Langrenn

Vil kvitte seg med elitestempel. Her er de nye Birken-endringene.

Arrangøren av Birken så seg lei på at det ble knyttet et stempel til det tradisjonelle rennet på ski.

Fint vær og glade deltagere. Det håper arrangøren på å få i mars.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Gjennom flere år var det mange som mente at Birkebeinerrennet var for menn i 40-årene som jaget egoet sitt, og deltok for å skryte av innsatsen på jobben.

Det opplevdes i alle fall slik for dem som ikke var på det kjøret, og noen ble skremt. De holdt seg borte.

Nå er det nye tider. Arrangøren av det som nå går under Birkenfestivalen, har mye nytt å komme med.

Det gjelder innføringen av TurBirken på 27 km fra Kvarstadammen til Lillehammer, og TurBirken på 54 km fra Rena til Lillehammer.

– Her kan man gå med venner, uten tidtagning og virkelig bruke tid hvis man har lyst, sier Randi Bolstad.

Hun er informasjonsansvarlig for disse arrangementene, som finner sted fredag 15. mars. Halvbirken er over og ut fra Sjusjøen, men det tradisjonelle Birkebeinerrennet på tid går lørdag 16. mars. Da kjemper man om merket, som er viktig for mange.

– Nytt er dessuten at vi innfører SkøyteBirken. De siste årene har friteknikklassen vært en del av Fredagsbirken, som nå er kuttet ut. De som skøyter over fjellet er de som er i god form og gjerne vil vinne. Og de er ikke inneklemt lenger.

  • LES KOMMENTAREN: Da hun tok VM-gull i Seefeld, opplevde hun skyggesider skisporten fortsatt sliter med

Kjører nesten til start

Om dette ikke det er nok, blir det i år mulig å kjøre direkte til et helt nytt sted for parkering på Rena, enten man har bil eller lagbuss. Tingstadjordet egner seg ypperlig, og der blir det også startnummerutdeling. Ikke i kulturhuset på Rena, som tidligere.

På denne måten er logistikken forenklet.

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt var med i 2011 og kom seg fint til mål.

Ble nødt til å gjøre noe

Interessen for Birkebeinerrennet økte med 1000 deltagere i fjor.

Per nå ligger påmeldingen til årets ulike langrenn på syv-åtte prosent foran fjorårets tall. Det forventes totalt til årets skifestival.

Birkenarrangøren har sett at fornyelse er helt nødvendig for å henge med på slike massearrangementer.

Det tradisjonelle Birkebeinerrennet, som denne gangen går for 81. gang, skal absolutt få leve. Det er selve hjertet. Men samtidig er det nye trender. Langrennsløpere vil være med selv om de ikke trener syv ganger i uken og har det siste nye i utstyr.

– Nå har vi gode tilbud til alle grupper, også for dem som trener to ganger i uken.

– Ved å innføre turbegrepet, er det et forsøk på å senke terskelen, for å få flere med?

– Ja, vi ønsker å få frem at arrangementene våre er for alle. Vi må skape arrangement som gjør at folk tror at de kan klare det. Du må slett ikke ha 30 par ski. Gjennomsnittsdeltageren har normalt utstyr, trener to-tre ganger i uken og man kan altså også dra på tur med venner, eller delta med arbeidskamerater.

Birken er for høy og lav. Kronprins Frederik av Danmark (t.h.) og kronprins Haakon før start på Birkebeinerrennet i 2017.

Ta med folk fra jobben

StafettBirken, som nettopp er for gjengen på jobben, som vil gjøre noe sammen, har ikke lenger start på Rena og mål på Lillehammer. Det gjorde at det sosiale ble borte. Nå er start og mål på samme sted, i OL-byen Lillehammer.

For å imøtekomme behovet for raskere å ta seg til start, og lettere å få til overnatting, er det to viktige tilbud.

Fra parkeringsplassen ved Vikingskipet på Hamar, er det mulig å sette fra seg bilen gratis og få skyss til start. Og deretter ned igjen fra Lillehammer.

– Det er mulig å spare to timer på å gjøre det slik, og ikke kjøre selv. Dessuten er det flere muligheter for å få hotell og annen overnatting på Hamar. Vi har hatt tilbud om dette tidligere, men nå har vi løftet det

Også på Rena, for de 2500 som vanligvis overnatter der på hotell, hytter og madrasser, er det skyttelbusser for å kunne komme seg til sentrum og en matbit.

Petter Northug var med i jubileumsrennet i fjor. Da var Birkebeinerrennet 80 år.

Romsligere og hyggeligere felt

På det meste var det 17.000 deltagere på Birkebeinerrennet. Da ble det trangt. Antallet har gått ned, men det betyr at det er romsligere i startfeltene.

– Totalopplevelsen blir bedre, fordi vi har et mye mer variert tilbud, mener Bolstad.
Hvor mange deltagere blir det så i år?

Bolstad tror at tilsammen rundt 15.000 vil finne sin plass med startnummer på brystet, i de ulike arrangementene på helgen 15. og 16. mars.

Da ventes 10.500 til hovedrennet, 1600 som vil på tur, 1000 som deltar i stafett og 800 på SkøyteBirken.

Ingalåmi med sine 1700 deltagere og Barne- og Ungdomsbirken.

Og det beste av alt – for de ivrige – utenom Birkebeinerrennet, godkjennes TurBirken på 54 km og SkøyteBirken i trippelen. Det er de som i tillegg deltar i sykling og løp på bena.

Les mer om

  1. Birkebeinerrennet
  2. Langrenn