Langrenn

Dobbeltvinner Tønseth utropes til å bli «årets mann»

– Han har gått som en gud, sier lagkameraten.

PRAKTSTART: Didrik Tønseth kunne juble etter to seire av to mulige under sesongstarten på Beitostølen.
  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje
    Journalist

BEITOSTØLEN: Han har slitt med skader og sykdom. Men på Beitostølen vant Didrik Tønseth (25) begge rennene.

Fredag vant han 10 kilometer klassisk i sesongåpningen.

Dagen etter vendte han konkurrentene også ryggen i fristil.

Nå utropes trønderen til å bli en av de store i herrelangrenn denne vinteren.

— Skader og sykdom har gjort at han ikke har fått ut det han har vært god for. Men nå har han åpnet som en gud. Jeg håper han kan holde seg frisk og skadefri. Da tror jeg han kan bli årets mann. At Didrik får gjennombruddet sitt i verdenscupen, har jeg allerede spådd før sesongen, forteller kameraten Niklas Dyrhaug.

— Jeg er mest overrasket over stakingen, der har han tatt steg i klassisk. Og i dag bekreftet Didrik det han gjorde i går. Han er i god form og en av favorittene i Kuusamo. Der går det jo rett opp, sier Petter Northug, som ikke klarte å holde ryggen til Tønset da han ble tatt igjen med et halvt minutt på 15-kilometeren.

  • Advarer etter Bjørgen-comeback: - Kan utklasse resten av verden hele sesongen

Har vært frustrert

Sykdom og skader ødela flere sesonger for Byåsen-løperen. Han mistet både VM i Val di Fiemme i 2013 og Sotsji-OL året etter. 25-åringen måtte gå mange mentale runder med seg selv. Det var tøft å takle problemene.

— Det var kjedelig. Det er jo det verste som skjer for en idrettsmann, det å bli skadet. Men det er heldigvis en stund siden nå. Skader har ødelagt, men det handler om ikke å tenke på det, sa Tønseth i intervjusonen etter seieren på 15 kilometer fristil.

- Hva motiverte deg da du ikke kunne trene som du ville?

— En vet jo hva en kan. Men det tar tid. En må trene godt en hel sesong. Sånn er det i dette gamet, fastslo trønderen.

Han ble nummer fire på 30 kilometer duatlon i Falun-VM for snart to år siden. Målet nå er medalje i Lahti-VM.

— Jeg går for pallplasser i verdenscupen, gjerne også noen seire. Det blir viktig å komme godt i gang, få noen fine løp før jul. Jeg har også et mål om å gjøre det bra i Touren, jeg har lyst å gå godt i den siste bakken.

Northug trygg på formen

Lyn-løperen Simen Hegstad Krüger ledet lenge og ga Tønseth kamp helt inn. Men de siste kilometerne var Tønseth sterkest og vant med en tidsdifferanse på 6,1 sekunder.

Petter Northug skulle egentlig ikke gå 15-kilometeren. Men etter å ha blitt nummer 74 på den klassiske distansen dagen før ønsket han nye svar.

Northug åpnet sterkt, men fikk det tøft og ble til slutt nummer 15. — Følelsen er likevel bra. Jeg er der jeg ønsker å være. Jeg har fått to gode gjennomkjøringer her nå og er veldig trygg på den jobben som er gjort siden mai. Nå gleder jeg meg til å gå viktige skirenn.

Northug forventer stigning i formen frem til Kuusamo kommende helg og Lillehammer helgen deretter.

— Lillehammer er den viktigste helgen før jul poengmessig. Jeg har prøvd å time inn den helgen etter høydeoppholdet. For meg er det fortsatt litt tidlig etter høyden. Jeg er litt seig, men det vet jeg. Med overskudd kommer jeg til å gå mye fortere.