Langrenn

Johaug var verdens beste skiløper, men blir ikke nominert til Idrettsgallaen

Etter den positive dopingprøven.

Her står Petter Northug og Therese Johaug med idrettsgalla-pokalen i 2016. Northug ble kåret til årets mannlige utøver, mens Therese Johaug ble kåret til årets kvinnelige utøver.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Therese Johaug vant Tour de Ski, Ski Tour Canada og den totale verdenscupen forrige sesong. Likevel er hun ikke nominert til priser på årets Idrettsgalla.

Det bekrefter lederen for juryen og toppidrettsjef Tore Øvrebø overfor Dagbladet.

— Therese Johaug kan ikke nomineres så lenge det er en åpen sak mot henne som gjelder brudd på dopinglovgivingen, bekrefter Tore Øvrebø, lederen for juryen og toppidrettssjef, overfor Dagbladet.

— Vi har hatt en dialog med Norges Skiforbund om dette, og så lenge hun er suspendert skal hun heller ikke ha noen kontakt med forbundet, så det ville være uriktig å nominere henne. Hun er heller ikke meldt inn av Skiforbundet som en kandidat til pris, så da vil hun heller ikke være en del av Idrettsgallaen, begrunner Øvrebø.

Johaugs manager Jørn Ernst har forståelse for avgjørelsen.

— Det er en naturlig konsekvens slik saken står nå, skriver Ernst i en SMS til Aftenposten.

LEST DENNE? Northug får tyn om formen - fra svensk erkerival.

- Har ikke fått invitasjon

Gallaen arrangeres 7. januar, og nominasjonene er ennå ikke klare. Juryen har imildertid trolig allerede diskutert Johaugs tilfelle, ifølge Dagbladet.

Avisen skriver også at Johaug fortsatt ikke har mottatt en invitasjon til Idrettsgallaen på Hamar. Den invitasjonen kan imidlertid fortsatt komme.

Johaug er utestengt til 18. desember etter å ha testet positivt for det forbudte stoffet clostebol. Skistjernens forklaring er at hun fikk i seg stoffet gjennom bruk av salven trofodermin, som skal ha blitt brukt mot en solforbrent leppe.

Johaugs straff kan også bli forlenget. Saken kan potensielt ende i idrettens voldgiftsrett CAS.

Johaug er én av Norges mest populære idrettsutøvere, og hun har preget Idrettsgallaen de siste årene. Johaug ble blant annet kåret til årets navn i 2012. Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :