Langrenn

Kjempenedtur for Klæbo - ble parkert i monsterbakken

Johannes Høsflot Klæbo endte som nummer tre i sammendraget da Simen Hegstad Krüger vant den siste etappen av Tour de Ski.

Johannes Høsflot Klæbo gikk på smell opp monsterbakken.
  • Henrik Gill

Simen Hegstad Krüger vant den siste etappen av Tour de Ski. Sjur Røthe ble nummer to, 13,9 sekunder bak vinneren.

Aleksandr Bolsjunov ble nummer tre, og vant dermed Tour de Ski for første gang. Landsmann Sergej Ustjugov ble nummer fire, og tok annenplassen i sammendraget.

Johannes Høsflot Klæbo slet seg opp bakken og ble nummer 22, og endte hele 1,32 minutt bak Hegstad Krüger. Klæbo endte derfor på tredjeplass i sammendraget, og klarte dermed ikke å forsvare fjorårets sammenlagtseier i Tour de Ski.

Klæbo endte til slutt 1,08 minutt bak Bolsjunov i sammendraget.

Les også

Johaug parkerte konkurrentene i monsterbakken – vant Tour de Ski for tredje gang

Kan bli bedre

Norges langrennstrener Eirik Myhr Nossum ble spurt av NRK om Klæbo noen gang kan bli bedre på å takle monsterbakken i Val di Fiemme.

– Han kan bli bedre, absolutt. Men man må veie opp hvor mye det skal komme på bekostning av andre ting. Dette er ett av 41 skirenn i året, og da kan du ikke bruke 50 økter på å spesialisere deg på denne, men du kan bruke noen. Så kan du bli litt bedre, sa treneren.

Les også

Lagvenninnen om Johaug: – Det var forvirrende

Alexander Bolsjunov jubler vilt etter målgang, da han sikret karrierens første sammenlagtseier i Tour de Ski.

– Jeg må si meg fornøyd

Selv mener Klæbo at han ikke kan klage over å havne på tredjeplass i sammendraget, selv om seieren glapp.

– Jeg må si meg fornøyd, jeg kan ikke si noe annet. Det ble for tøft, jeg vet jeg taper for mye opp bakken her. Det er så enkelt som at Toblach ødelegger hele touren for meg, jeg skulle hatt minst ett minutt forsprang her. Bolsjunov har aldri gått så fort opp bakken som han gjør i dag, og da blir det vanskelig å slå han, sier Klæbo til NRK.

Hvordan er det å vinne tre etapper og ende som nummer tre i sammendraget?

– Det er slik det er. Du kan ikke ha en dårlig dag om du skal kjempe om seieren, da er det nesten bedre å ha flere jevne dager der man blir nummer fire-fem enn å havne på pallen. Jeg får ta med meg at det er artig å vinne tre etappeseire, og at jeg nummer tre totalt, svarer Klæbo.

Alexander Bolsjunov (i midten) vant Tour de Ski sammenlagt. Sergej Ustiugov (t.v.) ble nummer to, mens Johannes Høsflot Klæbo ble nummer tre på sammenlagtlisten.

På spørsmål fra statskanalen om han skal jobbe mer med monsterbakken inn mot neste sesong, svarer Klæbo:

– Jeg hadde jo et mål om å kjempe om pallplass. Det er så enkelt at det hadde vært større muligheter å kjempe om jeg var på ball i Toblach, jeg havnet på feil side allerede første dag, svarer Klæbo.

Les også

Norge tar grep før omstridt etappe: – Skal teppebombe dalen med stavposter

Lettet over å slippe helnorsk spurtduell

Etappevinner Hegstad Krüger var på sin side naturligvis storfornøyd etter målgang.

– Det var gøy. Touren frem til i dag har ikke vært helt som jeg hadde håpet, så da var det hvert fall veldig godt å få til et toppløp opp bakken her, sa en smilende Hegstad Krüger til NRK like etter målgang.

Han var svært lettet over å slippe en spurtduell mot Røthe like før mål.

– Jeg var litt usikker på hvor pigg Sjur var. Så jeg var glad for at han slapp de få meterne når det flatet ut der mot toppen. For da var jeg sliten selv, sa Hegstad Krüger.

Hegstad Krüger vant siste etappe av Tour de Ski.

Lyn-løperen mener denne seieren reddet hans personlige prestasjon i Tour de Ski.

– Dette gjør en veldig dårlig Tour til en veldig bra Tour. Det betydde mye å få denne avslutningen, sier Hegstad Krüger til NRK.

Kontrollert åpning

Klæbo åpnet fellesstarten på samme måte som Therese Johaug gjorde under kvinnenes fellesstart. Klæbo lå nemlig helt i front i åpningen, gjennom det mest smale partiet i begynnelsen av etappen.

– Dette er en meget god posisjon for Klæbo. Det koster han nærmest ingenting å ligge der i front, så dette er helt optimalt for Klæbo, sa NRKs ekspertkommentator to-tre kilometer ut i etappen.

Les også

Treneren misliker russerens «Klæbo-klyv»

Klæbo ble parkert

Like etter løperne begynte å bestige monsterbakken, rykket Ustiugov. Bolsjunov og Klæbo holdt følge, og trioen fikk en liten luke, som straks ble tettet.

Men etter åtte kilometer, like før den bratte stigningen, ble ekspertene bekymret.

– Det her går ikke for Klæbo – med mindre de to russerne går på en smell og har åpnet altfor hardt, sa NRK-kommentator Jann Post.

Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe stakk ifra resten av feltet og fikk en stor luke ned til Ustiugov og Bolsjunov.

Klæbo falt på sin side lenger og lenger ned i hovedfeltet.

– Vi har ikke sett Klæbo så sliten hele denne vinteren, ei heller i forrige sesong. Dessverre for Klæbo, sa NRK-ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Hegstad Krüger rykket fra Røthe like før målgang og vant dermed etappen.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Johannes Høsflot Klæbo
  3. Tour de Ski