Langrenn

Gul fare for Johaug: Én feil til så blir hun disket

Therese Johaug (27) er suveren i skisporet. Men neste gang hun får gult kort blir det diskvalifisering.

Therese Johaug
  • Erlend Nesje
    Journalist

KUUSAMO: Hun fosset fra konkurrentene på Ruka skistadion i de finske skoger og vant problemdistansen fem kilometer fristil akkurat som hun ville.

17 sekunders seiersmargin ned til toer Charlotte Kalla på 11 og et halvt minutts løpstid er ren knockout. Og det uroer svenskene.

— Et så stort forsprang på fem kilometer er altfor mye. Hun går fort nå, veldig fort, konstaterte Kalla i intervjusonen etter rennet.

Les også

Første stikk til Johaug: Knuste Kalla med 17 sekunder

Svenskene er bekymret. Johaug har også sin egen bekymring. Den er av det gule slaget.

Under fredagens klassiske sprint pådro Johaug seg gult kort etter å ha skøytet. Ved neste gule kort denne sesongen blir hunstraffet.

I verdenscup blir hun diskvalifisert, mens i Tour de Ski kan det bli tidsstraff opp mot tre minutter ved for eksempel skøyting i et klassiskrenn eller tyvstart i en sprint.

Les også

Disse rivalene frykter Johaug aller mest

— På flata nede ved smørebasen under sprinten tok jeg tre tak med høyrefoten min. Ettersom det var en strekning som gikk rett frem ble det gult kort. Men jeg fikk det samme under første rennet på Beitostølen i fjor. Hvis jeg hadde skøytet på tremila i Falun-VM ville jeg blitt disket. Jeg klarte å unngå et nytt gult kort i fjor, og skal klare det igjen, sier Johaug til Aftenposten.

- Hvordan unngå du et nytt gult kort?

— Jeg må være ekstra skjerpet. Jeg synes det er bra at det er blitt strengere. Jeg tar den og det skal ikke skje igjen.

- Kan du "glemme deg"?

— Nei, jeg er på en måte mer skjerpet nå.

- Er det riktig å dra med seg et gult kort hele sesongen?

— Ja, jeg synes det er riktig. En regel er en regel. Og det må jeg forholde meg til, svarer Johaug.

Vant problemdistansen

Hun leder Mini-Touren i Kuusamo før den avsluttende klassiske jaktstarten over 10 kilometer. Ekstra fornøyd var Johaug at maktdemonstrasjonen skjedde på en vrien distanse for henne.

— Fem kilometer skøyting har ikke vært min sterkeste distanse. Derfor er det godt å se at jeg har jobbet med, teknisk, fysisk og styrkemessig, har gitt resultater.

- Hvorfor har denne distansen vært så problematisk?

— Den har vært kort og jeg har ikke klart å utvikle nok kraft. Det er blitt for mye kjasing og masing, mens nå klarte jeg å treffe mer med skyvene og ha mer kraft. Da vinner jeg mer terreng, samtidig som jeg klarer å roe meg ned. Samtidig hadde jeg vanvittig gode ski i dag. Det gikk av seg selv. Jeg kjente at formen er veldig bra.

Johaug går ut på 10-kilomteren fire tideler foran Ingvild Flugstad Østberg. Deretter følger Heidi Weng og de tre svenskene Ida Ingemarsdottir, Stina Nilsson og Charlotte Kalla innenfor en tidsmargin på 15 sekunder.