Langrenn

Påtalenemnden åpner sak mot Johaugs tidligere lege

Påtalenemnden i Antidoping Norge skal se nærmere på mulig brudd på regelverket.

Fredrik Bendiksen trakk seg som landslagslege for langrennskvinnene etter at Johaug testet positivt for doping. Nå åpner påtalenemden i Antidoping Norge sak mot Bendiksen. Foto: NTB scanpix

  • Kurt Haugli

Antidoping Norge melder i en pressemelding onsdag at det åpnes sak mot Fredrik S. Bendiksen, tidligere landslagslege for de norske langrennskvinnene.

Les også

Johaug suspendert i to måneder

«Påtalenemnden er av den oppfatning at det kan åpnes sak mot landslagslege Fredrik Bendiksen for mulig overtredelse av dopingbestemmelsene», skriver Antidoping Norge.

Bendiksen trakk seg som lege for langrennskvinnene som følge av Johaugs positive dopingprøve på stoffet clostebol.

Forklarte seg for Antidoping Norge

Johaug hadde testet positivt for det anabole steroidet clostebol. Hennes forklaring er at hun skal ha fått det i seg gjennom kremen Trofodermin, som hun skal ha brukt på en solforbrent leppe. Dette stoffet finnes i salven som Bendiksen ga til den norske langrennsstjernen.

Som følge av at han var Johaugs behandlende lege har han vært innkalt til samtaler med Antidoping Norge.

Les også

Solbakken reagerer sterkt på Kaggestad-uttalelser: - Det provoserer meg helt vilt

I disse samtalene har han fortalt det samme som han gjorde da Johaug-saken ble kjent torsdag i forrige uke.

Han har forklart at han reiste til et apotek i Livigino i Italia for å kjøpe en salve for munnsår til Johaug. Blant annet kjøpte han Trofodermin, og han har bekreftet overfor Antidoping Norge at han ga salven til Johaug uten å undersøke om den inneholdt stoff som står på dopinglisten.

Anses som reglbrudd

«I henhold til NIFs lov § 12-3 (1) bokstav h) anses det å forskrive eller gi et forbudt stoff eller metode som et regelbrudd», skriver Antidoping Norge i pressemeldingen.

— NIFs lov og Wada-koden rammer også helsepersonell som bistår idrettsutøvere. I dette tilfellet mener vi at det er grunn til å reise sak for det var han som freemskaffet stoffet og ga til utøvere, og vi mener det ikke ble undersøkt godt nok før det ble gitt til utøveren, sier leder av Påtalenemnden, Anstein Gjengedal til Aftenposten.

Bendiksen er ikke overrasket over at han nå kikkes nærmere i kortene av Antidoping Norge.

— Jeg har i dag blitt informert om at påtalenemda i Antidoping Norge har besluttet at det skal foretas nærmere undersøkelser av min rolle i saken. Dette er noe jeg har vært forberedt på og har forståelse for. Jeg har så langt i denne prosessen vært opptatt av å opptre ryddig og redelig, sier Bendiksen i en pressemelding fra Norges skiforbund torsdag.

Administrasjonen i Antidoping Norge vil nå vurdere saken nærmere før den vil bli lagt fram for Påtalenemnden for en ny vurdering.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Johaug-saken, mysteriet rundt kremen i Livigno og et hatoppgjør uten futt.

Les mer om

  1. Therese Johaug