Her fraktes Northug ut av stadion etter fiaskoen

Stakk rett til skogs uten å prate med noen etter skuffelsen på Lillehammer.

REISER: Klokken 11.45, drøye to timer etter at han ble slått ut av sprintkonkurransen, ble Petter Northug kjørt ut fra serviceområdet ved Birkebeineren Skistadion.

LILLEHAMMER: Petter Northug klarte ikke å gå videre fra prologen i lørdagens verdenscupsprint på Lillehammer.

Northug gikk ikke på sitt beste og lå langt bak prologvinner Johannes Høsflot Klæbo midtveis. 31-åringen gikk i mål som nummer 29. Da franske Maurice Manificat like etter gikk i mål, var Northug på 30. og sisteplass av de som går videre til utslagsrundene.

Da Steinkjer-løper Pål Trøan Aune gikk i mål til åttendeplass var Northug utslått av dagens øvelse. Han ble til slutt nummer 32 på prologen.

– Petter leverte dessverre ikke godt nok. Nå er det umulig å få noen klare svar på hvor han står, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Etter prologen gikk Northug rett forbi pressekorpset uten å si noe. Deretter gikk han ut i Lillehammer-løypene for å restituere. Etter en time med uvisshet ble han hentet i serviceområdet kl 11.45 av sin hjelpetrener og sjåfør Vidar Undebakke.

– Det er Petter i et nøtteskall det. Han er vel sikkert misfornøyd med det han viste, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Adresseavisen.

Landslagstrener Tor Arne Hetland hadde ikke fått Northug i tale rett etter løpet.

– Nei, jeg har ikke snakket med ham ennå. Jeg har ikke hatt tid til annet enn å prate med dere, sier Hetland ti Aftenposten.

STAKK AV: Petter Northug gikk bort fra pressen og ut i løypene på Lillehammer etter prologen.

– Misfornøyd Northug

Landslagssjef Vidar Løfshus ville ikke bruke mye krefter på Northugs prestasjon.

– Det var et viktig skirenn, men det var ikke godt nok i dag. Det var 12 andre sprintere som gikk fort, så nå må vi konsentrere oss om dem, sier Løfshus til Adresseavisen.

Dersom Northug ikke presterer i helgas to distanser på Lillehammer, kan OL-deltagelsen henge i en tynn tråd. Northug risikerer å bli vraket på nytt fra de kommende verdenscuphelgene, slik han ble til åpningen i Kuusamo.

– Folk har gått dårligere prologer før, men det blir ny dag og nye muligheter i morgen, sier Løfshus.

Søndag går herrene 30 km på Lillehammer. Der skal etter planen Northug stille.

– Er du sikker på at Petter går i morgen?

– Det er det han har sagt, så det er det vi tar utgangspunkt i, sier Løfshus til Adresseavisen.

KJØRETØY: Petter Northugs hjelpetrener og sjåfør Vidar Undebakke ventet i «fluktbilen» like ved løypene.

– Samme som forrige helg.

Samtidig som Petter Northug er ute, er lillebror Even videre til kvartfinalen.

– Hva sier det om Northugs formutvikling kontra forrige helg?

– Det er vel litt det samme. Han var ganske langt bak Even da, og det er kanskje samme avstand i dag, konstaterer Løfshus.

Også under sprinten i norgescupen på Gålå forrige helg ble det tidlig exit på Northug.

– Det var vel på håret for ham i dag. Det var et bra startfelt og han har en tendens til å være litt seig i prologene. I dag gikk det imot ham, sier Even Northug til Adresseavisen.

– Det er nok litt surt for ham med det første, så han må nok tenke seg om, men det kommer jo flere muligheter.

– Tror du han går i morgen?

– Det må bli opp til ham, jeg vet ikke om han er tung eller hva det er for noe. Det må han ha et svar på først, sier Even Northug.

RESTITUSJON: Petter Northug går seg ned i Lillehammer-løypene etter prologen, omringet av journalister og fotografer. Han ville ikke snakke med pressen.

– Må få ro

Landslagstrener Tor Arne Hetland slår fast at Northug i dag var akkurat for sent ute.

– Det sier veldig mye om nivået på prologen. Det er mange unge, norske gutter som er videre. Hadde det vært i et annet land, så hadde Petter gått videre. Nå er han i alle fall ikke utslitt til 30-kilometeren i morgen, sier Hetland til Aftenposten.

Han vil gi Northug mulighet til å slappe av etter lørdagens skuffende opplevelse.

– Hvis vi nå får gitt Petter litt fred, la han få slippe ned skuldrene, gå skirenn og få noen gode opplevelser, så tror jeg at Petter kommer til å prestere godt etter hvert. Men han trenger tydeligvis mer tid.

– Og det vil du gi ham?

– Det er en lang sesong, så vi får ta tiden til hjelp.

FOR SEN: Petter Northug ble nummer 32 til slutt.

– Toget ikke gått for sprint i OL

Sprinttrener Arild Monsen mener at det begynner å haste for Northug om han skal være delta på sprinten i OL i Pyeongchang.

– Når man ikke kvalifiserer seg her, så styrker man ikke kandidaturet sitt. Skal han gå OL-sprint, gjenstår det NM, Planica og kanskje en skandinavisk cup hvor han må møte opp for å være med i diskusjonen, sier Monsen til Aftenposten.

– Jeg har ikke snakket med Petter, så jeg vet ikke om han har hatt et uhell eller noe sånt. Men det er fortsatt helt åpent. OL-toget gikk ikke for noen i dag, konstaterer Monsen.

Overlegen Klæbo

Ingen kunne gjøre noe med Johannes Høsflot Klæbo under sprintfinalen i Lillehammer. Trønderen tok en suveren seier. Det var Klæbos fjerde strake seier i verdenscupen.

Russerne Sergej Ustjugov og Alexander Bosjunov fulgte nærmest. Ustjugov var først inn i den siste bakken, men ble slått av Klæbo i ren staking inn på oppløpet.

Emil Iversen og Sondre Turvoll Fossli var også i finalen, men var sjanseløse i kampen om seier.

Eirik Brandsdal var sjanseløs i den første semifinalen, mens Kasper Stadaas, Pål Trøan Aune og Even Northug mislykkes i den andre semifinalen.

Pål Golberg, som var tredje raskest i prologen, forsvant allerede i kvartfinalen. Det samme gjorde Fredrik Riseth, Erik Valnes, Sindre Bjørnestad Skar og Håvard Taugbø.