Rørt Johaug tok til tårene etter å ha parkert konkurrentene i sitt siste Kollen-renn

HOLMENKOLLEN (VG) Therese Johaugs siste dans i Holmenkollen ble en triumfferd fra start til slutt. Etter å ha krysset målstreken tok hun til tårene, mens «Time to Say Goodbye» av Andrea Bocelli runget over anlegget.

– Det var i Styggedalen jeg fikk luke i 2011 også, akkurat som i dag. Det var fantastiske omgivelser da som nå. Jeg kunne ikke fått en bedre avslutning på en fantastisk karriere, sier Johaug til VG.

Skiesset forteller at det har vært mye tårer de siste dagene. Da lagvenninnene, som hun i tur og orden har ringt de siste dagene, hyllet henne med T-skjorter og champagne i målområdet, ble det for mye for henne.

– Det var veldig rørende. Det er disse jentene jeg har reist rundt med i 15 år. Jeg er heldig som har og har hatt dette rundt meg i så mange år. Trenere, lagvenninner og familie har lagt ned så mye krefter for at jeg skal nå mine drømmer. Det er mye følelser.

Johaug er klar på at hun kunne gått på ski i mange år til, men at det er en tid for alt.

– Det som gjør dette så vondt er at jeg ikke er lei. Jeg elsker å trene og konkurrere. Men samtidig vet jeg at det er en tid for alt. Therese om ti år kommer til å være fornøyd med dette, mens Therese nå vil bare gå på ski, sier hun.

I sitt nest siste renn i karrieren, leverte 33-åringen til 20 i stil. Farvelet med Holmenkollen-publikumet skjedde 5. mars med tremil – på dagen elleve år etter at hun ble verdensmester for første gang i Kollen, også det på tremila.

I 2011 gikk hun i mål på tiden 1.23,45. I 2022 ble tiden 1.19,22.

– Dette er sterkt å få oppleve. Therese er en idrettsutøver som aldri vil bli glemt, sier Petter Northug under TV 2s sending.

Allerede på den første runden ut mot folkefesten i Frognerseteren stakk Johaug. Tempoet hun satte opp de brutale bakkene i Styggedalen, hvor hun ofte går intervaller like ved eget hus, var ikke mulig å følge for konkurrentene.

Dermed ble de siste 24 kilometerne av tremila en ren parademarsj i solskinnet for Dalsbygda-maskinen, som kunne ta seg tid til å vinke til publikum da hun for siste gang tok seg opp bakkene mot Frognerseteren. Da var luken ned til Pärmäkoski, Niskanen og de andre i gruppen bak.

Norgescup-leder Marte Skaanes hang med gruppen til langt ut på sisterunden, men måtte gi slipp opp mot Frognerseteren. Hun ble til slutt nummer åtte, noe som er karrierebeste.

– Therese er et unikum. Det tok litt tid før jeg skjønte hvor ekstrem hun var på sine spisskompetanser: Treningskultur, treningsinnsats og utholdenhet. Hun er en av verdens best trente utøvere, sa landslagstrener Ole Morten Iversen til VG før rennet.

Etter rennet var han rørt over at Johaug fikk avslutte på denne måten.

– Dette var både rørende og stort. Jeg er veldig glad på hennes vegne. Jeg er ikke overrasket over løpsutviklingen. Therese hadde bestemt seg for å trå til fra start i dag.

Johaug skal også gå verdenscupavslutningen i Falun neste helg. Hun ender med fire OL-gull og 14 VM-gull, og kommer til å stå igjen som den største dronningen i norsk skihistorie sammen med venninnen Marit Bjørgen. Lørdagens seier er nummer 81 i verdenscupen.

Bak Johaug kom finske Krista Pärmäkoski og svenske Jonna Sundling på pallen i Kollen.

Mangeårige konkurrent, svenske Charlotte Kalla, fikk vite av Johaug at hun skulle legge opp tidligere i uken. Hun synes det er vanskelig å finne passende ord for å hylle Johaug tilstrekkelig.

– Karrieren hennes har vært helt fantastisk. Det er vanskelig å si noe som er dekkende på stående fot. Hun er en imponerende idrettskvinne. Hun har levert utrolig bra denne sesongen. Jeg var ikke sikker på om hun kom til å gi seg, men til syvende og sist handler det om motivasjon. Det er imponerende at hun leverer under disse omstendighetene, sier Kalla til VG.

Ragnhild Haga skulle egentlig ikke gå tremila, men fikk klarsignal i dag morges da Tiril Udnes Weng måtte melde forfall.

– For en dag. Er det noen som fortjener dette, så er det Therese. Hun elsker Kollen. Jeg blir nesten rørt på hennes vegne. Hun er en maskin. Dette var både fortjent og forventet, sier lagvenninne Ragnhild Haga til VG.

I KJENT STIL: Therese Johaug gikk 24 av de 30 kilometerne i ensom majestet.

Ebba Andersson hadde et håp om å ta igjen russiske Natalja Neprjajeva som leder verdenscupen totalt, men svensken fikk stavtrøbbel tidlig og det tok lang tid før hun fikk en ny, passende stav.

– Det var frustrerende. Nå vil jeg bare glemme dette og lade opp til Falun. Det er stang ut for meg for tiden. Det må jeg bare akseptere, sier Andersson til VG.