Klæbos VM-utfordrer ute av Tour de Ski

OBERSTDORF (VG) Johannes Høsflot Klæbos antatt største utfordrer på femmila i ski-VM i mars, Iivo Niskanen (30), er helt ute av slag. Tirsdag sto han av Tour de Ski under den tredje etappen.

UTE AV FORM: Finlands langdistansehåp Iivo Niskanen.

– Med tanke på det han postet på Instagram før touren, skjønte man at det kunne skje. Det er kjedelig at han ikke kan være med å fullføre. Jeg tipper at vi ikke kommer til å se noe særlig til ham før VM, og det blir spennende å se hvordan han får det til der, sier Klæbo (26).

– Tror du han kan komme tilbake i toppform til VM?

– Det er fortsatt relativt god tid. Han har en og en halv måned på seg, og jeg tipper at han kommer til å bruke de ukene godt, svarer Johannes Høsflot Klæbo på Ntbs spørsmål.

Niskanen selv var overbevist om at han skulle klare å hente seg inn igjen til VM-dagene i Planica. Han har vunnnet tre OL-gull og ett VM-gull. I 2018-OL i sørkoreanske Pyeongchang vant han 50-kilometeren i klassisk stil, i Beijing-OL i fjor 15-kilometeren i klassisk stil.

Niskanen er angivelig kjent for å spille på flere strenger enn klassisk langrenn:

Han gikk glipp av denne sesongens verdenscupåpning på hjemmebane i Ruka etter å ha blitt smittet av corona-viruset. Tirsdagens 10 kilometer i Oberstdorf brøt finnen.

– Så godt som alt gikk feil, sier Niskanen ifølge Yle.

Onsdag morgen kom også beskjeden fra Skiforbundet om at Martin Løwstrøm Nyenget bryter touren etter tre av syv etapper. Han var foreløpig nummer ni i sammendraget.

– Martin følte seg ikke bra under og etter løpet i går (17. plass på 10 km klassisk), og velger derfor å reise hjem idag, sier landslagslege Ove Feragen.

Johannes Høsflot Klæbo vant Tour de Skis tredje etappe tirsdag, foran landsmennene Simen Hegstad Krüger og Didrik Tønseth.

Svenske Calle Halfvarsson satte av gårde i voldsom fart fra start på 10-kilometeren med intervallstart - men gikk på en smell.

– Det var en altfor dårlig åpning. Det var for hardt, og jeg ble ganske kjørt. Jeg klarte ikke å holde det tempoet oppe, og gikk forferdelig dårlig. Det var ikke noe vakkert syn for de som så meg i den siste bakken, uttalte Calle Halfvarsson i regnværet til VG.

– Det er litt typisk han. Han åpner som om han er en god del bedre enn alle andre, sier tirsdagens andremann, Simen Hegstad Krüger, til VG om svensken.

Onsdag er det 20 km jaktstart i Oberstdorf. Herrene starter kl 11.15, mens kvinnene har start kl. 14.30. Rennene vises på Viaplay.