Langrenn

Therese Johaug tatt i doping: - Jeg er helt knust

Langrennsstjernen Therese Johaug har testet positvt på et forbudt stoff. Se pressekonferansen direkte.

  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

— Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker, sier Therese Johaug i en pressemelding fra Norges skiforbund.

LES OGSÅ:

Les også

Leirem om dopingnyheten: - Det er dypt tragisk og unødvendig

«Johaug har testet positivt etter bruk av krem mot solforbrent leppe. Hun har testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe. Solforbrenningen pådro hun seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august», står det i pressemeldingen.

I Livigno tok landslagslege Fredrik S. Bendiksen ut to kremer for sårbehandling på et italiensk apotek. En av de to kremene var av typen Trofodermin.Denne kremen ga Bendiksen til Johaug om kvelden den 4. september 2016. LES OGSÅ:

Les også

Skiforbundet avlyser tidenes kick off på kort varsel

«Hun sjekket da med legen som forsikret henne om at kremen var tillatt å bruke, og ikke inneholdt noen stoffer som står på forbudslisten. Legen har altså ikke oppfattet at kremen inneholder clostebol, som står på WADAs forbudsliste», står det i pressemeldingen.

Kremen skal ha blitt brukt som anvist av legen mellom 4. og 15. september 2016. ## Legen tar ansvaret

Fredag 16. september i år ble det tatt en urinprøve (out-of-competition) av Therese Johaug. Hun oppga da at hun hadde brukt kremen Trofodermin.

I urinprøven ble stoffet clostebol funnet, som er i WADAs liste over forbudte stoffer. Tirsdag 4. oktober 2016 ble hun informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven.

— Jeg har og tar ansvaret for at Therese har fått i seg det ulovlige stoffet clostebol via kremen Trofodermin, sier landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som er dypt ulykkelig over den situasjonen han har satt Therese i.

— Therese er en utrolig rettskaffen person og utøver som er nøye og nøyaktig i alt det hun gjør. Det viktigste for meg nå er å gjøre alt jeg kan for at hun ikke blir straffet fordi hun har brukt en krem som jeg forsikret henne om var lovlig å bruke, sier landslagslege Bendiksen.

LES OGSÅ:

Les også

- Astmasaken vil kaste skygge over hele VM

Blant Norges største skistjerner

Johaug er født i 1988, og representerer Idrettslaget Nansen. Hun er norgesmester sju ganger, vunnet 42 verdenscuprenn, har åtte gullmedaljer fra OL eller VM, og har vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger.

Hun fikk sitt gjennombrudd i norgesmesterskapet i Meråker i 2007, hvor hun fikk bronsemedaljen i duatlon. Hun debuterte i verdenscupen januar samme år, og hun fikk sin VM-debut i Sapporo i mars 2007. Der fikk hun store internasjonale gjennombrudd med bronse på 30 km fellesstart klassisk, og ble tidenes yngste medaljevinner i langrenns-VM. Medaljen ble kalt en sensasjon i media.

LES OGSÅ:

Les også

Sponsor ber Sundby betale tilbake bonuser etter dopingsaken

Klatret seg til andreplass i Tour de ski

Det store internasjonale gjennombruddet kom i Tour De Ski i sesongen 2010/2011, da hun klatret seg opp alpinbakken til en andreplass.

På hjemmebane i VM i Oslo tok hun sitt første mesterskapsgull på 30 km fellesstart. Hun fulgte opp VM-gullet i VM i Val di Fiemme i 2013. I det mesterskapet tok hun to gull, et sølv og en bronse.

Johaug har alltid vært langrennsfeltet beste klatrer, og det kommer godt med i Tour de Ski. I sesongen 2013/2014 vant hun Tour de Ski sammenlagt som første nordmann. OL i Sotsji i 2014 ble uten gull for jenta fra Dalsbygda.

LES OGSÅ:

Les også

Kalla om det norske astmabråket: – Et stempel langrennsporten må leve med

— Det råeste vi har sett - noensinne

I Ski-VM i 2015 ble hun VM-dronningen med tre gull, to individuelle og et stafettgull.

– Det er noe av det råeste vi har sett i et VM – noensinne, sa NRKs langrennsekspert Carl Henning Gran etter 30 km, hvor hun gikk alene stort sett hele løpet.

Hun har også vunnet verdenscupen sammenlagt, i sesongen 2013/14 og 2015/2016. Therese Johaug er kjæreste med roer Nils Jakob Hoff, som har VM-gull fra 2013. LES OGSÅ:

Les også

Johaug hadde ikke astma, men fikk medisin: - Jeg har hatt luftveisinfeksjon

— Jeg er ekstra påpasselig

Johaug har også vært en sponsoryndling, og hun har avtaler med flere bedrifter. Hun har også lansert sitt eget klesmerke, som har vært en økonomisk suksess. På to sesonger solgte hun votter og hansker for 20 millioner kroner. Therese Johaugs manager, Jørn Ernst, anslo i 2015 at hun tjente rundt ti millioner kroner i kommersielle inntekter, i tillegg til premieinnteker.

Etter at astma-saken mot Martin Johnsrud Sundby smalt i sommer, innrømte Johaug at hun hadde fått astmamedisin på grunn av luftveisinfeksjoner.

— Vi har jo ikke gjort noe galt og jeg synes langrenn er i ferd med å få et rykte det ikke fortjener. Astmamedisin har aldri økte prestasjonsevnen. Slik man forstår mediene, er det mange som begynner å tvile på norsk langrenn. Det er trist, sier Johaug til Aftenposten.

Hun uttalte til Østlendingen i september at hun aldri tar noe uten å sjekke det først, enten det er en salve eller en te. Hun har slitt mye med munnsår og fått flere innspill på salver og kremer som kan være lindrende .

— Da er jeg ekstra påpasselig. Jeg sjekker både én, to og tre ganger, sier hun til Østlendingen.

— Nå falt hele min lille skiverden sammen. Dette er det mest tragiske jeg har hørt så langt, sier Nils Marius Otterstad, leder i langløpslaget Team Santander.

-Jeg jobbet med Therese Johaug tidlig i hennes karriere, da jeg bidro til å skaffe henne sponsoravtaler. Jeg har bare positivt å si om henne, men det som skjer nå er så ufattelig trist. Dette må ryddes opp i brennkvikt, sier Otterstad.

Les mer om

  1. Therese Johaug