Langrenn

Sterk avslutning ga Sundby årets første seier

Overraskelsesmann kjempet lenge i teten.

Martin Johnsrud Sundby lå bak i starten av løpet, men skrudde opp marsjfarten. Foto: NTB scanpix

 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen

I ti kilometer så det ut som man kunne få en sjokkseier på herrenes 15 kilometer klassisk på Beitostølen. Johan Hoel fra Åsen på Romerike åpnet knallsterkt, og knivet med Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby om å ha ledelsen i løpet.

– Dette er mitt livs løp, sa 22-åringen etter å ha gått i mål. Da hadde han kjempet en intens sekundstrid mot noen av verdens aller beste langrennsløpere i 40 minutter.

Les også

Suveren Bjørgen smadret konkurrentene i sesongstarten

Johan Hoel så ut til å gjøre det helt store på Beitostølen, men Martin Johnsrud Sundby avsluttet sterkt. Foto: NTB scanpix

Først etter 10 kilometer fikk Sundby lagt Hoel bak seg. Da viste han at han blir å regne med helt i toppen i år også. 2,2 kilometer senere hadde han økt til 20,3 sekunders ledelse. I mål var han nesten like suveren som Bjørgen var tidligere på dagen, og gikk i mål 18,2 sekunder foran Klæbo.

– Det var seigt å komme i gang, jeg har jo blitt 33 år. Men det funket bedre etter hvert. Det var tungt å gå, og det var utfordrende å gå teknisk bra, sier Sundby til NRK etter løpet.

Han synes det er morsomt at en ukjent unggutt kjemper helt i teten.

– Det er det som er det aller morsomste med Beitostølen. Mange har gjort en god jobb i sommer, og slå kommer de hit og slår litt underfra. Det gir litt hodebry for dem som skal ta ut lag fremover, sier Sundby til NRK.

Les også

Johnsrud Sundby tar dramatisk grep for å vinne gullet han fortsatt mangler

Les også

Suveren Bjørgen smadret konkurrentene i sesongstarten

Hoel fikk det tøft mot slutten, og Johannes Høsflot Klæbo distanserte konkurrenten de siste kilometerne. Han gikk i mål 24 sekunder foran 22-åringen fra Åsen.

– Det var tøft, det var vondt å gå skirenn igjen. Jeg har vært litt smådød før helgen, men trodde det skulle være tyngre enn det ble. Jeg måtte ha noen pausetak underveis, det var en tung løype og tunge forhold. Jeg gleder meg til sprinten i morgen, men tror jeg trenger kvelden på å komme meg, sa Johannes Høsflot Klæbo til NRK.

Hans Christer Holund tok tredjeplassen foran Didrik Tønseth og Johan Hole.

Les også

Heltidsjobb som pappa for å hjelpe Bjørgen til gull

Jespersen ledet tidlig

Mens lagkamerat Petter Northug holdt seg hjemme i Trondheim med snørrete nese, gikk Chris Jespersen ut som den første av de med vinnersjanser på dagens distanse. Jespersen gikk godt, og hadde en soleklar ledelse på samtlige passeringspunkt, før favorittene hadde startet. Da ble tidene for svake.

Les også

Petter Northug kommer ikke til Beitostølen

I en liten periode så det ut som snøen ville spille en stor rolle for løpet, men snøbygene avtok. Og med flere av favorittene ute i løypa forsvant ledelsen på passeringspunktene til Jespersen.

På herresiden sto hele 166 utøvere på startstreken. Sjur Røthe har slitt med en skade, og stilte ikke til start.

– Ryggen hans kjennes ikke god nok, så vi tar en ny vurdering om noen dager, sa landslagslege Øystein Andersen til NRK før løpet.

Sundby er sammen med Emil Iversen, Pål Golberg, Klæbo og Finn Hågen Krogh forhåndsuttatt til minitouren i Ruka neste helg. Resten av laget blir tatt ut etter helgen.

Les mer om

 1. Chris Jespersen
 2. Petter Northug
 3. Sjur Røthe
 4. Didrik Tønseth
 5. Johannes Høsflot Klæbo
 6. Emil Iversen
 7. Martin Johnsrud Sundby