Northug røper planen for den videre karrieren

Treneren søker permisjon for å følge opp skistjernen på heltid. Nå er det Lahti-VM i 2017 som gjelder.

  • Birger Løfaldli

SUNNE, SVERIGE: Petter Northug, VM-kongen fra Falun, var i dag tilbake i Sverige for å konkurrere. Under det 20 kilometer lange rulleskirennet «Inge Bråten Memorial» ble han regelrett knust av Calle Halfvarsson, som tok igjen den norske skistjernen med en hel runde.

— Artig å være tilbake

— Det er artig å være tilbake i Sverige og konkurrere, sier en ordknapp Northug til Adresseavisen etter løpet.

- Er det betryggende at Halfvarsson er så sterk nå?

— Ja, sier Northug, som deretter hastet unna pressekorpset i det svenske tettstedet.

Lahti-VM er viktigst

I forkant av løpet var imidlertid 29-åringen litt mer åpenhjertig. Da han under løperpresentasjonen ble spurt om hva som skal ha hovedfokus kommende sesong, kom Strindheim-løperen med et oppsiktsvekkende svar:

Petter Northug ble knust av svenske Calle Halfvarsson i Sunne. I forkant av løpet røpet han at Lahti-VM i 2017 har hovedfokus: Trener Stig Rune Kveen i bakgrunnen.

Northug sier at han ikke tenker så mye på om han skal gå verdenscup eller langløp kommende vinter. Viktigere er derimot det som skal skje om to år.— Jeg tenker først og fremst på en langsiktig plan mot VM i Lahti, og så blir ambisjonen å gå fort der.

Lahti-VM arrangeres vinteren 2017. Dermed ser det ikke ut til at det eventyrlige verdensmesterskapet i Falun blir Northugs siste, og med videre satsing på mesterskap må han fortsatt ha et forhold til landslaget.

Fortsatt er det uklart hva han skal gjøre kommende sesong, selv om skistyret nå har åpnet for at han både kan få delta i verdenscup og beholde Coop som hovedsponsor. En avtale mellom Northug og landslaget er ennå ikke på plass.

Kveen søker permisjon

Trener Stig Rune Kveen reiste sammen med Northug til svenske Sunne. Han forteller om en sterk treningsvår, hvor Northug både har trent mye og godt. Treneren er ikke like åpen om hva som er målet som Northug selv.

— I hodet mitt handler det bare om å være godt trent til sesongstart, sier Kveen til Adresseavisen.

For at Northug skal få maksimal oppfølging, har Kveen nå søkt om full permisjon fra lærerjobben ved Meråker videregående skole.

— Jeg har ikke fått noe svar ennå, men jeg regner med at det går i orden.

- Vil permisjonen gjelde for flere år?

— Først og fremst for kommende år, og så får vi skje hva som skjer videre. Det er mye spennende som skal skje de neste årene, sier han.

Deriblant Lahti-VM i 2017, som Northug allerede har siktet seg inn mot.

VM-konge i Falun

Det siste året har vært som en berg- og dalbane for landets største idrettsstjerne. Fra å være på et karrieremessig bunnivå i etterkant av den skandaløse bilturen i mai, via rettssaken på høsten, reiste han seg på mesterlig vis da langrennssesongen kom i gang.

Under VM i Falun i vinter ble Northug mesterskapets konge, med til sammen fire gull. Etter å ha gått til topps på sprinten, lagsprinten og avgjort stafetten for Norge, toppet han mesterskapet med en mesterlig spurt som ga ham gullet også på den prestisjefylte femmila.

Da femmilsgullet var i boks, var gjenreisingen av en skakkjørt karriere definitivt et faktum. 29 år gamle Petter Northug kom tilbake som verdens beste langrennsløper, sterkere enn noen gang.