Langrenn

Klæbo herjet i spurten mot russerne: – Ingen tvil i verden

Johannes Høsflot Klæbo (23) er på skuddhold av sammenlagtseier etter triumfen på fellesstarten, to dager etter at han avskrev seg selv.

Johannes Høsflot Klæbo vant foran Sergej Ustjugov og Alexandr Bolsjunov på fellesstarten.
  • Bernhard Veland

VAL DI FIEMME: Johannes Høsflot Klæbo vant spurten på dagens fellesstart i Tour de Ski og knep inn på rivalene i sammendraget. Etter dagens etappe er han 18 sekunder bak leder Aleksandr Bolsjunov.

Samtidig gikk han forbi Sergej Ustjugov og er på annenplass før de to siste etappene. Lørdag skal det gås sprint, før Tour de Ski avsluttes med fellesstart opp den velkjente monsterbakken.

– Jeg smiler i alle fall litt mer i dag, sier Klæbo til NRK etter seieren.

På årets første dag var det en langt fra optimistisk trønder, etter at han ble knust av Bolsjunov.

– I dag var det i alle fall en veldig god dag. Jeg synes det gikk fort underveis, men heldigvis gikk det bra til slutt, sier Klæbo, som også forteller at han kjente seg sterk fra første stavtak.

Klæbo er nå 18 sekunder bak ledende Bolsjunov i Tour de Ski-sammendraget, før lørdagens sprint.

– Jeg skal bare gi alt jeg kan, så får vi telle opp etterpå, sier han om sammenlagtmulighetene.

Les også

Les om det dramatiske damerennet: Johaug deiset i bakken

Landslagssjef Eirik Myhr Nossum (til venstre) var full av lovord om Johannes Høsflot Klæbo etter seieren.

Røthe henger med sammenlagt

Landslagssjef Eirik Myhr Nossum drar frem ordboken når han skal beskrive Klæbos prestasjon fredag.

– Tilnærmet perfekt. Etter planen. Jeg kan bruke mange superlativer på det, sier han.

Samtidig trekker han frem Sjur Røthe, som lenge hang med blant de aller raskeste på fredagens etappe. Men da de fire fremste giret opp mot slutten, tapte han til slutt 10,4 sekunder og ble nummer fem.

– Jeg mangler litt stinget på slutten. Jeg har ikke helt Klæbo-klyvet inne, sier Røthe til NRK.

Han er nummer fire i sammendraget, ett minutt og 27 sekunder bak Bolsjunov. Den differansen tror han blir enda større før den avsluttende etappen opp alpinbakken.

– Ja ja, han er en pessimistisk vossing, sier Nossum om Røthes egen vurdering av sjansene. Landslagssjefen er klar på at Røthe absolutt er en kandidat til topplassering sammenlagt.

– Har Røthe vært nærmere på noe tidspunkt før? Han er virkelig på jakt etter pallplass, sier han.

  • FIKK DU MED DEG DENNE?: Trump-spøk fikk Johaug til å glise

Viktige bonussekunder

Før etappen var klassiskekspertene Bolsjunov fra Russland og finske Iivo Niskanen de kanskje største favorittene, men klassisk fellesstart passer også raske Klæbo godt.

Nordmannen viste at han var å regne med da han tok tolv bonussekunder etter 2,3 kilometer. Bare russiske Gleb Retivykh var foran på det punktet. På det andre spurtpunket etter 8,5 kilometer tok Klæbo 15 nye bonussekunder.

I fjorårets utgave av Tour de Ski gikk Sergej Ustjugov ett minutt raskere enn Klæbo opp den avsluttende bakken, og både Ustjugov og Bolsjunov er blant favorittene til å vinne i år.

– Han er avhengig av å være med inn her og vinne sprinten i morgen, sa NRKs kommentator Torgeir Bjørn om Klæbos muligheter til å snyte Russland for sammenlagttriumfen.

De russiske løperne tok føringen ut på den siste runden, men nordmannen holdt relativt greit følge med rivalene inn mot mål og var raskest inne på oppløpet. Han vant foran nettopp Ustjugov og Bolsjunov.

– Det var ingen tvil i verden, sa NRKs Jann Post.