Røthe har gitt opp håpet om 15-kilometer i VM. Derfor står han over distansen i NM.

I dag kjempes det om VM-plass på 15 km. Sjur Røthe går heller en rolig skitur i skogen.

UTSATT REISE: Sjur Røthe reiser ikke til NM og Meråker før torsdag kveld, siden han ikke skal gå før lørdag. Her etter trening i Toblach under Tour de Ski.

Klokken 13.00 torsdag legger herrene med håp om VM-plass på 15 kilometer klassisk ut på den samme distansen under NM i Meråker.

Samtidig som flere av kanonene måler krefter i de trønderske skoger, tusler Sjur Røthe alene mellom gran og furu i skogene utenfor Oslo. Vossingen har slått fra seg tanken om at han skal gå 15 kilometer i VM. Den avgjørelsen tok han for snart to uker siden, etter verdenscuprennet i estiske Otepää. Der ble han nummer syv på den klassiske 15-kilometeren, og ble slått av landsmennene Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth.

Det var på forhånd blinket ut av landslagsledelsen som det viktigste uttaksrennet før distansen i VM.

– Jeg var ikke god nok der, følte jeg. Eller god nok og god nok, det blir feil. Jeg var god nok, men jeg slo ikke dem jeg følte jeg måtte slå, sier Røthe.

Med luften ute av den VM-ballongen, var det heller ikke noe vits å ta seg ut på distansen i NM. Det kommer viktigere strekninger seinere i norgesmesterskapet.

Flere står over

De fire favorittene til å få gå 15 kilometer i VM er Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen og nevnte Sundby og Tønseth. Av dem er det kun Iversen som går distansen i NM.

Mens Røthe har kastet inn håndkleet, står fremdeles Hans Christer Holund, Mattis Stenshagen og Simen Hegstad Krüger på startstreken torsdag.

Røthe tror ikke på de store overraskelsene i NM, og tviler på at noen av de mindre meritterte kommer til å gå seg aktuelle for en VM-plass.

– Det er alltid noen som kan dukke opp, men det kommer ikke noe sjokk i NM, sier han.

Trygg på femmilsplass

For Røthe er det nå kun én ting som gjelder i NM: lørdagens tremil med skibytte.

Der har han langt større tro på at han kan kjempe seg inn i firemannstroppen som får gå samme distanse i Seefeld i februar, selv om kampen om plassene ennå er hard. Den eneste tremilen de har gått i verdenscupen i år, som riktignok kun var skøyting, vant han. Han har i tillegg vist at han også kan bite fra seg i klassisk.

– Jeg må nok vise litt i helgen også, men jeg har muligheten til å gjøre det enkelt for meg selv, sier Røthe.

I tillegg til å håpe på tremilsplass, er Røthe så godt som sikret plass på femmilslaget i VM, etter at han vant det viktigste uttaksrennet før jul. Hans tredje mulighet for medaljer, rosebukett og store overskrifter er stafetten, to dager før femmilen og seks dager etter tremilen.