Langrenn

Bjørgen: - Hva skal jeg med 30 eller 90 millioner? Jeg får ikke noe bedre liv likevel

15 år etter at Marit Bjørgen debuterte i verdenscupen nekter hun å gi slipp på sin viktigste egenskap: Sulten etter å vinne mer.

  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje
    Journalist

Kuusamo/Oslo (Aftenposten): I helgen åpner Bjørgen (34) og langrennseliten verdenscupsesongen i finske Kuusamo. I dette intervjuet snakker skidronningen om medaljer, alder, egoisme og hvorfor hun ikke vil ha sin egen kleskolleksjon.

— Er du fortsatt nervøs før rennstart?

— Ja, absolutt. Det er alltid spesielt å komme i gang, det er da man får svar på hvordan ting er.

— Du skulle trene mindre i år. Men det gjorde du ikke?

— Nei. Jeg har regnet litt på det. Og jeg har ikke trent noe mindre, kun tre-fire timer. Jeg har lagt opp dagene annerledes, med flere hviledager, men kanskje trent mer enkelte dager.

Les også

Kowalczyk: - Livet har fått en helt ny retning etter depresjonen

— Hvorfor ville du minske treningsdosene?

— Fordi jeg var veldig sliten i fjor høst. Jeg slet litt. Det kom mye på grunn av sykdom. Med en ekstra hviledag i uka får du muligheten til å hente deg inn.

— Du har vært med lenge, du er godt over 30 år, hvor mye er du i stand til å forbedre deg?

— Det er fortsatt mulig å endre. Kanskje ikke de store endringene, men jeg kjenner at det koster mindre å gjøre de samme oppgavene. Jeg går bedre teknisk i fristil nå. Jeg går økonomisk billigere, jeg løser ting enklere, det koster mindre. Under treningsleiren i Val Senales fikk jeg mye skryt av Egil (Kristiansen) og Pål Gunnar (Mikkelsplass). Jeg fikk karakteren 10 av 10 på skøyting. Jeg har løftet meg veldig mye i dobbeltdans. Enkeltdans går også bra, det samme med padlinga.

Les også

- Marit skal være den komplette løper

— Hvilke grep har du gjort?

— Det er ting man jobber med hele veien. Med alderen kjenner man når ting stemmer og ikke. Hvis jeg finner ut av ting, får jeg Egil til å se på det, om det er bra eller ikke. Da har man en følelse. Men det er viktig å finne følelsen selv også. Det skal ikke være sånn at treneren sier at du skal gjøre sånn og sånn. Da kommuniserer man feil. Det er viktig å kjenne på fremdriften selv. Jeg er fortsatt ikke på tur ned, jeg vet fortsatt ikke når det kommer til å bikke.

- Legger du om treningen for å holde lengre i sporten?

— Det vil jeg tro. Det er begrenset hvor mye kroppen tåler. Jeg har jo trent så hardt gjennom så mange år. Det kan være at jeg må trene litt mindre...

— Du blir 35 år i mars, Ole Einar Bjørndalen blir 41 år i januar. Alderen bør ikke være noen hindring for at du holder det gående lenge?

— Det er absolutt mulig. Men det er andre ting her i livet. Jeg har opplevd utrolig mange ting i langrennssporten, men håper å ha lagt skiene på hylla når jeg er 41 år.

- Du har antydet at du kan holde på til og med OL i 2018?

— Jeg har skrevet samarbeidsavtaler til 2018. Men det er åpning for at det kan endres.

— Hvor mange medaljer har du i OL og VM?

— Jeg vet ikke. 29, kan det stemme? Jeg går ikke rundt og teller, kanskje jeg bommer totalt (riktig svar er 29).

- I hvor stor grad har du kontakt med medaljene dine?

— Ingenting, du finner ikke noe her (hjemme hos Bjørgen og Fred Børre Lundberg). Nå ligger de i banken hjemme i Midtre Gauldal i Sokndal Sparebank. De ligger i et glasskap så folk kan komme og se.

- Du frykter ikke at banken blir robbet?

— Jeg regner med at de som er i banken er ute etter andre ting. Nei, de er låst inne. Uansett er det følelsen når du vinner dem, spesielt målgangen, du sitter igjen med.

- Hvor mange målganger husker du?

— De fleste av de største. Du blir utrolig tilfredsstilt. Du blir glad inni deg. Du blir høy på deg selv. Man kjenner at man blir ivrig, får en god følelse. Man blir tilfredsstilt, det er en lykkefølelse.

- Hvordan bevarer du sulten etter så mange triumfer?

— For meg faller det naturlig å tenke videre. Det er derfor jeg driver med dette. Når du har smakt på noe godt, vil du ha mer. Det er noe med suget. Det er derfor man fortsetter å trene så mye. Hvis jeg bremser, faller jeg fort ned på resultatlistene. Det er ikke det jeg har suget etter.

Les også

Johaug: - Marit er på ingen måte for gammel

— Men har du merket mindre sult i enkelte konkurranser?

— Jeg kjenner kanskje litt mer på hvilke konkurranser som betyr noe, det har jeg merket de siste årene. Jeg er mer skjerpet og tent før mesterskap, når jeg må levere. Og så er det noen løp, hvor jeg er nummer tre eller fire, hvor jeg kjenner at det ikke var optimalt, at jeg vet at jeg har mer å gå på. At jeg kanskje hadde vært øverst på mitt beste.

— For to år siden ble det oppdaget en hjertefeil. Har du reflektert noe mer over det?

— Nei, egentlig ikke. For jeg hadde ingen bånn opplevelse. Men jeg opplevde en liten utladning. Jeg har ikke opplevd noe etter det. Jeg fikk beskjed om at jeg hadde et veldig bra hjerte.

- Johaug har egne hansker, Northug har sin kleskolleksjon, men du ligger lavt i business?

— Ja, og det har også vært bevisst. I en sånn situasjon gjelder det å ha flinke folk rundt seg som gjør jobben. Hadde man kommet over noe veldig interessant, kunne det kanskje vært tema. Men det er et utrolig tøft marked, da er det viktig å ha gode og flinke folk rundt seg. Jeg har ikke tid og mulighet til å gjøre det selv.

- Men med dine meritter... ?

— Ja, jeg kunne sikkert tjent penger på det også. Men det er et valg jeg har tatt. For jeg har det veldig godt. Men hva skal jeg med 30 eller 90 millioner? Jeg tror ikke vi får noe bedre liv likevel.

- Sett utenfra er du veldig opptatt av hele gruppen, du setter ikke deg selv foran andre?

— Jeg er nok sånn som type. Det har også vært min svakhet. At jeg har tenkt mer på andre enn meg selv.

- Har du noen eksempler?

— Jeg kunne vært enda mer kynisk. Jeg blir jo irritert på meg selv. Jeg har jo tenkt: «Marit, gjorde du dette for deg selv eller andre nå?». Det kan være familie, det kan være landslagsvenninner, journalister, eller ting folk vil ha meg med på, som jeg sier ja til. Så tenker jeg hvorfor jeg er med på dette.

- Du kunne blitt en større egoist?

— Ja, det kunne jeg vært. Men det er ikke sikkert at jeg hadde fått det bedre med meg selv.

- Ville du tatt flere medaljer om du var mer egoistisk?

— Nei, jeg tror ikke det.

- Du har et image som veldig ordentlig. Er du så perfekt?

— Jeg er absolutt ikke perfekt. Jeg har vært meg selv hele veien. Men jeg har kanskje ikke gjort noen skandaler. Jeg kunne gjort noe som skapte overskrifter.

- Fortell.

— Jeg har vært veldig rettferdig. Det har bare blitt sånn. Jeg er sånn som person.

- Har du aldri gjort noe galt?

— Hva definerer du som galt?... Jeg kunne kanskje slengt dritt når jeg kommer i mål. Men det kunne jeg ikke gjort. For det passer meg ikke. Jeg er ikke sånn som person. Jeg ville fått så vondt av de andre.

- Du kunne slått tilbake mot Justyna Kowalczyk etter mange utspill om deg?

— Det er ikke meg som type. Hvis jeg hadde slått meg på brystkassen, ville jeg bare blitt flau over meg selv.

- Hva tror du er hensikten bak Kowalczyks utspill?

— Kanskje hun gjør det for å psyke seg opp før sesongen? Det er vanskelig å si.

- Bryr du deg?

— Nei.

- Ikke?

— Nei. Jeg er en veldig enkel sjel, det er jeg. Det skal litt til for at småting irriterer meg, jeg lar det gå forbi. Men det er sånne ting man lærer seg. Når man er så profilert, er det folk som har en mening. Noen liker deg, noen liker deg ikke. Hadde jeg tatt ting til meg, ville det blitt tøft. Jeg kjenner dem ikke. Jeg forholder meg til dem som kjenner meg som person.

- Har du gjort noe dumt du angrer på?

— Nei. Jeg gjør ikke det.

Fakta

Verdenscupåpningen i Kuusamo

Lørdag: Sprint, kvinner og menn. Finaler kl. 13.00. Søndag: 10 km klassisk, kvinner (11.15). 15 km klassisk, menn (13.00).

Profil

Marit Bjørgen

Født: 21. mars 1980. Klubb: Rognes IL.

Meritter: 6 OL-gull, 3 OL-sølv, 1 OL-bronse. 12 VM-gull, 4 VM-sølv, 3 VM-bronse. 66 enkeltseire i verdenscupen, 3 sammenlagtseire verdenscupen.

Aktuell: Sesongdebuterer i verdenscupen i de finske skoger i Kuusamo.

Les også

  1. - Vi blir sett på som det funksjonshemmede laget

  2. Northug tatt ut til verdenscupen i Kuusamo

Les mer om

  1. Marit Bjørgen