Nossum uenig med Aukland: – Da måtte vi hatt en scooter

OBERSTDORF (VG) NRK-ekspert Fredrik Aukland mente Norge kanskje ble felt av egen taktikk da Aleksandr Bolsjunov tok VM-gull. Umulig oppgave, svarte landslagssjef Eirik Myhr Nossum.

RÅTT: Aleksandr Bolsjunov kjempet mot fem nordmenn, og sto i mot.

Bolsjunov gikk inn til VM-gull på 30 kilometer med skibytte etter å ha gått alle de fem norske i stykker på skøytedelen. Først slapp Sjur Røthe, så Emil Iversen og deretter Johannes Høsflot Klæbo.

I siste bakke før mål rykket Bolsjunov seg fri fra Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund.

– Jeg tenkte at jeg måtte angripe, angripe og angripe, sier Bolsjunov til VG etter oppvisningen:

– Jeg tror faktisk vi kunne tatt Bolsjunov. Kanskje ble Norge felt litt av sin egen taktikk. Vi hadde Holund og Kruger som måtte gå i den siste, lange bakken, mens Iversen og Klæbo måtte henge på. Hadde Bolsjunov måtte gjøre jobben opp bakken alene, kunne Klæbo vært med. Da kunne han kjempet om gull, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Bolsjunov satte stor fart hele skøytedelen, mens på den siste runden prøvde Hans Christer Holund det han hadde. Aukland mener de norske kanskje skulle latt være å øke farten på siste runde.

– Vi har to type løpere. Holund og Krüger måtte gjøre det de gjorde for å ta sine medaljer, mens Iversen og Klæbo måtte henge på. Det kan hende Klæbo tenker litt på de fem sekundene han tapte opp den siste bakken de neste dagene, sier Aukland.

Landslagssjef Eirik Myhr Nossum mener det ikke var mulig å stoppe russeren denne dagen.

– Jeg vet ikke hvordan vi skulle slått han i dag. Da måtte vi hatt en scooter. Det han gjør i dag, er noe av det beste jeg har sett, sier Nossum til VG.

MÅTTE GI TAPT: Johannes Høsflot Klæbo og Eirik Myhr Nossum måtte se at Bolsjunov stakk av med gullet. Her fra et tidligere renn.

– I dag var det ikke så mye taktikk. Bolsjunov gjorde løpet såpass tøft fra start. Da handler det om å være med. Det er en individuell idrett. Alle prøver med sine styrker, men i dag var det en som det ikke var mulig å slå med en eneste taktikk i verden, sier Nossum.

Les også

Gull-Johaug fikk sjokk etter Karlsson-kollisjon

Emil Iversen sa seg enig med treneren sin.

– Bolsjunov maltrakterer en etter en. Det er bare å gratulere, sier Iversen til VG.

Klæbo mener det var surt med fjerdeplassen. Han klarte ikke å henge med de aller siste kilometerne.

– Hadde jeg vært fem sekunder nærmere hadde det vært mulig, sier Klæbo til VG.

Bronsevinner Hans Christer Holund forteller at han følte han ikke hadde annet valg enn å sette stor fart mot slutten.

– Jeg må prøve å avgjøre før oppløpet. Min sjanse var å prøve og gå fra i den lange bakken, men det var to skiløpere det ikke er så lett å gå fra. Da gikk ikke det, men jeg er fornøyd med en pallplass, sier Holund.