Finland og Sverige langer ut mot Norge: - Det er doping

Norges Skiforbund får ramsalt kritikk fra utlendingene i saken om at friske langrennsløpere gis astmamedisin.

Anonyme langrennsløpere hevder at de har blitt tilbudt astmamedisin i forkant av løp forrige vinter - selv om de var helt friske. Landslagssjef Vidar Løfshus (innfelt)
  • Roar Lyngøy

TV 2 meldte onsdag at norske langrennsløpere har fått tilbud om å bruke astmamedisin, selv om de ikke har astma. Astmamedisin rensker opp i luftveiene, og mange mener at dette kan gi norske løpere et urettferdig konkurransefortrinn.

Antidoping Norge har reagert på TV 2s opplysninger, og kritikken hagler også fra våre naboland Sverige og Finland. En av dem som går hardest ut er Finlands antidopingsjef Timo Seppälä. Han fordømmer den norske metoden.

– Det er doping, sier han i et intervju med den finske avisenIlta-Sanomat.

– Det er ikke meningen at man skal bruke medisin på denne måten, fortsetter han.

Les også

Løfshus: - Vi har aldri behandlet friske utøvere med medisin

— Det strider mot idrettsetikken

Norsk langrenn har fått et omdømmeproblem etter utestengelsen av Martin Johnsrud Sundby. Han brukte astmamedisinen Ventoline. At også friske, norske utøvere bruker denne type medisin skaper sterke reaksjoner.

Den norske sportssjefen Vidar Løfshus’ forklaring er at medisinen brukes i forebyggende helsearbeid. Det fnyser Seppälä av.

– Det er ikke bevist at astmamedisin har forebyggende effekt på friske mennesker. Tvert imot kan langvarig bruk av astmamedisin utsette deg for astma og infeksjoner i luftveiene. Dette blir helt feil. Idrettsutøveren får ingen medisinsk nytte av dette, sier finnen og fortsetter:

– Først Sundby-saken, og nå dette. Dette strider mot idrettsetikken, sier han ifølge den finske TV-kanalen Yle.

Les også

Svensk ekspert om Norges tilbud om astmamedisin: - Må være en vits

Sverige ber om undersøkelser

Finlands landslagstrener Reijo Jylhä sier at Norges praksis må ses nærmere på.

– Vi har ingen forståelse for dette. Dette må undersøkes grundig, sier han til avisen Iltalehti.

Sveriges landslagslege Per Andersson sier at det ikke ville vært aktuelt å gi astmamedisin til friske utøvere i Sverige.

– Jeg synes at det er feil å gi astmamedisin til et friskt menneske. Det er etisk uforsvarlig, sier Andersson til avisen Expressen.

Tidligere har også den polske skidronningen Justyna Kowalczyk langet ut mot de norske stjernenes bruk av astmamedisin.

– Det er galskap at så mange unge menn og kvinner lider av astma i et land med så ren luft, sa hun til den polske avisen Gazeta Wyborcza i begynnelsen av august.

Les også

TV 2: Friske norske utøvere ble tilbudt astmamedisin

— Ingen skjult agenda

Den norske sportssjefen Vidar Løfshus slo torsdag tilbake mot anklagene. Han fikk en tøff dag etter at TV 2 meldte at friske, norske langrennsløpere er blitt tilbudt astmamedisin.

– Det store og springende punktet er hva som menes med «friske utøvere». Vi har aldri behandlet friske utøvere med medisin, hevdet Løfshus på pressekonferansen torsdag.

– Det er litt opp til hva hver utøver oppfatter. Er man frisk når man ikke er astmatiker eller har litt slim i luftveiene? De medisinske termene skal jeg ikke gå inn i. Hver gang vi foreskriver medisiner, er det gjort utredninger av lege og helsepersonell, påpeker sportssjefen.

Løfshus mener at Norges Skiforbund hele tiden har hatt full åpenhet rundt temaet.

– Vi har ingen skjult agenda. Det er viktig å understreke at langrenn er en veldig spesiell idrett, fordi vi konkurrerer ned i 20 minusgrader. Det har stor betydning for luftveiene. Vi ligger sikkert ganske langt frem i behandling av luftveier, men behandler aldri medisinsk uten utredninger av lege, sier Løfshus.

Antidoping Norge sendte ut en pressemelding torsdag.

– For oss er dette helt ny informasjon, og vi reagerer sterkt på de opplysningene som har fremkommet i mediene, sier Per Wiik Johansen, farmakolog og medisinsk sjef i Antidoping Norge.