Johaug om Fossesholm: – Hun gjør meg ti år yngre!

LAHTI (VG) Junioren Helene Marie Fossesholm (19) har rett og slett blitt selve ungdomskilden for verdenseneren Therese Johaug (32).

TRIPPELTRIUMF: Therese Johaug (i midten) feirer sin overlegne verdenscupseier sammen med andreplasserte Helene Marie Fossesholm (venstre) og Heidi Weng.
  • Jens Friberg, VG

– Helene er en vanvittig sprudlende og herlig jente med mye energi, og hun er viljesterk og målbevisst. Hun er virkelig et friskt pust inn på damelaget og gjør meg ti år yngre, sier Therese Johaug til VG.

Johaug og Fossesholm ble nummer én og to på 15-kilometeren med skibytte i Norges verdenscupretur i Lahti, snaue to måneder etter at det norske langrennslandslaget valgte å stå over både verdenscup og Tour de Ski.

I finske Ruka bodde Johaug og Fossesholm sammen, den yngste og den eldste på laget, og Vestfossen-jenta holdt det gående med dansing til afterskimusikk etter renn og andre påfunn.

Et av Fossesholms sprell gikk ut over familievennen:

– Nei, det er mye energi. Det er ikke kjedelig å på rom med henne, for å si det sånn, sier Johaug.

– Hahaha! Det får jeg ta som en kompliment, da. Jeg føler meg jo ung selv, også, de nærmeste er jo fem år eldre, så jeg blir jo den lille «kid-en» som er litt irriterende og litt her og der. Men jeg tenker det er jobben min, noen må jo være litt irriterende òg, sier Fossesholm til Johaugs «attest».

19-åringen tok sin andre individuelle pallplass da hun rykket fra kanoner som Jessica Diggins, Ebba Andersson og lagvenninnen Heidi Weng, sistnevnte kom til slutt på tredjeplass og fullførte den norske jubeldagen.

Les også

Norge dominerte i verdenscupcomebacket: – Det er bare å gratulere

Fossesholm er også den som er nærmest å utfordre Johaug på distanse, og kan bli en svært viktig brikke når Norge skal forsøke å revansjere det to år gamle stafett-nederlaget mot Sverige fra VM i Seefeld.

– Jeg var ikke usikker, men mest nervøs. Jeg våknet noen ganger i natt, sier Fossesholm på spørsmål fra NRK, om hvordan det var å komme tilbake til verdenscupsirkuset etter nesten to måneder.

Søndag skal det norske stafettlaget gå generalprøven til VM, og Johaug vedgår at de må regne seg som favoritter etter å ha tapetsert pallen i det individuelle rennet.

På den annen side har svenskene fått tilbake sitt kanskje beste stafettvåpen: Charlotte Kalla overrasket med en sterk syvendeplass i sesongens første verdenscuprenn etter at hun tidligere i sesongen ble slått ut av corona.

Kvinnestafetten begynner 9.30 søndag morgen.