Langrenn

Therese Johaug reagerer på utsettelsen: – Klart jeg er skuffet

Skistjernen har allerede måttet vente over to måneder på CAS-dommen. Hun trodde hun skulle få vite utfallet fredag. Slik ble det ikke.

Therese Johaug venter på dommen i Italia. Her under trening torsdag.
  • Nicholas Bergh
    Journalist
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten
  • Mette Bugge
    Journalist

SEISER ALM/OSLO: Therese Johaug er på plass i solfylte Seiser Alm i de italienske alpene. Her regnet hun med å få den endelige CAS-dommen fredag.

Men dommen blir offentliggjort først på ettermiddag tirsdag 22. august - altså om fem dager.

Det skriver CAS i en epost til Aftenposten. Eposten er undertegnet kommunikasjonssjef Katy Hogg.

Langrennsstjernen innrømmer at hun er skuffet over utsettelsen.

– Det er klart man blir skuffet. Jeg hadde sett fram til en avgjørelse i morgen (fredag). Jeg føler at jeg har fortjent en avklaring snart, sier Johaug til NTB.

– Hva tenker du om at det har gått så lang tid?

– Noen tanker har man. Det er vanskelig. Du kan tenke både det verste og det beste, men jeg får ikke gjort noe med det. Jeg må bare prøve å se framover uansett, svarer 29-åringen.

Dommen i sin helhet blir imidlertid publisert på en senere dato, avhengig av eventuelle restriksjoner rundt konfidensialitet.

Les også

Røste om Johaugs skjebneuke: - Hele Norge føler med Therese

Manager Jørn Ernst er sammen med Therese Johaug i Italia.

Bekreftet den forrige utsettelsen mandag

Tidligere har det vært ventet at dommen ville komme fredag 18. august. Det var også teamet rundt Johaug overbevist om.

Derfor var skuffelsen stor da dommen igjen ble utsatt.

– Nå var vi veldig innstilt på å få denne saken avklart. Det er klart det er en liten utladning og en skuffelse. Vi så frem til å bli ferdig med dette, sier Johaugs manager Jørn Ernst til Aftenposten.

Han står utenfor det fasjonable hotellet Steger Dellai i Seiser Alm, der Johaug har base under oppholdet i de italienske alpene.

Ernst har fått beskjed om at CAS-dommen vil komme tirsdag, men han har ikke fått noen forklaring på hvorfor offentliggjøringen av dommen utsettes ytterligere.

Da beskjeden om utsettelsen kom, satte manageren seg i bilen for å møte Johaug og fortelle om utviklingen.

– Nå har Therese vært oppe i dette en god stund, men det er klart at det var en skuffelse nå som hun var veldig forberedt. Det ble litt skuffelse, sinne og oppgitthet, men nå er hun tilbake der hun var. Nå får vi vente til tirsdag og håpe at det da blir endelig ferdig, sier Ernst.

Johaug vil trolig få beskjeden like før den når mediene.

Les også

Svensk skistjerne: - Dopingskandalene kunne ikke ha skjedd i Sverige

– Kvalitetsikres

Nå har altså CAS utsatt offentliggjøringen ytterligere. Men hva er årsaken?

– Det kan være hva som helst, så det er egentlig umulig å uttale seg om, sier CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson.

Tidligere CAS-dommer Bård Racin Meltvedt sier det kan være mange grunner til utsettelsene. Han tror heller ikke utsettelsene kan tolkes som et hint om resultatet.

– CAS er veldig tilbakeholdne med å slippe dommer før de er kvalitetsikret av alle parter. Det er antagelig behov for å sikre alt som de har gått gjennom - fra domspremissene til resultatet, sier Racin Meltvedt til Aftenposten.

Her er de tre dommerne i saken:

Jeffrey G. Benz (USA)

Markus Manninen (Finland)

Romano F. Subiotto (Storbritannia)

Det begynner å bli en stund siden Therese Johaug konkurrerte. Her er hun i aksjon under et verdenscuprenn i Davos i 2014.

Kan ikke huske noe lignende

Det har nå gått to måneder siden Therese Johaugs CAS-høring - og fortsatt har ikke skistjernen fått dommen. Racin Meltvedt trekker frem språkproblemer som én tenkelig årsak.

– Det er ikke uvanlig at det tar såpass lang tid før den endelige dommen er formulert ferdig. Her er det en finne, amerikaner og en engelskmann. Poenget er at det ofte er språknyanser som må endres.

– Er det vanlig at CAS kommer med så mange utsettelser?

– Jeg kan ikke erindre at noen av panelet jeg har sittet i har bedt om utesettelse. Vi har gitt en dato, og forholdt oss til den, sier Racin Meltvedt, som likevel understreker:

– Jeg har sittet som dommer i mellom 20 og 30 saker i CAS. Det er et stort antall saker som blir behandlet der. Så jeg kan ikke si noe om hvor vanlig dette er. Det kan inntreffe ting som fører til utsettelser. Det er ikke noe dramatikk i dette. Det er selvfølgelig irriterende for Johaug-teamet og dere journalister, men sånn er livet.

Les også

Svensker håner Johaug med dette bildet - nekter å beklage

Kan gå glipp av Beitostølen

På Beitostølen er det mange som venter på at Therese Johaug skal bli klar til den tradisjonelle åpningsrennet fra 17. til 19. november. Johaug vil ikke rekke Beitostølen-åpningen dersom dommen forlenges i CAS.

– Det hadde vært veldig positivt dersom hun rekker å komme til oss. Jeg håper inderlig at ikke dommen økes ytterligere, sier Erik Østli, leder for idrettsarrangementene på Beitostølen

Østli synes det vil være synd dersom Johaug må dra et annet sted for å sesongdebutere.

– Jeg kjenner ikke saken, men jeg tror det ville vært veldig tøft å trene i to sesonger for så å gjøre comeback hvis dommen blir betydelig forlenget.

Tallet som virkelig gjelder tirsdag, er derimot 15. Dersom Therese Johaug ilegges en straff på mer enn 15 måneder, ryker vinter-OL i Pyeongchang.