Langrenn

«Noen norske trenere og ledere går til sengs med en følelse av lettelse i kveld»

Hetlands laguttak var ikke så steinhakke tullete likevel, skriver Kjetil Kroksæter.

ROSER UTTAKET: Johannes Høsflot Klæbo (til venstre) og Pål Golberg sørget for norsk dobbeltseier i Ruka fredag formiddag. Det gleder Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter (til høyre).
  • Kjetil Kroksæter
    Kommentator i Adressa

KOMMENTAR: Noen norske trenere og ledere går til sengs med en følelse av lettelse i kveld. De var ikke så store idioter som folk flest vil ha det til, likevel.

Jeg skal ikke påstå at de er genier. De gjorde bare en fornuftig vurdering ut fra den kunnskapen de satt inne med.

Det er noe i dette at fakta tar livet av de fleste diskusjoner. Vrakingen av Petter Northug til verdenscupstarten står seg atskillig bedre med resultatene i hånden. Om jeg har forstått det rett, så var Sondre Turvoll Fossli den som skjøv Petter Northug ut av laget. Han kom til finalen. Og Pål Golberg, som heller ikke har mange tilhengere, sørget for dobbelt norsk.

Les også

  1. Klæbo herjet med verdenseliten: – Det er så solid at du nesten blir skremt

  2. Avslører ekstremøkta som gjør Klæbo monstersterk

På Gålå gikk Petter Northug inn til en 17.-plass, nesten ett og et halvt minutt bak Anders Gløersen. Jeg antar at Petter ikke la all verden i det rennet, men han fikk en nyttig gjennomkjøring etter en trøblete periode med sykdom og tunge bein. Det er langt fra å bli nummer 17 i Norgescup og til pallplass i verdenscupen.

Med en skikkelig gjennomkjøring til, og noen dager med god trening, kan Northug bli en løper å regne med på Lillehammer til helgen. På sprinten. 30 kilometeren i de løypene blir nok i overkant krevende for Northug.

Nå skal vi ikke starte diskusjonen om det var politiske motiver eller en hensynsfull tanke bak den omstridte vrakingen. Sannsynligvis var det bare en klok vurdering basert på innsikt. Som så ofte ellers har de med minst innsikt, skreket høyest og utvist mest skråsikker forakt på sosiale medier.

Les også

Petter Northug sjanseløs på teten i norgescupen

Jeg tror at nordmenn flest, og da omfatter jeg også trenere og ledere i Norges utskjelte Skiforbund, ønsker å se en Petter Northug i OL - hvis han finner godformen. Langrenn er morsommere når han er med. For de som tar ut lag handler det også om å være rettferdig og vise tillit til dem som har gjort seg mest fortjent til det. En god leder skal se alle, men i vrimmelen av gode norske mannlige langrennsløpere er ikke det en enkel oppgave.

En det er umulig å overse, er Johannes Høsflot Klæbo. Den nye Northug, men også en tydelig motpol, leverte en oppvisning som overgår alt jeg kan huske å ha sett i et sprintrenn. «Verden har aldri sett maken», sa Torgeir Bjørn, en av de nordmenn som har sett flest skirenn de senere årene. «Tidenes største sprinttalent» og «sjokkerende» var andre uttrykk som ble flittig brukt.

Les også

Landslagssjef Vidar Løfshus snakker ut om Northug-bråket: – Farlig nær mobbing

Hvis Johannes Høsflot Klæbo fortsetter som han har startet også på andre distanser, får langrennsledelsen en ny utfordring. Hvordan skal de ta vare på og forvalte dette supertalentet? De får noen krevende utfordringer. Skal Høsflot Klæbo gå Tour de Ski? Skal han satse på å vinne verdenscupen sammenlagt? Hvordan skal de sørge for at han ikke brenner kruttet før OL? Hvordan håndtere den eskalerende oppmerksomheten fra media og sponsorer og alle andre som vil ha en bit av den nye stjernen? Skal han snart inn i landslagets høydetreningsregime, eller fortsette utenfor? Hvem skal ha siste ord, Johannes og bestefaren eller skiforbundets trenere?

Da Krister Sørgård forsøkte å beskytte Petter Northug ved å utelate ham fra OL-troppen i Torino, utløste det et ramaskrik som ennå ikke er glemt. Jeg tror ikke Sørgård hadde noen andre motiver enn å gjøre en ung utøver en velgjerning.

Les også

Slik takler pappa Northug bråket rundt sønnen

Dagens trenere kommer ikke til å vrake Johannes Høsflot Klæbo fra OL-troppen. Han er nok den første de tar ut, men de kan få problemer med å få både folkets og Johannes aksept for noen av valgene på veien frem mot OL.

Det er alltid en risiko for at unge, fremadstormende utøvere gaper over for mye. De er krevende å tøyle, for de vil så gjerne ha mer av den berusende opplevelsen av å vinne og bli hyllet. Kanskje er det fordel at Johannes har gått på et par smeller i oppkjøringen? Han har erfart at han ikke er «udødelig» i den forstand at også kroppen hans kan utsettes for større belastning enn den tåler.

Vi venter spent på fortsettelsen av dette eventyret.

Les mer om

  1. Kjetil Kroksæter
  2. Langrenn
  3. Petter Northug
  4. Johannes Høsflot Klæbo
  5. Tour de Ski