Langrenn

Ny bok om norsk langrenn: – Petter Northug følte seg ensom på landslaget

En bok om norsk langrenns vei til verdenstoppen forteller blant annet om at Norges Skiforbund er blitt opplevd som arrogant av Team Northug.

Petter Northug skal ha følt seg ensom på landslaget, ifølge en ny bok.
  • Halvor Ekeland

Petter Northug har vært norsk langrenns kanskje største stjerne de siste ti årene. Med to OL-gull, 13 VM-gull, utallige verdenscupseiere og et par konflikter, har Northug blitt diskutert opp og i mente både i Norge og utlandet.

I den nye boken «Gullracet», skrevet av forfatter og journalist i DN, Lars Backe Madsen, kommer det nye opplysninger frem. Blant annet at Petter Northug rett og slett har følt seg ensom på landslaget.

Les også

Vegard Ulvang varsler store endringer i VM og OL: Klassisk sprint og skiathlon kan forsvinne

Ringte hjem

Boken er en historisk gjennomgang av norsk langrenns historie fra 90-tallet og frem til i dag.

Den forteller blant annet om en hendelse fra OL i Vancouver i 2010. Etter to svake løp på 15 kilometer fristil og 30 kilometer med skibytte, var Northug langt nede. Han hadde blitt vraket til OL fire år tidligere, men hadde ikke fått det til å stemme på sine to første øvelser.

Northug hadde normalt hatt gode samtalepartnere i Frode Estil og Kristen Skjeldal med seg på tur, men ingen av disse var med til Canada. Han ringte hjem til far.

«John Northug hadde merket seg at sønnen virket ensom, og hadde ofte tenkt at landslaget ikke var flinke til å ta like godt vare på alle løperne sine. Nå prøvde han å si noen trøstens ord, lovet at han skulle prøve å komme på noe», står det i boken.

Vi har vært i kontakt med John Northug for å høre mer om dette, men han har ikke ønsket å kommentere noe mer utover det som står i boken.

Forfatter Lars Backe Madsen står bak den nye boken om norsk langrenn fra 90-tallet og frem til i dag.

Pappa Northug ringte Bjørge Stensbøl som hadde vært en støttespiller for familien. Han ringte videre til Olav Stuveseth som var på jobb for skiskytterne under OL. En tidligere bok har forklart at Stuveseth umiddelbart slipte nye ski til Northug. Dette stemmer imidlertid ikke, ifølge tidligere sportssjef i skiforbundet, Åge Skinstad. Han viser blant annet til en sak i TV 2 som har fått tak i oversikten over hvilke ski som ble slipt når. Der fremgår det at skiene var slipt før OL. Boken påstår allikevel at landslagsledelsen var svært lite fornøyde med at det skjedde ting som var utenfor deres regi.

Petter Northug tok gull på sprintstafetten noen dager senere.

Heller ikke Åge Skinstad ønsker å kommentere boken. Den tidligere sportssjefen sier at han ønsker å lese boken og se ting i sammenheng før han eventuelt kommer med noen kommentarer.

Les også

I fjor ødela mislykket høydetrening sesongen. Nå drar Northug på karrierens lengste høydeopphold.

Slik ser den nye boken, «Gullracet», ut.

– Arrogant holdning fra skiforbundet

Boken forteller også om da Petter Northug ble vraket til OL i Torino i 2006. Det står blant annet om en telefonsamtale mellom Bjørge Stensbøl og familien Northug. Stensbøl beklaget seg:

«Selvsagt burde han (Northug, red.anm.) ha blitt tatt ut. Han tilbød seg samtidig å hjelpe Northug med råd og veiledning i tiden fremover. Stensbøl fortalte om sine visjoner og sitt syn på toppidrett, der man må tillate seg å sette utøverne i sentrum og ikke bygge et altfor stort byråkratisk apparat rundt dem. Tilfeldigvis satt han dessuten i ledelsen i et stort flyselskap, så det kunne kanskje også være aktuelt å inngå en sponsoravtale», står det.

Petter Northug var i ferd med å bli en av skisportens største stjerner. Han vant det neste verdenscuprennet han ble tatt ut til. Samtidig begynte Team Northug å danne seg.

Men flere av valgene teamet gjorde, skal «ha satt sinnene i kok hos Skiforbundet», som det står i boken. Northug hadde blant annet inngått en avtale med Vi Menn. Northugs personlige avtaler var dårlig likt i forbundet. Sponsorene til skiforbundet ga beskjed om at dette ikke var holdbart.

«Generalsekretær Bård A. Amundsen ba derfor Northug «tenke seg om». Kretsen rundt Northug tok rådet til etterretning, men irritasjonen vokste også der. Hovedpersonen selv mente han stilte opp mer enn nok for landslagets sponsorer, ikke minst fordi han var den «alle ville ha». Faren hans var også oppgitt over det han oppfattet som en arrogant holdning i forbundet», står det.

Boken lanseres tirsdag.

Les mer om

  1. Petter Northug
  2. Toppidrett
  3. Landslag