Norsk storeslem da Bjørgen knuste alle i spurten

Fem nordmenn på topp på jaktstarten i Toblach.

Marit Bjørgen var suveren i spurten i Toblach.

Det ble norsk storeslem på jaktstarten i Toblach. Ved start lå fem norske kvinner rett bak Charlotte Kalla, men den svenske utøveren måtte gi tapt da den norske kvintetten satte opp farten.

Marit Bjørgen holdt høyt tempo gjennom hele løpet, og da finalen nærmet seg fikk hun med seg Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg.

Ingen av de tre klarte å få en luke mot slutten, og dermed ble det en spurtduell om seieren.

På oppløpet var det ingen som kunne slå langrennsdronningen fra Rognes. Bjørgen vant foran Østberg, og Weng havnet på tredjeplass.

– Vinnermaskinen er på sporet igjen, kunne NRKs Jann Post konkludere etter løpet.

Formen til Bjørgen har vært så som så den siste tiden, så hun var fornøyd med seieren.

– Det er veldig godt å få med seg det løpet her inn til jul, og det er jo lenge til jeg skal konkurrerer igjen. En god følelse, sier en fornøyd Marit Bjørgen etter målgang.

Det ble norsk storeslem i Toblach. Alle tre på pallen var norske, og de to første utenfor pallen var også norske.
Les også

Bjørn Dæhlie forteller om kostbar pakt med Vegard Ulvang: – Det var den største tabben i livet mitt

Norsk på de fem øverste plassene

På de fjerde- og femteplass fulgte henholdsvis Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga. Charlotte Kalla gikk i mål 41,9 sekunder bak Bjørgen. Det betyr at hun tapte over ett minutt på 10 kilometer.

– Charlotte Kalla blir knust med over et minutt av Marit Bjørgen, det hadde vi virkelig ikke ventet oss. Jeg er imponert over Bjørgen i dag, hun går mye bedre enn i de forrige løpene, sier Mathias Fredriksson i SVT.

Kalla gikk ut hardt fra start og forsøkte å holde avstanden ned til nordmennene, men før halvgått løp var avstanden bakover spist opp.

– Jeg forsøkte å ta ryggen deres da de kom opp, men det var veldig tungt å henge på de, sier Kalla til SVT.

Femdobbelt norsk er faktisk ikke en enestående prestasjon i verdenscuphistorien. På en sprint i Davos i desember 2014 tok Norge også de fem øverste plassene, den gangen med Østberg, Maiken Caspersen Falla, Celina Brun-Lie, Bjørgen og Weng.

Kathrine Harsem gikk inn til en 13. plass, og Thea Krokan Murud ble nummer 19.

Les også

Stor vurdering av OL-håpene: Kun Klæbo er soleklar gullfavoritt

Startet jagende

Svenske Charlotte Kalla gikk ut først i løypa med et kobbel av norske løpere bak seg. Ragnhild Haga går først ut av de norske, med Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen rett bak.

Kalla gikk tøft ut, og ga ikke de norske kvinnene noe gratis i starten av løpet. Ragnhild Haga var nærmest, men hadde bare plukket ett sekund ved første passering. Marit Bjørgen var den som gikk aller kjappest i starten, og tok inn fem sekunder på de første tre minuttene.

Les også

Slik reagerer ekspertene på Bjørgen-missen: – Nå må de ikke få panikk

Løypa i Toblach var tøff og bratt, og de norske kvinnene kunne samarbeide om jakten på den enslige svensken. Alle de fem forfølgerne samlet seg bak Kalla, som til tross for at hun gikk alene klarte å holde unna til det hadde gått fire kilometer.

Da tok Marit Bjørgen og Heidi Weng et magedrag, og hentet inn den svenske løperen. Med en runde igjen besto teten av seks løpere, fem norske og en svensk.

Les også

Etter stor skuffelse: Nå trekker Bjørgen seg fra verdenscuprenn

Kalla sprakk

I den bratteste bakken begynte det å røyne på for gårdagens vinner. På bare noen hundre meter tapte hun 4–5 sekunder, og opp mot toppen av bakken slet hun med glipptak, og mistet kontakten med den norske kvintetten.

Dermed var det duket for en norsk kamp om seieren. Marit Bjørgen kjørte hardt, og fikk med seg Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng i tet.

I spurten var det ingen som kunne slå Bjørgen.