OL-utestengte Belov vant i Sverige: - De har ikke noe her å gjøre

Jevgenij Belov er utestengt fra OL på livstid. Fredag vant han den svenske langrennsåpningen, som ble totaldominert av Russland.

Jevgenij Belov og de andre russerne var helt suverene i svenskenes langrennsåpning. (arkivfoto)
  • Roar Lyngøy

Belov er en av seks russiske langrennsløpere som nylig ble utestengt fra OL på livstid. Mens Den internasjonale olympiske komité (IOC) har fattet sin dom, er det uklart hva Det internasjonale skiforbundet (FIS) kommer frem til. Derfor er det helt i det blå om russerne får stille i verdenscupåpningen i finske Ruka neste helg.

Belov deltok uansett i den svenske langrennsåpningen i Gãllivare fredag. Flere av de beste svenskene var ikke med, og det endte med russisk storeslem:

Åtte av de ni beste (!) på 10-kilometeren var russere. Og aller best tid hadde altså Belov, som er til de grader i dopingsøkelyset. Beste svenske var Marcus Hellner på 10. plass, 36 sekunder bak vinneren...

Belov var seks sekunder foran landsmann Sergej Ustiugov, mens Dario Cologna fra Sveits ble nummer tre.

– Ikke noe her å gjøre

Også Alexander Legkov ble nylig utestengt fra OL, men stiller i den svenske langrennsåpningen. Det skaper sterke reaksjoner.

– Jeg synes ikke at de skal få konkurrere. Er man utestengt av IOC synes jeg at man skal være utestengt her også. Det er min mening, sier den svenske løperen Jens Burman til Expressen. Han ble nummer 15 fredag.

– De som er blitt utestengt av IOC synes jeg ikke har noe her å gjøre, fortsetter Burman og får støtte av Daniel Rickardsson:

– Denne situasjonen er trist for idretten, sier Rickardsson.

Les også

Russisk idrettstopp om kjent dopingvarsler: - Han burde skytes

Kalla imponerte

I kvinneklassen vant Charlotte Kalla sitt første renn for sesongen i Gällivare. Distansen var 5 kilometer fri teknikk.

Kalla vant med 8,8 sekunder foran landskvinnen Hanna Falk, mens russiske Julia Belorukova ble nummer tre 10,3 sekunder bak.

Les også

IOC bekrefter: Russland får OL-svar 5. desember

Kalla startet mye hardere enn sine konkurrenter og var 9 sekunder foran den russiske løperen etter første halvannen kilometer. Men etter løpet var Kalla aller mest opptatt av Marit Bjørgens løp i Norge.

– Oi! Hun er sterk i år. Det er ingen overraskelse, men det er imponerende hvilken kapasitet den kvinnen har, sier Kalla til svenske Aftonbladet.

Les også

Suveren Bjørgen smadret konkurrentene i sesongstarten

– Marit er favoritt i verdenscupåpningen, sier Sveriges skidronning.