jeg sover godt om natten

Langrennssjef Espen Bjervig ser ikke mørkt på millionkuttene. Trener Eirik Myhr Nossum mener at når galt skulle skje, kunne det ikke skjedd på et bedre tidspunkt.

Espen Bjervig er sjefen for norsk langrenn og påstår at han sover godt til tross for at det skal spares over åtte millioner kroner denne sesongen.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

ULLEVÅL: På en gressplen utenfor Ullevaal stadion står langrennsløpere og skiskyttere med trenere og ledere klare til å forklare hvordan de skal komme i gang under en pågående pandemi. Anledningen til møtet på gressplenen var den tradisjonelle rulleskikonkurransen, Blinkfestivalen, i begynnelsen av august.

Mye har endret seg siden de siste konkurransene i Holmenkollen og Kontiolahti.

Har fått kuttordre

Konkurransene forsvant, restriksjoner på all aktivitet ble innført, og penger som ellers ville ha strømmet inn, kom aldri. Det har Norges Skiforbund fått merke. Der har store deler av staben vært permittert siden 12. mars. Nå har alle grenene i skiforbundet blitt bedt om å være med på en økonomisk dugnad. Hopperne må kutte 6–7 millioner. Alpinistene har lenge hatt en anstrengt økonomi og må kappe mye. Langrenn har fått beskjed om at 8,3 millioner i forbruk skal bort.

Hoppsjef Claus Brede Bråthen sier det blir tøft, det gjør også alpinsjef Claus Ryste. Likevel har sjefen for norsk topplangrenn, Espen Bjervig, et smil om munnen.

– Dette kommer ikke i det hele tatt til å gå ut over den sportslige satsingen. Det er selvfølgelig tøft å være permittert, men vi unngår oppsigelser og håper at alle skal være tilbake i jobb etter sommeren en gang.

Les også

Langrennslandslaget innfører strengere koronaregler enn i resten av idretten

Avlyste dyr samling

Ansatte i permisjon minsker selvfølgelig utgiftene. Samtidig er aktiviteten på et minimumsnivå. Det blir ikke snakk om større samlinger før utpå høsten. En tre uker lang høydesamling for landslagene i langrenn i Pyreneene i august/september er avlyst. Det alene er en betydelig innsparing.

– Med de grepene vi har gjort, er vi på en måte oppe og går tross alt. Inntektene er stabile. Vi har hatt noen samarbeidspartnere som har vært med lenge og som har fornyet. Jeg sover godt om natten, men ting skjer fort, og det er ikke mulig å ta noe for gitt slik situasjonen er, sier Bjervig.

Eirik Myhr Nossum er trener for langrenn herrer allround og mener at hans idrett er heldig tross alt.

Heldig tross alt

Trener for allroundlaget Eirik Myhr Nossum ble nylig far for første gang og har fått mer tid til å kjenne på livet som fersk far enn om det hadde vært full rulle som før.

Uansett ville det ikke vært full rulle som før for langrennsløperne. Krisen slo inn helt i slutten av sesongen. En periode hvor løperne allerede var i ferd med å bli litt slitne og reisetrøtte. Det siste de gjorde, var 30 og 50 km i Kollen. Turen til USA og Canada ble avlyst.

– Vi er en heldig situasjon sammenlignet med mange andre i samfunnet og mange andre idretter. Vi har selvfølgelig aktiviteten på elitenivå. Vi har litt færre utøvere, men vi har et slagkraftig lag og vi har trent bra, sier Nossum.

– Enn så lenge er vi sikre på at det blir en konkurransesesong, og vi har stor tro på at det blir et VM i Oberstdorf neste år. Da synes jeg mer synd på sommeridrettene som sto klar til å starte sin sesong etter en lang treningsperiode. Det er nok verre enn det vi står i.

Samtidig har også Nossum utøvere som har kjent på usikkerheten.

– Dette gir en økonomisk usikkerhet for dem også. Det er ikke alle som vinner verdenscup annenhver helg og tjener godt på premiepenger. Det er en usikkerhet som også landslagsløpere og ikke minst løpere på nivået under har følt.

Les mer om

  1. Eirik Myhr Nossum
  2. Espen Bjervig
  3. Langrenn