Langrenn

Uenigheter kan stanse Northugs VM-drøm

Alle møter med skiforbundet er utsatt.

NORTHUGS TEAM: Petter Northug (nest bakerst) på vei ut av flyet som fraktet ham til Oslo i går. Der kom han sammen med sine aller nærmeste støttespillere. Foran går far John Northug og manager Are Sørum Langås. I midten mor May Northug.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

OSLO (adressa.no): Petter Northug gikk sammen med sine aller nærmeste støttespillere ut av flyet som fraktet ham fra Værnes til Oslo i ni-tiden onsdag formiddag. Støtteapparatet består av hans mor May og far John, broren Even, treningskompis og skitester Stig Rune Kveen og manager Are Sørum Langås.

På Gardermoen ble de tatt imot av toppsjefen i Trondos (landets nest største samvirkelag), Torbjørn Skei. Sammen dro Northug-leiren videre til Ekebergsletta, hvor Petter og Even deltok på en kjendiskamp i forbindelse med Norway Cup.

COOP-STØTTE: Trondos-sjef Torbjørn Skei tok imot Petter Northug og hans familie på Gardermoen i går. Til venstre mor May og til høyre faren John.

Strengere regelverkSelv om ingenting offisielt er klart, tyder alt på at Northug fortsetter samarbeidet med Coop. Alt tyder også på at flere av Northugs nærmeste støttespillere fra siste sesong, deriblant Langås og Kveen, fortsatt blir en del av hans team.

Petter Northug var lite snakkesalig onsdag, og nektet å svare på andre spørsmål enn dem som handlet om kjendiskampen han hadde deltatt i. Fortsatt har han ikke signert representasjonsavtalen med Norges skiforbund. Uten den vil han ikke ha mulighet til å delta i verdenscup og Falun-VM til vinteren.

Les også

Northug tapte og rømte unna pressen

Skiforbundet har strammet inn på regelverket fra sist sesong. Mens Northug i fjor fikk to friperioder i løpet av vinteren, hvor han kunne profilere sin private sponsor Coop, blir dette umulig i år. Verken under langrennsåpningen på Beitostølen eller under NM får Northug gå med Coop-klær. Årsaken er at Coop er konkurrent til skiforbundets sponsor Spar, og skistyret vil ikke fortsette praksisen med å gi langrennsstjernen dispensasjon.

Hadde planlagt møter

Etter planen skulle Northug-leiren og skiforbundet allerede ha gjennomført flere møter for å komme frem til en løsning. På grunn av Northugs promillekjøring tidlig i mai og den massive mediestøyen i etterkant er disse blitt utsatt.

— Det er forsåvidt helt riktig det. Vi har hatt en dialog med forbundet og det ble en naturlig pause i det. Vi får ta opp tråden igjen når sola blekner litt, kommenterer Northug-manager Are Sørum Langås til Adresseavisen.

— Vi hadde planlagt noen møter, men valgte å utsette dem på ubestemt tid. Det har ikke skjedd noe i saken, sier langrennssjef Åge Skinstad til Adresseavisen.

Les også

Angrer på at han ikke holdt kjeft før OL

Han forklarer at Northug mottok et utkast til den nye representasjonsavtalen allerede i slutten av april, før fylleskandalen. Northug-leiren skal ha gitt en skriftlig tilbakemelding på brevet, men verken Skinstad eller Langås vil røpe innholdet av svarbrevet.

Ingen kommunikasjon

— Så skjedde det en del ting og fra vår side har det klart viktigste vært å bidra til ro. Jeg har ikke pratet med Are den siste måneden, sier Skinstad.

Petter Northug har vært tydelig på at Falun-VM er det store målet kommende sesong. Skinstad tar nettopp det som en forsikring på at Strindheim-løperen blir enig med forbundet om en avtale.

Overfor Adresseavisen gjør Langås det klart at Northug har til hensikt å gjennomføre samme opplegg som under fjorårssesongen, også på det kommersielle området. Da innebar det to perioder midt i sesongen hvor han kunne profilere Coop.

Northugs manager vil ikke kommentere om han tror det er mulig å forhandle seg frem til en løsning begge parter kan godta.

— Men vi fikk til en veldig fin løsning i fjor og det regner jeg med vi også gjør i år. Det er jo ingen som er interessert i at det norske folk ikke skal få se Petter i Falun, sier manageren.

- Er du like sikker på at det blir en løsning i år som i fjor?

— Jeg ser ingen grunn til noe annet.

Kun Bjørgen er VM-klar

I så fall må minst en av partene gi seg på noen områder. Åge Skinstad er klar på at han ikke kan gå på tvers av skistyrets vedtak.

— Det skistyret har bestemt er ganske klart. Det finnes ikke noe press som kan brukes. Vi går med de løperne som er tilgjengelige, sier Skinstad og legger til:

— Det er ingen andre enn Marit Bjørgen som er sikker på VM-plass.

Etter kjendiskampen på Ekebergsletta reiste Northug og hans nærmeste støttespillere videre til Sandnes, hvor 28-åringen gjennomførte sin andre treningsøkt for dagen. Torsdag står han på startstreken i Lysebotn Opp under Blinkfestivalen.

Les mer om

  1. Petter Northug