Reagerer på at oksygenmaskene tillates: - Det er helt utrolig

Idrettsprofessor er sikker på at reglene endres innen 14 dager.

Iivo Niskanen i Val Senales lørdag.
  • Sindre Trygsland

I går skrev den svenske avisen Expressen at oksygenmaskene, som blant annet de finske utøverne har brukt under trening, nå tillates i konkurranse.

BAKGRUNN:

Les også

Robotmaskene skapte reaksjoner i høst: Nå tillates de i konkurranse

Urstyret skapte reaksjoner da finnene introduserte dem i høst, og de blir ikke noe mindre av FIS' avgjørelse.

— Avgjørelsen bygger på ekstrem mangel på kunnskap, og maskene vil være borte om 14 dager. Alle som driver i denne bransjen skjønner at dette må være en feil, sier Jostein Hallén, professor i idrettsfysiologi ved Norges Idrettshøgskole til Aftenposten.

Maskene har en slange som fører til en sekk på ryggen med ekstra oksygen. Oksygenmaskene skal ha en verdi på titusener av kroner, og skal føre til at utøvere kan restituerer seg raskere i høyden.

Les også

Ulvang skeptisk til finnenes robotmasker: - Idretten skal ha en troverdig forankring

Mener maskene har enorm effekt

Han er også tidligere friidrettsutøver og trener, og fungerer som konsulent for Olympiatoppens utholdenhetsavdeling. Han mener utøverne kan dra store fordeler ved bruk av "robotmasken".

— Den vil ta bort hele den negative effekten av å være i høyden. Hvis du er på for eksempel 1800 meter, vil det ha en enorm effekt. På de som er veldig godt trent, vil det også ha en effekt i lavlandet, sier Hallén.

De norske utøverne vil uansett ikke kunne ta den i bruk, siden bruk av slikt utstyr går under det samme regelverket som bruk av høydehus.

Hallén kaller effekten for "kunstig manipulasjon av atmosfæren".

— Vi mener at det ikke føles helt etisk riktig å bruke dem, sa den svenske landslagssjefen Rikard Grip om utstyret.

— Jeg vet ikke om vi vil at våre løpere skal se ut som Darth Vader, sa norsk landslagssjef Trond Nystad.

Helt sikkert at de forsvinner

Sarah Fussek, som har ansvaret for antidopingspørsmål i FIS, svarte til Expressen at "oksygen ikke er forbudt, verken i trening eller konkurranse", og at de ikke har noen regler som forbyr bruk av maskene.

— Det kommer garantert, 100 prosent sikkert, til å bli stoppet fra bruk i konkurranse når de riktige folkene kommer inn. Så vi trenger ikke være redd for det, sier Hallén.

Han tror det må ligge en misforståelse bak hele situasjonen. At maskene skal kunne brukes i konkurranse mener han er helt uaktuelt. Han tror heller ikke at de fleste utøvere vil velge å bruke utstyret.

Han får langt på vei støtte av Sveriges landslagssjef Rikard Grip.

— Vi kommer aldri til å ta i bruk slike masker. Det blir bare helt feil, sier han til Expressen.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport her: