Langrenn

Vil ha full gjennomgang av skistjernenes klesavtaler

«Northug-utvalget» har felt sin dom.

EGNE AVTALER: Både Petter Northug og Therese Johaug har sine egne klesavtaler. Utvalget som har sett på landslagsmodellen ber om at langrennsledelsen ser på hele ordningen.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

Therese Johaug har gjort stor butikk på sin private kleskolleksjon. Også flere andre utøvere, som Marit Bjørgen og Petter Northug, har sine egne klesavtaler som de tjener godt på.

Klesavtalene har vært omstridt. I høst krevde skiforbundet at Northug gikk ut av sin avtale med Swix. Han signerte kort tid etterpå med Bjørn Dæhlie.

— Slik det er i dag, så er det litt uheldig, fordi det er uklare retningslinjer og regelverk. Vi ber om at langrenn ser på hele ordningen, slik at vi får et klarere regelverk og slipper situasjoner som i dag med tvilstilfeller, sier Gunhild Dugstad til Adresseavisen.

Les også:

Les også

Svensk kommentator ut mot norsk dominans: – Like greit å koble ut TV-signalene

Fersk rapport

Etter at skistyret sist sommer besluttet å videreføre Petter Northugs avtale med landslaget, satte skiforbundet ned et bredt sammensatt utvalg som skulle se på den fremtidige landslagsmodellen. Dugstad leder dette utvalget og rapporten er nå klar.

Der går det frem at en eventuell avvikling av klesavtalene må skje over tid, ettersom flere av utøverne har langsiktige avtaler. De viser til at det uansett vil være mulig å begrense rettighetene for nye utøvere som tas ut på landslag.

— Vi har påpekt at det er så uklare retningslinjer. Skiforbundet bruker veldig store interne ressurser på å følge opp dette, sier Dugstad.

I rapporten går det frem at det ikke er noe ønske om å endre selve landslagsmodellen. Utvalget mener den norske modellen er den beste for å sikre at Norge skal være verdens beste skinasjon også i fremtiden. Det innebærer at de beste løperne skal være en del av landslaget.

Utvalget går inn for at skiforbundet fortsatt skal nekte utøvere som ikke har signert avtale med landslaget å starte i verdenscup. De ser på det som uaktuelt at utøvere skal stå utenfor landslaget i deler av sesongen av rene kommersielle årsaker, men det vil som i dag legges til rette for spesialtilpassede sportslige opplegg.

Les også

Sundby med VM-advarsel: - Garanterer at feltet blir sprengt

Northug-strid

Petter Northug gikk som kjent ut av landslaget på våren 2013. Han signerte en sponsoravtale med Coop, som er i bransjekonflikt med skiforbundets sponsor Spar. De siste årene har dette skapt store konflikter.

Etter harde forhandlinger og høyt konfliktnivå i fjor høst inngikk Northug en avtale med skiforbundet sent i oktober, som varer ut OL-sesongen i 2018. Spesialavtalen gjør Northug til landslagsløper i vinterhalvåret.

— Vil det i fremtiden bli verre for nye utøvere å inngå en slik avtale som Northug har gjort?

— Vi ønsker at de beste skal være på landslaget, sier Dugstad til Adresseavisen.

Vil heve terskelen

Hun fortsetter:

— Det vil fremdeles bli anledning til private sponsoravtaler.

Uansett utfall, vil rapporten og den videre behandlingen neppe få betydning for Northugs treårsavtale med skiforbundet.

— Jeg har veldig vanskelig for å se at det kan endre avtale med Petter Northug.

Sosiale medier

Utvalget foreslår å heve terskelen noe når det gjelder bransjeeksklusivitet. Dette gjelder de aller minste sponsorene. Årsaken er at det skal bli enklere for løpere å få tak i private sponsorer. Dette vil neppe få betydning for forholdet mellom Northug og Coop.

— Dette er en rapport om hvordan vi mener ting skal være fremover. Det er ingen Northug-rapport, poengterer Dugstad.

Rapporten skal nå ut på høring før skistyret skal ta endelig stilling til saken i april.

For øvrig anbefaler utvalget at skiforbundet utarbeider retningslinjer for utøvere og lederes bruk av sosiale medier, for å sikre at forbundet ivaretar sine markedsrettigheter.

Les også

  1. Sundby trosset fall og seiret i norsk storeslem

  2. Iversen smadret konkurrentene: - Formen er latterlig bra