Langrenn

Svensker forbyr fotgjengere i skiløypa. Dette sier Trondheims sjef

Ola By Rise tror dagens løsning i Bymarka fungerer godt nok.

Ola By Rise sier det ikke er aktuelt å legge ned et totalforbud mot fotgjengere i skiløypene i Trondheim.
 • Johannes Strand
  Johannes Strand
  Journalist

I vinter blir det totalforbud for fotgjengere å gå i skisporene i Østersund kommune. Det ble besluttet i deres formannskap denne uka.

Det skriver P4 Jämtland.

Årsaken til beslutningen er at fotgjengerne utgjør en fare for seg selv og for skiløperne.

Unntaket i Østersund er skispor som går gjennom et naturreservat som heter Rannåsen. Dette er statlig grunn og ikke kommunal.

Et endelig totalforbud vil besluttes i kommunestyret om kort tid.

Les også

Så mye får VM-sjefene i lønn

Fant løsning i 2017

Også i Trondheim har dette vært et tema: Skigåere som irriterer seg over fotgjengere og hunder som lager hull i skisporet. Dette er en kjent konfliktsituasjon, som Trondheim kommune tilbake i 2017 løste ved å lage egne løyper for fotgjengere og syklister.

– Vi ser at flere og flere folk benytter marka både med ski, sykkel og til fots, sa driftsleder Pål Bjørset i Trondheim Bydrift.

I Bymarka og Leinstranda prepareres det 144 kilometer i vinter.

Kultur- og idrettsdirektør Ola By Rise sier at deres strategi er politisk vedtatt og at kommunen oppfordrer folk til å ta hensyn til hverandre:

– Vi har valgt en annen løsning her i Trondheim, med tilrettelegging for fotgjengere i marka parallelt med skisporene langs flere strekninger. Strategien vår er at folk oppfordres til å ta hensyn til hverandre og respektere oppkjørte spor. Gråsonene ligger i ytterkant av selve sporene. Jeg tror det så langt fungerer greit. Vi har ingen planer om å ty til forbud foreløpig.

Les også

 1. Tidligere toppløper hentet inn i VM-ledelsen

 2. – De minnene har brent seg fast. Det var noe som traff meg

– Dette gjør vi for å unngå problemer

I dag er det åtte til ti kilometer med merkede gåsoner parallelt med skiløypene i Bymarka.

– Dette gjør vi for å unngå problemer. Hovedstrategien er legge bedre til rette for gående vinterstid langs egne turveier uavhengig av skiløypene. Vi oppfatter at folk stort sett er flinke til å ta hensyn til hverandre i utfartsområdene rundt Trondheim, sier Rise.

Det prepareres totalt 259 kilometer med skiløyper i Trondheim kommune på vinterstid.

I tillegg preparerer Trondheim bydrift skiløyper i flere nærområder.

Det er også flere vinterbrøyta turveier i marka for hest, fotgjengere og syklister. Trondheim bydrift opplyser at det totalt er snakk om 11 veistrekninger på totalt 23,5 kilometer. I tillegg blir andre strekninger tråkket med scooter og rull for gående. De delene som sammenfaller med preparerte skiløyper har en markert gåsone på utsiden av skitraseen.

Les mer om

 1. Trondheim
 2. Langrenn
 3. Ola By Rise
 4. Bymarka