Langrenn

Sportsminnet 2016: Dramaet som hadde alt

Det sies at fjerdeplasser går i glemmeboka. Det gjør ikke denne.

: FØLELSER: Marit Robertsen, Silje Theodorsen og Berthe Svenkerud etter målgang på stafetten under NM på ski i januar.
  • Lars Eidissen

Det var ikke til å tro. Foran 440.000 tv-seere kjempet Kvaløysletta Skilag om en NM-medalje på hjemmebane helt til oppløpet.

Det var en spesiell avslutning på et helt spesielt mesterskap i januar.

Les også

VM-sølv til Silje Theodorsen: - En opptur for nordnorsk langrenn

Silje Theodorsen følte hun «gikk for hele byen» før mesterskapet, som hun gikk inn i litt formsvak. Etter en skuffende åpningsdistanse, gikk Theodorsen sitt livs løp til femteplass på skiathlon.

Hun avsluttet mesterskapet med en fenomenal stafettetappe, hor hun sendte Berthe Svenkerud på andreetappen på andreplass.

Legen og småbarnsmammaen som var en av landets aller største talenter i en alder av 16–17 år, hadde gått bortimot sitt livs løp, mange år etter at hun hadde byttet ut elitesatsing med breddesatsing, jobb og treningsturer med barnevogn.

Ikke rart hun strutter av stolthet på bildet, sekunder etter at en mulig NM-medalje glapp.

Ankerkvinne Marit Robertsen gråter på bildet, men kan se tilbake på løpet og deltakelsen med størst stolthet av alle.

Omtrent ett år før dette løpet brakk hun foten like før NM på Vang. For en løper som har måttet satse utenfor elitelag som senior er det lett å tenke at et slikt tilbakeslag kunne få en til å gi opp. Men ikke Marit. Få uker etter beinbruddet møtte jeg henne i lysløypa, piggende på kjelke.

Senere på senvinteren 2015, møtte jeg henne sammen med tidligere Fløya-spiller Tone Heimlund og Anette Kjellbergvik under NNM i Bodø.

Les også

Mens Norge har en smøretrailer til seks millioner, får Snorri hjelp av denne mannen

Tre skiløpere som drømte om å få gå NM-stafett på hjemmebane for Kvaløysletta og lot seg motivere av dette ett år i forveien.

Denne konkurransen bidro garantert til å gjøre Kvaløysletta til et slagkraftig lag som sjarmerte tv-seere under stafetten. Kjellbergvik og Robertsen kjempet en intens kamp helt til NMs siste individuelle øvelse, skiathlon, om den siste plassen. Det var tårevått da stafettdrømmen brast for Kjeldbergvik etter en mislykket stafett.

Det kom noen tårer på NMs siste dag også. For å gå ut i tungt snøføre med utgangspunktet til Marit Robertsen; en andreplass å forsvare med utøvere på verdenscupnivå i Marthe Kristoffersen og Barbro Kvåle halsende like bak, er ikke akkurat en situasjon man kan misunne.

Det ble bare nesten medalje for Marit Robertsen og Kvaløysletta. Medaljekampen varte til siste stavtak. Det sies at fjerdeplasser går i glemmeboka. Det gjør ikke denne. Så intens og vakker var Kvaløysletta Skilags kamp for en NM-medalje.

Det var lett å unne klubben en medalje. Det har vært lagt en formidabel dugnadsinnsats på skianlegget de siste årene, som kulminerte i et fantastisk NM. Ildsjelene i klubben mistet en av sine da Jan-Tore Skjærvik døde i en tragisk skredulykke for tre år siden. Sammen med medarrangør Tromsø Skiklubb Langrenn kan de se tilbake med stolthet på mesterskapet.

NM fikk landets største skistjerner, Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug, til å melde at Tromsø var klar for større oppgaver. Riktignok før de begge reiste hjem tidligere enn planlagt. Det ble etterfulgt av en mediestorm, men i ettertid bare en lett bris mot hva som ventet disse to senere på året ...

Åge Skinstad lanserte for iTromsø at Nord-Norge kunne gjøre et fremstøt for å kapre neste skitour i mesterskapsfritt år, lik den som gikk i Canada i 2016. Det ble med tankespillet. Nå tyder alt på at initiativet som har kommet fra Trøndelag og Midt-Sverige ender i en 2020-tour der.

Noen timer etter at Marit Robertsen passerte målstreken, etter at Petter Northug hadde forlatt medaljeseremonien til elleville tilstander, kunne også vi journalister puste ut.

Vi hadde lenge gledet oss stort til mesterskapet – å gå i fotsporene til legender som John Strandmo, Helge Matland og Bjørn Arne Johannessen, som dekket NM på ski del 1 i byen, 31 år tidligere, i 1985.

VGs mangeårige sportsjournalist Morten Stokstad ga oss solid ståkarakter under en småfuktig aften på byen på tampen av mesterskapet. Da følte vi at vi også kom i mål.

Les mer om

  1. Therese Johaug
  2. Martin Johnsrud Sundby
  3. Marthe Kristoffersen
  4. Langrenn