Disse ordene fra Sundby hjalp ulykkesfuglen tilbake

Her får Finn-Hågen Krogh seiersklemmen av mannen som fikk ham på beina igjen etter onsdagens tårevåte Tour-dag.

En gråtkvalt Finn Hågen Krogh fikk en gratulasjonsklem av Martin Johnsrud Sundby etter fredagens seier.
  • Erlend Nesje

TOBLACH: Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh. Dagens Tour-konge og mannen flere spår blir den fremtidige skikongen. I flere sekunder holdt de rundt hverandre i målområdet i Toblach. Så kom tårene. Igjen.

— Det var veldig rart for meg å slippe de tårene. Men jeg var veldig glad.

Finnmarkingen vant 10-kilometeren i Toblach og fikk sin oppreisning etter det som så ut til å bli et Tour de Ski forfulgt av uhell.

25-åringen hadde allerede falt to ganger tidligere i Tour de Ski da han mistet begge skiene under onsdagens fellesstart i Oberstdorf.

Krogh kastet skiene og gråt åpenlyst i målområdet. Det var en knust skiløper. Lagkameratene skjønte at han måtte bygges opp igjen. Da tok Martin Johnsrud Sundby kapteinsansvaret.

— Han så at jeg hadde det litt tungt. Det var stort av Martin. Han hadde selv en lit tung dag i Oberstdorf, men kom likevel med noen fine ord da jeg var litt nedfor. Vi pratet om fremtiden, om at det kommer flere år og at jeg har mange gode år foran meg som skiløper. Det var bare å se fremover, fortalte Krogh etter å ha gjort unna premieutdeling, TV-intervjuer og den internasjonale pressekonferansen.

"Du vinner fem Tourer! "

— Jeg sa at Finn kom til å vinne Touren fem av de neste ti årene. Jeg er glad for at jeg er 31 år og har tatt mine seire sånn at jeg kan fokusere på noe annet snart. For han kommer til å bli umulig å ha med å gjøre, sa Johnsrud Sundby.

REVANSJEN: Martin Johnsrud Sundby gratulerer Finn Hågen Krogh etter fredagens seier.

— Det var litt voldsomt sagt. Men jeg har gjort det godt i mini-Tourer tidligere og ja, og det er noe jeg har lyst til å satse på i fremtiden, repliserte Krogh mens han kikke bort på Tour-lederen ved siden av seg.- Finn er en fantastisk skiløper. Han er komplett. Han går bra klassisksprint, han går bra skøytesprint, han går bra i klassisk og skøyting i distanserenn. Dersom han gjør en god jobb treningsmessig så kommer han til å dominere langrennssporten, utdypet Johnsrud Sundby.

Uten uhellene kunne Krogh trolig pustet Johnsrud Sundby i nakken før de to avsluttende etappene i Tour de Ski. Krogh er nå nummer fire, drøyt to minutter bak ledende Johnsrud Sundby, men "kun" 40 sekunder bak Petter Northug på annenplass.

Trener 400 timer mindre

Johnsrud Sundby er storfavoritt til å vinne i år. Men allerede neste år kan Krogh være i posisjon til å ta over tronen.

Men da må han, som Johnsrud Sundby sier, gjøre en god jobb i treningsarbeidet. Røa-gutten er den som trener mest av alle herreløperne med 1150 treningstimer i året.

Krogh er den som trener aller minst.

— Jeg ligger på 700–750 timer. Jeg må øke antallet gradvis. Martin er en del år eldre enn meg, jeg tror nok ikke at jeg kan trene som han, i hvert fall ikke enda. Men jeg har lyst å bli best trent av de norske skiløperne. Samtidig er vi forskjellige, jeg føler at jeg har trent det min kropp tåler. Kanskje jeg ligger på rundt 1000 timer om fem-seks år, antyder Krogh.

Finn Hågen Krogh vant fredagens 10 kilometer.

— Jeg må ha denne treningsmengden og denne måten å gjøre ting på skal jeg være i teten. Det viser seg jo at den treningen jeg gjennomfører fungerer. Men den tar på. Jeg er 31 år og kan ikke holde på sånn lenge, la oss si at jeg har fire år igjen som skiløper, varsler Johnsrud Sundby og forteller at hans mål er Seefeld-VM i 2019, men legger til at det kan bli veldig vanskelig å gi seg om Trondheim får VM i 2021. ## Den neste store skiløperen?

Mye handlet om nummer en og to på gårsdagens 10 kilometer fristil med enkeltstart. Men aller mest handlet det om Krogh, mannen som både Johnsrud Sundby og Northug mener kommer til å bli den neste store.

- Føler du presset når Sundby og Northug trekker frem deg som den neste skikongen?

— Det er jo noe alle skiløpere trener mot, det å bli så god som mulig. Det vil jeg også forsøke. Det er klart at når de to sier det så legger det litt ekstra press. Å bli like god som dem to er nå er vanskelig. Jeg har i hvert fall lyst å gjøre en knallbra treningsjobb.

Hyllet av lagkameratene

Alle i langrennsmiljøet var glade for at det var nettopp Krogh som gikk til topps i Toblach.

— Jeg er veldig glad på Finns vegne. Vi er utrolig gode kompiser. Det er sjeldent jeg har sett en så skuffet skiløper som Finn var her om dagen, sier Sjur Røthe.

— Han sa i går at han skulle ta det her. I morgen skal jeg vinne, sa han. Når Finn melder det, da er han i form, forteller Niklas Dyrhaug.

Da Aftenposten konfronterte Krogh med spådommen, svarte han:

— Ja, vi hadde en taktikkprat og når du skal velge startnummer er det alltid sånn at du må vurdere om du skal satse på å henge etter noen eller gå for sekundering. Jeg sa bare til trenerne at de skulle velge et startnummer der ingen kunne henge på meg. Da ville jeg være fornøyd.

- Da har du god selvtillit?

— Ja. Det skulle gå fort i dag.

Og det gjorde det.

Hør den siste episoden av Aftenpodden Sport her: