Langrenn

Dropp Tour de Ski, Johannes!

Kommentar: Et godt råd til Johannes Høsflot Klæbo. Lytt til gode råd fra folk som har vært ute en vinterdag før.

VIKTIG PROBLEMSTILLING: Etter superhelga i Finland, er alle dører åpne for Johannes Høsflot Klæbo. Spørsmålet er hvor mye det er klokt å gape over, spør Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter.
 • Kjetil Kroksæter
  Kommentator i Adressa

Johannes Høsflot Klæbo ble omtalt som en diamant av Tor Arne Hetland. Til det er å tilføye at også diamanter må slipes for å skinne. Johannes roses opp i skyene og overøses med superlativer. Han har mye å leve opp til. For oss som følger denne diamanten på avstand, er det viktig å forstå at også hans prestasjoner vil svinge.

Etter den sensasjonelle sesongstarten er det lett å bli overmodig. Risikoen for å gape over for mye er alltid til stede hos unge utøvere. De har ikke testet grensene for hva kroppen tåler. Den som får smaken på suksess vil ha mer, mer, mer.

Les også

Landslagsledelsen vil ikke at Klæbo skal gå Tour de Ski

Jeg skulle likt å se Johannes Høsflot Klæbo i Tour de Ski, for jeg tror han er kapabel til å vinne hele greia. Med det brede spekteret av ferdigheter har han alt som skal til. Johannes er allerede verdens beste sprinter, han behersker begge stilarter og har oppsiktsvekkende god utholdenhet sett i så ung alder. Dessuten er han allerede en taktiker av rang, det viste han i alle tre rennene i Kuusamo.

Så hvorfor skal han ikke prøve å kassere inn seieren og den fete premiepotten i Tour de Ski? Jo, fordi det kan koste ham dyrt i OL. Ingen kan forutsi hvordan kroppen vil respondere på den knallharde Touren i Mellom-Europa. Noen fikser det helt greit. Andre pådrar seg forkjølelse og annen sykdom. Enkelte sliter med å bygge en ny formtopp etterpå.

DEN NYE KONGEN: Johannes Høsflot Klæbo gjorde rent bord under langrennshelga i finske Ruka.

Svaret er så enkelt som at det er OL bare hvert fjerde år. Kanskje får Johannes Høsflot Klæbo med seg 2–3 OL til, kanskje er dette hans eneste eller beste sjanse? Sånt vet man aldri. Men man må gripe sjansen når den er der.

Les også

 1. Landslagstreneren om Northug-sammenligning: – Han kunne alt han også

 2. Bjørgen avviser at ønsket om å vinne er mindre

Petter Northug har hatt tre muligheter, men står med en litt stusslig OL-karriere i forhold til den dominerende rollen han har hatt i langrenn. En gull- og en bronsemedalje er alt han har individuelt, pluss et par stafettmedaljer. Northug fikk ikke sjansen i Torino 2006, han lyktes bare sånn passe i Vancouver 2010 og OL i Sotsji karakteriserte han selv som en ren fiasko. Nå spøker det for OL 2018.

Våre to beste utøvere de senere årene, Petter Northug og Marit Bjørgen har vidt forskjellige erfaringer med Tour de Ski. Northug har funnet en oppskrift som fungerer. Han tåler å gå Touren og klarer å finne en formtopp til. Marit Bjørgen har aldri taklet begge deler og nedprioriterer Tour de Ski i mesterskapssesonger.

Det er nå sjanser er der, Johannes! Sats alt på vinterens viktigste begivenhet.

Tour de Ski har Høsflot Klæbo muligheten til å vinne hvert år. Verdenscupen likeså. VM-medaljer har det gått litt inflasjon i, all den tid langrenn har så mange øvelser og det er tett mellom mesterskapene. Derfor kan ingen ting måle seg med OL-gull.

Les også

Sportssjefen vil spisse Tour de Ski-laget

Etter fredagens supersprint ramset undertegnede opp en rekke mulige konfliktområder for norsk langrenns nye stjerneskudd. Det gikk bare to dager før den første materialiserte seg. Johannes Høsflot Klæbo innrømmer at han har lyst på Tour de Ski. Langrennssjef Vidar Løfshus ser at han helst holder seg hjemme. Der har han trolig ryggdekning fra trenerne Tor Arne Hetland og Arild Monsen.

Det har allerede vært uoverensstemmelser mellom Team Klæbo og landslagsledelsen. I det tilfellet hadde det nok lønt seg å være mer lydhør til rådet fra landslagstreneren. Den erfaringen er nyttig å ha med seg.

Med fornuftige folk i begge leirer, så ordner dette seg til det beste for alle parter. Det overordnede målet er at «Ja vi elsker …» spilles for en 21-åring fra Byåsen i Pyeongchang.

Les mer om

 1. Johannes Høsflot Klæbo
 2. Kjetil Kroksæter
 3. Tour de Ski
 4. OL
 5. OL 2018
 6. Langrenn
 7. Petter Northug