Langrenn

Klæbo har ikke signert landslagsavtale – får fem dager på seg

Langrennsstjernen er i diskusjoner med landslaget.

Langrennsstjerne Johannes Høsflot Klæbo er attraktiv. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

  • Marius Dahl

Nok en gang er markedsrettigheter tema når landslag og enkeltutøvere setter seg ned for å diskutere.

Johannes Høsflot Klæbo har fått en frist til 10. juni på å signere utøveravtalen med Norges Skiforbund.

– Det er pappa som håndterer det der, men jeg kan bekrefte at jeg ikke har signert noe ennå. Utover dét har jeg ikke så mye mer å si, det er pappa som styrer resten, sier Klæbo til NRK og svarer at «det er grunner til» at ikke avtalen er signert enda.

Pappa Haakon Klæbo bekrefter i en mail at avtalen ikke er signert.

– Vi ønsker å få en klarhet i når Johannes er privat og når han har makt over egne markedsrettigheter – og når han er under forbundets kontroll i så måte. Vi mener at definisjoner og avgrensninger er uklare i forhold til markedsrettigheter fra forbundet, og hva utøverne kan foreta seg privat og i klubb -sammenheng, skriver Haakon Klæbo i mailen.

VG skriver at Klæbos team og langrennssjef Espen Bjervig ikke enda har funnet klare retningslinjer for sosiale medier.

– I det store og det hele er vi enige, men det er som i fjor den grensesettingen på når man er skiløper og ikke, spesielt på sosiale medier. Det går på å få avklart når man skal representere dette, og når man har på seg t-skjorta si, sier Bjervig til VG.

Haakon Klæbo mener diskusjonen berører flere elementer.

– Jeg registrerer at Espen Bjervig i NSF mener at uenigheten først og fremst handler om sosiale medier. Der har vi nok en litt ulik oppfatning. Vår oppfatning er at uenigheten er langt mer omfattende enn å bare omhandle sosiale medier, skriver Klæbo.

– Dette handler ikke minst om hvem som besitter markedsrettighetene når, både i forhold til tidspunkter og situasjoner. Det handler også om hvor langt forbundet kan gå i å selge utøvere – og det er en sak om bruken av enkeltutøvere både i forhold til tid og innsats samt i forhold til slitasje av markedsverdien for enkeltutøver, legger han til.

Utsatt frist

Avtaleteksten mellom løperen og Norges Skiforbund regulerer blant annet til en hver tid hvem som eier markedsrettighetene.

– I utgangspunktet har fristen til å skrive under avtalen vært fra sesongoppstart, og ofte har vi signert avtaler under denne samlingen på Sognefjellet. Men i år er fristen utsatt til 10. juni. Det skyldes at det er gjort endringer i detaljer i avtalen. Den gamle avtaleteksten kunne ikke brukes lenger, og vi fikk den nye avtaleteksten ganske seint. Fristen ble utsatt fordi vi ikke hadde noen ny avtaletekst å presentere utøverne tidsnok, sa landslagssjef Bjervig til NTB.

Bjervig føler seg rimelig trygg på at han og Klæbo skal bli enige innen fristen, selv om dette var noe som ofte skapte temperatur mellom Petter Northug og skiforbundet i sin tid.

Det var flere enn en gang at det drøyde lenge for de to partene kom til enighet. I en lengre periode trakk også Northug seg ut av landslaget.

– Jeg ønsker ikke per i dag å gå mer detaljert inn i de problemstillingene vi diskuterer. Men jeg kan si at vi ikke er enige ennå, men at vi ønsker å finne en snarlig løsning, skriver Klæbo.

(©NTB/100 % Sport)

Les mer om

  1. Johannes Høsflot Klæbo