Langrenn

«Hun var en del av familien i 11 år. Plutselig er alt borte»

Slik skal landslagsvenninnene hjelpe Therese Johaug i hennes ensomme kamp for å komme tilbake til verdenstoppen.

VIL GI STØTTE: - Det kan være tøft å legge ned jobben helt alene, sa Marit Bjørgen da hun møtte mediene på Lillehammer.
  • Erlend Nesje
    Journalist

LILLEHAMMER: Tirsdag denne uken la påtalenemnda i Antidoping Norge ned en påstand om 14 måneders utestengelse for Johaug. Det betyr at hun hverken får konkurrere eller trene i skiforbundets regi.

Påtalenemndas innstilling preget langrennsleiren da de møtte mediene før helgens mini-Tour i Lillehammer. Trolig vil det gå et drøyt år før Johaug får konkurrere og delta på offisielle samlinger med sine venninner på landslaget.

Therese Johaug og Marit Bjørgen har vært lagvenninner i mange år.

– Det viktigste nå er å være der for Therese. Vi har vært på lag sammen i 11 år og dette er en del av familien hennes, en del av hverdagen hennes. Plutselig er alt borte. Nå skal vi være ei god venninnene, sier Marit Bjørgen, som ikke har truffet Johaug «på lenge» - men har kontakt på telefon flere dager i uken.

– Selv om det er hektisk for oss, kan jeg se for meg at dagene hennes går enda saktere. Da er det viktig å vise at man husker på henne, tilføyer Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

KAN MISTE OL:

Antidoping Norge vil utestenge Johaug i 14 måneder

Har trent med Johaug

– Vi må huske at det er et menneske oppe i det hele. At det er et menneske med hjerte og hode som alle oss andre. Vi må huske personen bak det mennesket vi kjenner. Jeg har hatt en treningstur med henne på Sjusjøen og snakker med henne av og til. Etter forholdene går det bra, forteller Maiken Caspersen Falla.

– Therese er en veldig sterk person. Hun er sterk på alt. Ingen er overmennesker, men hun har en enorm viljestyrke innen trening og motivasjon. Hun er flink til å se muligheter og hele tiden gjøre ting litt bedre. Det er hun helt rå på. Jeg er helt sikkert på at Therese skal klare å komme tilbake. I tillegg har Therese alltid hatt vanvittig omsorg for personene rundt seg. Når du gir mye kjærlighet, får du også mye kjærlighet tilbake. Det får hun igjen for nå. Therese fortjener mye kjærlighet tilbake, sier Ingvild Flugstad Østberg, som i perioder kan har daglig kontakt med henne.

Johaug og Flugstad Østberg er naboer i Oslo. I tillegg har de reist på private treningssamlinger sammen.

– Kontakten begrenser seg når vi er ute på samlinger og konkurranser. Men vi snakkes mye sammen og da handler det om støttende ord og vanlige skiting.

LES OGSÅ:

Svenskene og finnene skuffet: - Formålet er å få Johaug klar til OL

– Hun vil få det tøft

Johaug må trene mye på egenhånd den nærmeste tiden. En som vet litt om det er Marit Bjørgen, som var borte fra landslaget i forbindelse med at hun ble mamma.

– Therese er en erfaren løper og vet hva som kreves for å være på et høyt nivå. Men hun har mistet alle rundt seg og det er mange treningstimer hun skal gjennom. Det vil være tøft i perioder å gjøre jobben alene. Vi kan trene med henne så lenge det ikke er i skiforbundets regi. Men jeg håper å kunne bidra når våren og sommeren kommer, sier hun.

Landslaget er preget av Johaug-saken. Men Bjørgen påpeker at utøverne klarer å holde fokus på det sportslige.

– Therese vil at vi skal gjøre jobben og levere resultater. Og så er vi der som en god støtte for Therese, fastslår Bjørgen.

– Det er en annerledes oppkjøring enn det vi har opplevd. Men vi har vært ute en vinterdag før. Nå handler det om å samle fokus på det som gjelder. Men det en krevende øvelse, det er ikke tvil om det, konstaterer Uhrenholdt Jacobsen.

Les mer om

  1. Maiken Caspersen Falla
  2. Marit Bjørgen
  3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen
  4. Therese Johaug
  5. Ingvild Flugstad Østberg