Langrenn

Klæbo har signert landslagsavtalen

Johannes Høsflot Klæbo og skiforbundet er endelig enige.

Johannes Høsflot Klæbo er fornøyd med å ha signert landslagsavtalen for 2019–2020-sesongen. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

  • Mats Haugland
    Mats Haugland

Norges Skiforbund og Johannes Høsflot Klæbo er enige om innholdet og har signert landslagsavtalen for den kommende skisesongen.

– Jeg er glad for at vi er enige om landslagsavtale og ser frem til en ny og spennende sesong, sier Johannes Høsflot Klæbo i en pressemelding fra skiforbundet.

Avtalen ble landet en måned på overtid. Opprinnelig var fristen satt til 10. juni.

Johannes Høsflot Klæbo er godt i gang med oppladningen til ny sesong. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • FÅTT MED DEG DENNE? Svenskene etterlyser åpenhet i Klæbo-saken. Norges Skiforbund forstår lite av kritikken.

Kamp om markedsrettigheter

Langrennsstjernen er nå tilbake fra rulleskikonkurranser i Kina og fornøyd med at avtalen er på plass.

– Jeg synes det er blitt jobbet godt hos begge parter. Vi er glade for at skiforbundet har prioritert dette arbeidet høyt. Samtidig er vi også enige om hvilke tema vi må jobbe mer med for å finne hensiktsmessige løsninger for fremtiden, sier Klæbo videre.

Landslagssjef Espen Bjervig sier samtalene mellom partene hele tiden har vært konstruktive. Diskusjonene har handlet mye om når Klæbo som privatperson har makt over egne markedsrettigheter.

– Vi har brukt tid på å diskutere grensegangen for når utøvere er privatpersoner og når de er landslagsløpere. I tillegg har vi brukt tid på den kommersielle plattformen for langrenn slik den er nå og hvordan vi kan utvikle den fremover, sier Bjervig og fortsetter:

– Dette er en jobb vi i prinsippet begynte med i fjor, men som vi ikke helt har klart å lande. Det er mediebildet som har forandret seg. Med dagens sosiale medier og vanlige medier er man nå mye mer tilgjengelig enn før.

Landslagssjef Espen Bjervig sier arbeidet med å tilpasse seg fremtiden vil fortsette. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I pressemeldingen fra skiforbundet opplyser Bjervig at «løperne og skiforbundet må jobbe sammen for å tilpasse oss fremtiden»

– Dette arbeidet fortsetter til høsten og vi ønsker å ha et langsiktig fokus. Det er naturlig at Johannes Høsflot Klæbo er aktivt med i denne prosessen, sier landslagssjefen.

Taus om detaljene

VG erfarer at skiforbundet og Klæbo ikke er enige om alle sider ved kontrakten, men at partene er enige nok til at trønderen har satt sitt navn på papiret.

Bjervig vil ikke uttale seg om detaljer i avtaleteksten.

– Vi er enige om kontrakten, men jeg vil ikke gå innpå innholdet i avtalen til Johannes. Det er en privatavtale mellom ham og Norges Skiforbund.

Det ble en stund spekulert om forbundet ville kunne nekte Klæbo å stille til start i verdenscupen kommende vinter om partene ikke ble enige om en ny avtale. Senere gjorde Bjervig det klart at de ville forholde seg til fjorårets kontrakt i et slikt scenario.

Verdenscupsesongen starter i finske Ruka 29. november.