Northug hudfletter Løfshus: – Det skal ikke skje

Skistjernen tar et knallhardt oppgjør med landslagssjefen.

Petter Northug kritiserte landslagssjef Vidar Løfshus etter søndagens femmil.

LAHTI/OSLO: Petter Northug nådde ikke opp på femmila i Lahti søndag. Han ble nummer åtte på en skuffende norsk dag.

I etterkant ble han spurt om Vidar Løfshus. Landslagssjefen skapte store overskrifter 20. februar - tre dager før VMs første øvelse - da han ga mediene delvis skylden for Therese Johaugs positive dopingprøve.

– Hvis det var noe som gjorde at Therese-saken glapp, så var det at vi var en organisasjon som var utsatt for stort stress og som var veldig jaget av mediene, sa Løfshus, som senere beklaget utspillet.

Sportssjef Vidar Løfshus får knallhard kritikk fra Petter Northug. I forgrunnen er Tor Arne Hetland.

Northug: - Det skal ikke skje

Petter Northug er sterk kritisk til Løfshus utspill - og timingen av det.

– Det blir diskutert i laget. Man er enig om at å ta opp en sånn ting rett før et mesterskap, det skal ikke skje fra en leder. Vidar skjønner nok det selv også, sier Northug til Adresseavisen.

– Det er helt feil. Som leder så vet du at du ikke skal ta opp en slik sak i forkant av et mesterskap. Da skal det være fokus på å gå fort på ski, det sportslige og å legge til rette for løperne.

– Blir det etterspill?

– Det blir det sikkert. Der sitter ikke jeg og styrer. Det sitter et skistyre og evaluerer alt det lederne har gjort og resultatene, sier Northug til Adresseavisen.

Løfshus med kort svar

Kun timer etter uttalelsen om medienes påvirking i Johaug-saken beklaget Løfshus. Skiforbundet ga ut følgende pressemelding:

«Landslagssjef Vidar Løfshus beklager uttalelser om at media var medansvarlig for at Therese Johaug brøt antidopingreglene. I intervjuer der Løfshus ønsket å forklare at et høyt medietrykk stresset langrennsorganisasjonen, på en måte som bidro til at det ble gjort en feil, kom det uttalelser som etterlater et inntrykk av at media er medansvarlige for Johaug-saken.»

Petter Northug var klokkeklar da han ble spurt om Vidar Løfshus etter søndagens femmil.

– Det er hans ord

Etter femmila fikk Løfshus spørsmål om overskriftene han skapte før mesterskapet. Da valgte han å svare kort:

– Ja, som vi sa: Målet var å bli beste nasjon og det klarte vi.

Litt senere møter Adresseavisen Løfshus i Lahti. Landslagssjefen er ordknapp om Northugs kritikk.

– Som jeg sier, kritikk kan brukes på mange måter det.

Skal snakke sammen

Petter Northug sier at han skal snakke med landslagssjefen.

– Det er enten eller. Enten er han (Løfshus, journ. anm.) snill som en pus, som han tydeligvis har vært i dag, eller så er han verst i klassen. Jeg skal snakke med Vidar når jeg møter ham i traileren etterpå.

– Hvordan kommuniserer Løfshus med Team Northug?

– Det er litt som i media: Enten-eller. Jeg skal ta et mediekurs med han etterpå i traileren. Han har mye å lære, sier Northug med glimt i øyet.

På spørsmål om utøverne eller lederne har prestert dårligst i VM, svarer Northug at de har vært like dårlige, i henvisning til at Norge ikke tok individuelt gull på herresiden.