Langrenn

Rønning oppgitt over FIS

FIS sa nei til løpernes eget ønske om individuell femmil i Falun-VM. — Trist, mener Eldar Rønning.

VANT FELLESSTART: Eldar Rønning under 15 kilometer fellesstart i Falun i mars. Skogn-løperen vant det rennet.
 • Martin K. Andersen

På slutten av fjorårets sesong utførte langrennsløperne i Falun selv en spørreundersøkelse for å finne ut hvor mange som ønsket seg individuell femmil i Falun-VM i 2015. De 50 beste sammenlagt i verdenscupen var de som gikk i Falun og var med på spørreundersøkelsen. Og drøye 85 prosent av løperne ville ha individuell start.

Gjennom utøverrepresentantene Kikkan Randall og Sami Jauhojärvi ble FIS (Det internasjonale skiforbundet) forelagt resultatene. Men i helgen ble det bestemt at utøverne ikke får det som de vil. Det blir fellesstart også da.

— Det betyr igjen at vi løperne ikke har noe vi skulle ha sagt om utviklinga av vår egen idrett! Trist! skriver Eldar Rønning på Twitter.

Ikke overrasket

Overfor adressa.no utdyper han:

- Jeg er ikke overrasket. Nok en gang får vi et eksempel på at vår mening ikke teller, sier Rønning på telefon fra Val Senales, hvor han er på høydesamling med landslaget.

— Mange synes individuell start på femmila er litt spesielt, og spesielt svenskene har ønsket å ha individuell start på hjemmebane. Men undersøkelsen viste at det ikke bare er nordmenn og svensker som tenker sånn. Det gjorde også tyskere, franskmenn, nesten alle, sier Skogn-løperen.

For svenske Anders Södergren gjør vedtaket at han har mistet lysten til å gå VM på hjemmebane. I stedet vurderer han å gå over fra tradisjonelt langrenn til langløp. Også da må han gå fellesstart, men da får den ikke spesielt spurtsterke svensken flere kilometer å gå fra på.

Hipp som happ for egne sjanser

Noen boikott-trussel er det ikke aktuelt å komme med for Rønning.

- Nei, vi løpere må bare gå det vi må, konstaterer 31-åringen, som ikke tror han personlig hadde hatt noen særlig gevinst av å gå individuell start.

— Nei, det er hipp som happ for mine egne sjanser. For meg har det ikke noe å si, jeg føler jeg har en god spurt, sier Rønning, som vant 15 kilometer fellesstart i nettopp Falun i sesongavslutningen i mars.

Før Falun-VM i 2015 er det også en OL-sesong å konsentrere seg om. Rønning kan melde om et vellykket høydeopphold i Val Senales, med hjemreise på onsdag. Da kommer han imidlertid neppe til å kunne gå ski i Trondheim. Det bekymrer ham ikke i det hele tatt.

- Barmark er greit å trene nå etter høyden, hvor vi har gått mye rolig på ski, sier Eldar Rønning.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Bro kollapset i Øyer i Gudbrandsdalen – lastebil og bil er berørte

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5