Langrenn

Sundby på 40. plass: Stakk rett fra stadion etter fiaskorenn

STAKK: Martin Johnsrud Sundby gikk et svakt renn på Beitostølen. Her har han nettopp passert mållinjen, og det var det siste man så til ham lørdag.

BEITOSTØLEN/OSLO (VG) Martin Johnsrud Sundby (36) var to minutter og 19 sekunder bak vinner Mikael Gunnulfsen (27). Etter 40.-plassen i det viktige rennet forsvant skistjernen rett fra stadion uten å si et ord.

  • Camilla Vesteng, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Sundby skulle vise seg frem foran verdenscupåpningen i Ruka neste helg.

– Dette var katastrofe, sa NRK-kommentator Jann Post da Sundby gikk mot mål på 15 kilometer klassisk på Beitostølen.

Rennet ble sterkt preget av voldsom vind, snøføyke og varierende vær. Det var fire landslagsløpere blant de syv beste.

Les også

Gjorde stjernene til statister: «Ukjente» Gunnulfsen vant

Slik så det ut da sensajonen Gunnulfsen vant:

Les også

Fossesholm svarer svenskene etter Johaug-triumf: Tror de blir stille neste helg

Det var ingen som så snurten av Sundby med det karakteristiske skjegget etter målgang. Han forsvant rett fra målområdet og forlot stadion uten å forklare nedturen. Det har han også gjort før når skuffelsen har blitt for stor.

– Han var sikkert skuffet. Han ville sikkert opp og ha en evaluering med de rundt seg først tenker jeg, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til VG etter rennet.

36-åringen valgte også ikke å snakke med NRK i minuttene før start.

Dyrhaug nummer 41

Røa-løperen ble vraket fra landslaget etter forrige sesong, og har startet sitt eget lag sammen med Niklas Dyrhaug.

TUNGT: Planen til Niklas Dyrhaug var å gå fryktelig fort, det gikk ikke helt som planlagt. Godt over to minutter vinner Mikael Gunnulfsen.

Dyrhaug gikk inn på plassen bak Sundby, og ble nummer 41, to tiendeler bak lagkameraten. Trønderen sa heller ikke noe til pressen.

– Jeg må bare skifte klær, så kan jeg komme tilbake, sa Dyrhaug da han gikk gjennom pressesonen etter rennet.

Han kom ikke tilbake.

Da rennet gikk mot slutten var været plutselig bra igjen. Løperne lo av de varierende forholdene. Nossum konkluderte med at Sundby ikke så ut til å trives i snøføyka.

Slik så det ut da vinden bestemte seg for å ta over showet:

– På samme måte jeg veldig sjelden konkluderer etter et skirenn lar jeg tvilen komme Martin til gode. Vi skal gå flere skirenn. Han har gjort en solid jobb og kommer sikkert til å gå bedre enn dette, sier Nossum.

Det er 15 kilometer friteknikk søndag.

Det er to ledige plasser igjen å dele ut til verdenscupstarten og løpere utenfor landslaget har omtrent en umulig vei inn i troppen til verdenscupåpningen der løpere på landslaget prioriteres. Landslagstreneren er klar på at det er landslagsløpere som skal til Finland.

Ryggtrøbbel

Sundby slet med ryggen forrige sesong og har forklart at det problemet ikke har blitt løst inn mot den nye sesongen. Han har friplass i VM på 15-kilometeren som regjerende mester.

Les også

Landslagslegen: Ingen landslagsløpere coronatestet før åpningsrennet

Mikael Gunnulfsen fra Team Telemark, som sensasjonelt vant rennet lørdag, har forståelse for reaksjonen til Sundby.

– Vi har mye følelser i oss. Vi legger så mye i det. Jeg har sett selv Martin trene knallhardt og være i kjempeform: Når det ikke funker så skjønner jeg godt frustrasjonen og at de løper uteno prate. Jeg har full forståelse selv om de lever av det, sier Gunnulfsen.

PS! Emil Iversen forsvant etter sin 51. plass som fulgte opp diskingen fra sprinten fredag. Han skal til Ruka og verdenscupåpningen kommende helg.

Les også

  1. Klæbo frykter corona: – Da kommer jeg ikke til å vinne skirenn

Les mer om

  1. Vintersport
  2. Martin Johnsrud Sundby
  3. Langrenn
  4. Emil Iversen
  5. Eirik Myhr Nossum
  6. Niklas Dyrhaug