NRK-ekspert: - Uforståelig at dette kan skje

Ekspertene enige: Dette er trist for Martin Johnsrud Sundby.

UTESTENGES: Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder etter bruk av astmamedisin.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at det i dag kom fram at Martin Johnsrud Sundby suspenderes i to måneder etter astmamedisin-rot i Skiforbundet.

NRK-ekspert Fredrik Aukland, som har langt fartstid som trener både for landslag og andre, er overrasket over at dette kunne skje.

— Jeg kjenner til Skiforbundet og det medisinske apparatet, og jeg vet at de er svært kompetente og oppegående folk. Jeg har jobbet i flere nasjoner og kjenner ledere der også, og mitt inntrykk er at det norske apparatet er det mest kompetente. Det er helt uforståelig at dette kunne skje, sier Aukland til Aftenposten.

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland.

— Trist for Sundby

Sundby utestenges i to måneder fra 11. juli, og mister blant annet seieren i Tour de Ski fra 2014/2015-sesongen. Skiforbundet tok på seg all skylden for det som har skjedd.

— Forklaringen skiforbundet har kommet med, er veldig grundig. De har tenkt grundig hvordan de skal håndtere situasjonen. Men i bunn og grunn er det slik at det er Martin det går utover, ene og alene. Og det er ekstemt trist for Martin. Dette fortjener han ikke, det er svært synd, sier Aukland.

Åge Skinstad, tidligere langrennssjef, kaller det en fortvilet situasjon:

— Jeg har stor tillit til de som jobber i skiforbundet, men dette er en fortvilet situasjon, for alle har handlet i god tro. Det er trist for Martin, for han har ikke fortjent dette og har ikke gjort noe galt, sier Skinstad til Aftenposten.

TIDLIGERE LANGRENNSSJEF: Åge Skinstad.

Kommentator i samme kanal, Jann Post, mener også at dette er leit for Sundby.

— Det er forferdelig kjedelig at de ikke klarer å ha 100 prosent kontroll på astmamedisin. Enhver feil vil bli brukt imot oss der. Det er ikke slingringsmonn for å gjøre feil i det hele tatt, og det er rett og slett utrolig leit for Martin, sier Post til Aftenposten.

Blir hengende ved ham

Polske Justyna Kowalczyk er blant dem som ved flere anledninger har sendt et sleivspark i retning Norge hva bruk av astmamedisin gjelder. Og når det har vært oppmerksomhet rundt det tidligere, mener Post at Skiforbundet burde ha full oversikt.

Les også

Kowalczyk mener Sundby skulle vært suspendert for halvannet år siden

— Både i Russland og Polen har det vært mye snakk om Norge og astmamedisin - da totalt ubegrunnet. Det er ingen tvil om at Martin har bruk for medisinen, men dette er gjort på feil måte. Rådene han får fra det medisinske apparatet, de må han stole på. De må ha 100 prosent kontroll, sier Post, og fortsetter:

— Dette går utover Martin, og Norge som skinasjon. Det blir stilt spørsmålstegn når noe sånt skjer. Martin vil få dette hengende over seg, selv om dommen i CAS sier at han ikke har gjort dette med vilje. Alle som så pressekonferansen vil ha stor forståelse for det. Men ikke alle i utlandet følger dette like tett - og det er at Martin er tatt for misbruk av astmamedisin som blir hengende igjen i utlandet.