Langrenn

FIS-topp: - Northugs verdi faller hvis han dropper VM

Mener skistjernen er langt mer avhengig av VM enn VM er av ham.

FIS-topp Jürg Capol (t.h.) mener Petter Northug trenger VM mer enn VM trenger Northug. FOTO: NTB Scanpix/Digitalsport
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

KVITFJELL (adressa.no): Jürg Capol, kommersiell direktør i det internasjonale skiforbundet (FIS) og tidligere renndirektør for langrenn, mener deltagelse i Vasaloppet vil svekke Petter Northugs kommersielle verdi, hvis det samtidig betyr at han må stå over VM i Falun.

Langløp er Northugs plan B

— For at Petters kommersielle verdi på lang sikt skal opprettholdes, må han delta i OL og VM, fastslår Capol overfor adressa.no.

Fortsatt er det uavklart om Northug får delta i verdenscupen og VM den kommende sesongen. Northug-leiren og skiforbundet er ikke blitt enige om den mye omtalte representasjonsavtalen, tross flere møter. Uten den nektes Northug VM- og verdenscup-deltagelse.

Et strengere regelverk gjør at Northug ikke får profilere sin hovedsponsor Coop i det hele tatt kommende vinter hvis han signerer representasjonsavtalen. Fristen for signering er satt til 1. november.

- Uten betydning for Vasaloppet

Alt tyder nå på at Northug og hans støtteapparat må velge mellom en VM-sesong uten profilering av hovedsponsoren, eller langløp og full mulighet til profilering av private sponsorer.

Northugs støtteapparat har gjort det klart at langløp er et høyaktuelt alternativ hvis VM ryker. I så fall blir Vasaloppet og Marcialonga to av sesongens høydepunkter.

Trener Stig Rune Kveen uttalte til Adresseavisen tidligere denne uken at han mener Northug har så godt treningsgrunnlag at han skal være i stand til å kjempe mot de beste også på langløp.

— Northug trenger VM mer enn VM trenger ham. Vasaloppet blir fulltegnet uansett og er ikke avhengig av at Northug stiller. Det har ingen betydning, sier Capol.

- Må kjempe for sine partnere

— Naturligvis må skiforbundet kjempe for sine partnere, men jeg kjenner ikke saken godt nok til å si noe om disse detaljene nå, sier FIS-toppen, som legger til:

— Petter Northug tar sine egne beslutninger, men verken VM eller Vasaloppet trenger et bestemt navn for å opprettholde sin posisjon.

Da det stormet rundt Petter Northug i forbindelse med sesongstarten i fjor, var nettopp Jürg Capol en av dem som tok Strindheim-løperens parti. Den gang var mange, blant andre FIS-sjef Vegard Ulvang, kritiske etter at Northug valgte å bryte med det norske landslaget.

I november i fjor betegnet Capol diskusjonen som pågikk i Norge om Northugs satsing utenfor landslaget som et luksusproblem.

Rønning tror på Northug i VM

— Fra et kommersielt ståsted vil det han har gjort føre til mer penger til sporten. Generelt for langrennssporten er det han har gjort positivt. Jeg tror uviklingen som har skjedd kommer veldig fort på alle, kommenterte han til Adresseavisen den gang.

Tidligere lagkamerat og konkurrent Eldar Rønning uttalte til Adresseavisen tirsdag at han håper Northug blir VM-klar. Rønning tror ikke Northug ønsker å gå langløp fremfor å delta i Falun-VM.

– Jeg har ikke noe innsikt i hva skiforbundet og Petter diskuterer, men jeg tror dette løser seg. Jeg tror Petter er veldig gira på å komme til Falun og vise svenskene ryggen. Egentlig er jeg ikke så bekymret for det,sier han.

Les også:

Les også

  1. Aukland: - En skam hvis Northug ikke stiller til start

  2. Skiforbundet krever at Northug sier opp hele Coop-avtalen neste år

  3. Northug-møte uten nye avklaringer

Les mer om

  1. Petter Northug