Langrenn

- Nå blir han verre å ha med å gjøre

Martin Johnsrud Sundby (31) blir pappa igjen i april. Nå frykter Petter Northug (29) at lagkameraten blir enda mer vrien å slå.

IMPONERT: Petter Northug lar seg imponere over prestasjonene til lagkamerat Martin Johnsrud Syndby. - Det er veldig imponerende å gå i front som i dag, det er ganske hardt mentalt, sier Northug om Sundbys seier i søndagens jaktstart. Foto: NTB Scanpix

 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

KUUSAMO: Røa-gutten vant Mini-Touren i Kuusamo overlegent. Verdens beste skiløper gikk alene i front og var uslåelig i løypene på Ruka skistadion.

Etter rennet avslørte Johnsrud Sundby overfor NRKs studio at han blir pappa igjen i april. Sønnen Markus (2) skal bli storebror. Og denne gangen er fødselen "timet" til utenfor skisesongen.

— Etter at Martin fikk familie har han hevet seg som skiløper. Nå bli han kanskje enda verre å ha med å gjøre, sa Northug.

På VGs spørsmål om han selv var lysten på familie, svarte Northug:

— Jeg skal høre med Martin om det er noe å hente, tydeligvis så er det det.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Tårene rant etter Wengs kjempebrøler

 2. Northug vant spurten bak overlegen Johnsrud Sundby

 3. - Smil Martin, du er suveren!

 4. Jönsson: - For en gangs skyld er jeg enig med Northug

Forbannet på seg selv

Trønderen var mektig imponert over Johnsrud Sundbys prestasjoner i Kuusamo.

— Det er veldig imponerende å gå i front som i dag, det er ganske hardt mentalt.

Selv lå Northug plassert som nummer 27 da få kilometer gjensto av den klassiske jaktstarten over 15 kilometer. Men Northug slo fryktelig til mot slutten og spurtet seg inn til annenplass.

— Jeg var halvforbannet over at jeg ikke klarte å gå ordentlig på ski. Jeg lå bak i feltet der og gjorde mange rare ting. Jeg fikk ikke teknikken til å stemme, jeg staket dårlig, jeg klarte å stramme opp det som er på sisterunden. Jeg må hjem for å trene på teknikken.

- Hva mangler du nå for å være helt der oppe?

— Jeg mangler mye, hadde det vært individuell start ville jeg vel holdt på fortsatt. Jeg mangler mye.

- Kan du være litt mer spesifikk?

— Jeg mangler overskudd. Med det så mener jeg at jeg har trent mye, og så mangler jeg snerten i frasparket for å gå skikkelig fort på ski. Det er litt seigt, det gjør at jeg ikke klarer å gå i kjelleren når jeg går alene. Jeg må ligge i felt og se konkurrentene i øyene for å gå fort.

- Hvor imponerende er det Sundby gjør?

— Han legger lista ved at han gjør det bra i sprint. Så går han en bra 10-kilometer, dermed har han det utgangspunktet han trenger for å gå ut først. Da er han per dags dato en umulig mann å slå.

Så ikke Wengs tabbe

Halvannen time før herrene skulle ut på sin jaktstart dummet Heidi Weng seg ut, ved at hun satte inn sluttspurten og gikk over mål en runde før hun skulle.

— Det er bare kjedelig når slikt skjer i en Tour der sisteetappen har så mye å si med tanke på poeng og sammendrag. Det er kjedelig, ihvertfall når du kjemper om andreplass. Hvis du ikke har sjanse på topp 10 har det vel ikke så mye å si.

Johnsrud Sundby var det uansett lite å gjøre med, hverken for Northug eller noen av de andre i feltet.

Selv fryktet Røa-løperen at han kom til å sprekke.

— Når har du åpna altfor hardt, tenkte jeg. Det var en altfor hard åpning som jeg fikk smake på slutten. Etter 7,5 kilometer var jeg nesten sikker på at jeg ville sprekke som en ballong. Men jeg klarte å ta meg sammen. Etter fire runder skjønte jeg at jeg hadde kontroll. Jeg var litt bekymret, jeg gikk jo ut som om jeg hadde 10 løver i hælene fra start.

Mental utladning

Til helga er det verdenscup i Lillehammer. Men først skal Johnsrud Sundby lade batteriene.

— Nå er det blitt mange tøffe økter. Nå må jeg hjem for å roe meg ned, gå rolige skiturer. Mini-Tourer som dette koster mye mentalt. Jeg må hele tiden lade. Nå gleder jeg meg til å gå ett renn. Og det blir kult med stafett.

31-åringen er suveren nå. Men tror på langt tøffere kamp.

— Hva skal jeg si? Det vil garantert jevne seg ut om et par helger. Jeg er glad så lenge jeg klarer å være i tet.

Les mer om

 1. Langrenn
 2. Martin Johnsrud Sundby
 3. Petter Northug