Langrenn

Northug har gitt opp verdenscupen

Trekker seg fra helgas konkurranser i Tsjekkia for å være best mulig rustet til touren i Canada.

TRENER HJEMME: Petter Northug, her under Tour de Ski, trekker seg fra helgas verdenscuprenn i Tsjekkia. Han vil i stedet trene i Meråker.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

TRONDHEIM (adressa.no): Tidligere denne uken meldte landslagssjef Vidar Løfshus at Petter Northug skulle gå helgas verdenscuprenn i Nove Mesto i Tsjekkia. Nå har skistjernen snudd. Det får Adresseavisen bekreftet fra både Northugs trener Stig Rune Kveen og landslagstrener Trond Nystad.

Derfor ville Northug egentlig gå i Tsjekkia:

Les også

Northug endrer planen for å gi Sundby kamp

Nystad: — En bra plan

— Han har trent veldig bra etter at han kom hjem fra sydlige strøk, så jeg synes det høres ut som en bra plan. Det er greit å få lagt inn en treningsperiode nå, sier Nystad.

Tour de Ski ble en skuffelse for Northug, som gikk inn til fjerdeplass. I verdenscupen er avstanden opp til Martin Johnsrud Sundby på over 600 poeng. Sundby skal gå i Tsjekkia i helga. Dermed blir forspranget han har på Northug i verdenscupsammendraget sannsynligvis enda større.

- Gapet er for stort

Northug-trener Stig Rune Kveen gjør det klart at VM-kongen fra Falun i realiteten har gitt opp å vinne verdenscupen sammenlagt.

— Petter har sagt selv at gapet til Martin er for stort. Jeg tror det blir mer en duell bak der om å bli nummer to i verdenscupen.

Landslagstrener Nystad er enig.

— Det er relativt fornuftig å heller gå for enkeltseire, selv om det er teoretiske muligheter, sier han.

Etter noen dager i Spania etter Tour de Ski dro Petter rett hjem til Meråker for å trene. I utgangspunktet hadde han tenkt seg på høydeopphold til Seiser Alm i Italia, men disse planene blir avblåst. Nå er det store treningsmengder i lavlandet som gjelder for 30-åringen, i håp om å finne toppformen i februar og mars.

— Dette er siste mulighet for å trene bra før konkurransene i februar. Totalvurderingen etter Tour de Ski var at vi ønsket å komme oss hjem for å trene i lavlandet etter å ha vært i høyden før og under Tour de Ski. For å få effekt av det må han trene hjemme, sier Kveen.

Les også

Norges svakeste helg på tre år: - Bemerkelsesverdig dårlig

Ser frem mot Kollen

Femmila i Holmenkollen og den avsluttende Ski Tour Canada blir nå de store målene for Northug i resten av sesongen.

— Flere av løpene i februar er veldig interessante og viktige. Ski Tour Canada blir prikken over i-en. Det er en tour som passer Petter veldig bra. Normalt skal han være i bra slag på den tida, sier hans personlige trener.

Northug skal oppholde seg i Meråker i dagene som kommer. Han bor hos sin gamle hybelvert Hallgeir Martin Lundemo og trener i løypene hvor han har lagt mye av grunnlaget for sin fantastiske karriere.

— Vi bruker å si at Seiser Alm bestandig er det beste andrelaternativet etter Meråker, sier Kveen med et smil.

Planen er fortsatt at Northug skal delta i NM i Tromsø neste uke. Sannsynligvis går han skiathlon lørdag og søndagens stafett. Deretter venter konkurranser i Drammen, Oslo, Stockholm, Falun og Lahti før verdenseliten avslutter sesongen i Canada.

PS: Langrennslandslaget melder på sin Twitter-konto at Simen Hegstad Kruger tar Northugs plass i troppen til Tsjekkia i helga.

Les mer om

  1. Petter Northug