Sjekk Northugs frekke melding etter Klæbo-påstand

OBERSTDORF (VG) Oppturene vil ingen ende ta for Johannes Høsflot Klæbo (26). Skistjernen bryter barrierer og setter nye rekorder. Den fjerde etappen i årets Tour de Ski ble intet unntak.

FÅR ROS: Sindre Bjørnestad Skar er full av beundring for Johannes Høsflot Klæbo. Sprintlandslagets duo ble nummer én og to under onsdagens renn i Oberstdorf.

– Folk synes langrenn blir kjedelig for Johannes er så god, men det må være lov å hylle ham også, sier Sindre Bjørnestad Skar, som selv imponerte med en råsterk andreplass bak Klæbo på onsdagens 20 kilometer jaktstart.

Han fortsetter:

– Petter Northug var en fantastisk skiløper, men hvis han gikk samtidig som Johannes... Dæven, han hadde slitt.

VISTE FREM LISTE: Petter Northug viser frem oversikten som viser hvem som har flest gull på femmil i mesterskap.

Northug er på plass i Oberstdorf og dekker Tour de Ski som ekspert for TV 2. Da VG ber om en kommentar til Skar sitt utspill, smiler den tidligere ski-kongen bredt.

Han drar opp en oversikt på telefonen. Den som viser hvilke løpere som har flest gull i både OL og VM.

– Jeg har trent hele karrieren for å bli god på femmil og konsentrert meg om femmil i mesterskap. Jeg gleder meg til Johannes tar meg igjen på antall gull i OL og VM. Jeg begynte å telle opp gullene hans i går. Den jobben varte ikke for lenge, sier han og gliser så bredt bare han kan.

Vel vitende om at Klæbo har 11 VM- og OL-gull, men ingen på 50 kilometer, den gjeveste distansen. Northug selv har 15 OL- og VM-gull, men fire av dem på femmil. Ett fra OL og tre fra VM.

Ordene til Skar falt kort tid etter at Klæbo var helt suveren på den 20 kilometer lange jaktstarten i Oberstdorf onsdag. Han rykket fra resten av feltet kort tid før oppløpet. Der var han helt utilnærmelig.

Over målstreken kunne han snu seg og se at lagkompis Skar og italienske Federico Pellegrino tok andre- og tredjeplassen.

– Noe skisporten aldri har sett før

Dermed fortsetter Klæbo sin utrolige Tour de Ski-rekke med seirer. Han har vunnet samtlige fire renn i årets utgave.

Tidligere denne uken passerte han Petter Northug, som hadde rekorden for flest seire i herreklassen.

Triumfen i Oberstdorf onsdag sender ham øverst på Tour de Ski-tronen. Nå er han nemlig mestvinnende i både dame- og herreklassen med sin 15. seier totalt.

Samtidig sikret han sin 56. verdenscupseier. Det er ti flere enn Bjørn Dæhlie, som har nest flest på herresiden. Marit Bjørgen (flest på kvinnesiden) har 114.

– Det er en så ny standard at man ikke skjønner det. Jeg skal ikke bruke mange sekunder av mitt liv på å rakke ned på Petter Northug, men Johannes er noe som skisporten aldri har sett før, vurderer Skar.

– Vi andre er ræva

Klæbo fikk det riktignok som han ville under den 20 kilometer lange jaktstarten. Han startet først av samtlige, men kort tid senere hadde de tøffeste gruppene med konkurrenter tatt ham igjen.

Det ble gjort enkelte forsøk på å dra i fra den største favoritten i en spurt. Men verken Andrew Musgrave, Sjur Røthe eller Simen Hegstad Krüger klarte å rykke fra. Det ble med noen spede forsøk i løypen som hadde lange glidstrekk og et fast føre.

OVERLEGEN: Johannes Høsflot Klæbo, her mot målgang på 20 kilometer jaktstart i fristil i Oberstdorf, Tyskland.

Konkurrentene er i likhet med Skar imponerte.

– Det er kjedelig at vi andre er ræva i forhold til ham. Akkurat nå er han i en klasse for seg selv, sier britiske Andrew Musgrave til VG som ble nummer 20 onsdag.

– Johannes er unik på mange måter, det som er så unikt er kombinasjonen av sprint og distanserenn. Det er ekstremt og er i en egen klasse – og han er aldri fornøyd med der han er, han er alltid på jakt å bli litt og litt bedre, sier Sjur Røthe – dagens femte beste mann.

– Kattens lek med musen når han spurter mot distanseløperne på slutten, oppsummerer landslagstrener Eirik Myhr Nossum overfor VG.

På de to siste rundene gikk han foran i tet og kontrollerte feltet. Hans Christer Holund, Sjur Røthe og Emil Iversen kom frem og forsøkte å dra opp farten – til liten nytte.

Inn mot oppløpet fikk Klæbo ryggen til Holund. Det ble et perfekt opptrekk inn på arenaen, hvor Klæbo enkelt rykket ifra i hoppende padling.

Deretter kunne han bare cruise inn til seier. Klæbo beholder samtidig ledelsen i sammendraget, selv om det tettet seg litt til med det etter hvert samlede feltet.

En sprint og en 15-kilometer (begge klassisk) gjenstår før «monsterbakken» i Val di Fiemme på søndag.

Kvinnene skal i aksjon klokken 14.30. Der er det svenske Frida Karlsson som går ut først. Det kan du se på TV 3 og Viaplay.