Finsk langrennsprofil ble mobbet av norske skolebarn: - De ropte «doping, doping!»

Sami Jauhojärvi har dårlige minner fra Norge-besøk.

Sami Jauhojärvi minnes tilropene fra norske skolebarn etter Lahti-skandalen i 2001.

VAL SENALES: Sami Jauhojärvi vet hvordan det er å ha dopingmistanken hengende over seg uansett hvor uskyldig man er.

Etter dopingskandalen under VM på hjemmebane i 2001 var han en av de finske utøverne som måtte ut å representere Finland i de siste verdenscuprennene.

Finsk TV-profil om norsk oppførsel: — Minner om Donald Trump.

Rystelsen i finsk langrenn

Finsk skisport lå med brukket rygg etter dopingskandalen i Lahti. Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä, Mika Myllylä, Janne Immonen, Virpi Kuitunen og Milla Jauho ble alle tatt i doping.

Dette var landets store skihelter. Ydmykelsen var total ettersom avsløringen av det finske jukset kom under VM på hjemmebane.

Sami Jauhojärvi trener hardt før VM-sesongen.

Dermed ble den 20 år gamle Jauhojärvi kastet inn i verdenscupen.Det skulle bli en blandet opplevelse for den unge finnen.

— Vi hadde vårt smøreteam som jobbet utenfor en skole i Drammen. Der ble vi mobbet av ungene. De ropte: Dopere! Doping! Doping etter oss, forteller Sami Jauhojärvi.

LEST DENNE? Ole Einar Bjørndalens nei har gitt IOC et problem.

Finske medier

Han er blitt 15 år eldre og skal oppfylle drømmer når VM går på hjemmebane i Lahti i februar neste år. Han har i høyeste grad fått med seg dopingskandalene i norsk langrenn og han har registrert at det har vært til dels kraftige reaksjoner i hans eget hjemland.

— Finske medier har spurt oss om vår mening og vi har gitt dem vår mening. Men det er ikke vi som har stått for de finske angrepene på norske langrennsløpere. Det er medier og eksperter som har stått for det hardeste skytset, sier Jauhojärvi i gondolen på vei opp til breen i Val Senales.

Han gjør sine forberedelser sammen med det finske laget i høyden. Han har fundert mye på det som skjer i norsk langrenn, men han vil ikke sidestille det med den finske tragedien i 2001. — Jeg tror de norske løperne vil bli godt mottatt i Finland når de kommer både til Kuusamo i november og til VM i Lahti. Jeg tror ikke finnene er slik som nordmennene var i 2001. Slikt vil ikke skje, sier Jauhojärvi.

Godt forhold til nordmenn

Han liker ikke de som er kommet frem om norsk bruk av astmamedisin. Men han får seg ikke til å synes annet enn synd på de.

— Min holdning til de norske utøverne er uforandret. Lederne viser veien og utøverne gjør som ledelsen sier. Lederne er på grensen og litt over den, kan det se ut som, sier den finske veteranen.